24 / 04 / 2024

Taşınma masrafları yüzde 50 arttı!

Taşınma masrafları yüzde 50 arttı!

Son zamanların gündem konuları arasında yer alan kiralarda yaşanan artışlar taşınma maliyetlerini artırdı. Peki 2 oda 1 salon evin taşınma maliyeti ne kadar?



Gayrimenkul piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Son zamanların gündem konuları arasında yer alan kiralar önceki senelere göre yüzde 50 artış gösterdi. Mega kent İstanbul’un bazı ilçelerinde bu oran yüzde 100’lere kadar yükseldi. Yaşanan krizi fırsata çeviren gayrimenkul sahipleri de eski kiracılarını çıkararak konutlarını yüksek ücretlerden kiraya vermek istiyor.  Bu sebeple eski kiracıları konut bulma telaşları sardı. Fakat kiracıların yeni bir konut bulmaları da her zaman yeterli olmuyor. Kiracıların emlakçı komisyonu, nakliye, depozito, abonelik ücretleri gibi kalemler sebebiyle ortalama 15 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar yükselen tutarları gözden çıkarmaları gerekli.

Taşınma masrafları yüzde 50 arttı!

3 kira bedeli isteyen var

Yeni konut kiralamak isteyen vatandaşların masrafları hakkında da önemli açıklamalar yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, “Öncelikle ev kiralarının peşin ödendiği unutulmamalı. Ayrıca taşınmaz malikleri tarafından talep edilen depozito bedelleri de genellikle peşin ödenen tutarlardan. Örneğin 2.500 TL'lik bir daire kiralamasında, 2.500 TL peşin kira, 2.500 TL depozito ve 2.500 TL + KDV tutarında da emlak işletmesinin hizmet bedelini değerlendirdiğimizde toplam tutar 7.950 TL'yi buluyor. Yani boş bir eve yerleşmek için 3 kira bedeli vermek zorundasınız” şeklnde konuştu.

Fakat taşındığınız gayrimenkulün boya badana ihtiyaçları bulunuyorsa bunun için de ortalama 1.500 liralık bir tutar harcamanız gerekiyor. Temizlik için ise 250 lira bir temizlik maliyeti eklendiğinde toplam tutar 9 bin 700 liraya çıkıyor.

Taşınma masrafları yüzde 50 arttı!

Abonelik ücretleri de var

Hakan Akdoğan’ın verdiği bilgilere göre abonelik bedellerinde ise eğer daha önce depozito ödemeniz yoksa doğalgaz için yaklaşık 750 TL, su için 650 TL, elektrik için 350 TL, TV yayını için 100 TL ve internet için 150 TL olmak üzere yaklaşık 2.000 TL verilmesi gerekiyor.

Bunlar dışında nakliye masraflarına da değinen Akdoğan, ”Oda sayısı, eşya durumu ve taşınmanın şehir içi, şehir dışı konumuna göre nakliye fiyatları değişiyor. Örneğin 2+1 şehir içi bir dairenin nakliye masrafı ortalama 1.900 TL ile 2.500 TL arasında. Eğer şehir dışıysa bunun 2-3 katı” dedi.

Taşınma masrafları yüzde 50 arttı!

25 bin TL’ye çıkıyor

Toplam masraflar masaya yatırıldığında 2 oda 1 salon evi taşınma maliyetinin 14 bin liradan, 25 bin liraya kadar yükseldiğini kaydeden Akdoğan, “Geçen yıla göre taşınma masraflarından yüzde 50'ye yakın bir artış var. Bunun yanında kira bedellerinde de benzer bir artış olduğu değerlendirildiğinde bu dönem yeni kiracıların cebinden çıkan paranın miktarı yükseldi” dedi.

Ekim 2021 kira artış oranı 3 maddede tüm detaylarıyla!


Geri Dön