19 / 03 / 2024

Taşınmaz Değerleme Sistemi dengeleri değiştirecek!

Taşınmaz Değerleme Sistemi dengeleri değiştirecek!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul vergilendirme sisteminin yeniden düzenlenmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, ''Bu sistem ile gayrimenkul sektöründe dengeler tamamen değiştirecek” diye konuştu.



2019 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı kapsamında yer alan taşınmaz değerleme sistemi, gayrimenkul envanterinin tamamlanması, tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değeri üzerinden alınması sağlayıp, gayrimenkul vergilendirme sisteminin yeniden düzenlenmesini hedefliyor.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konu ile ilgili değerlendirmede bulundu. Özelmacıklı “Önümüzdeki yılın programda yer alan ve Aralık sonuna kadar işbirliği yapılacak kurumlar tarafından gayrimenkul değerleme sistemi geliştiriliyor. Özellikle imar planları ve revizyonlarıyla ortaya çıkan toplu değerleme sistemine yönelik veri ve değerleme standartlarının oluşturulacağı bu sistem ile gayrimenkul sektöründe dengeler tamamen değiştirecek” ifadelerini kullandı.

Gerçek Değer Esas Alınacak

Sistem için gerekli yasal ve teknik altyapıya dair düzenleme ve iyileştirme önerilerinin geliştirildiğini söyleyen Özelmacıklı “Bu sürecin sonrasında taşınmazların satışında artık asgari değer olarak belediye rayiç değeri değil gerçek değer esas alınacak. Bu durum sektör içinde başta tapu harçları olmak üzere, değer artış kazancı vergisi, veraset ve intikal vergisi, emlak vergisi ve emsal kira bedeli gibi birçok işlemde devletin vergi gelirlerini artıracak. Bu geçişe mükelleflerin alışması ise zaman alacağından belirli bir dönem muafiyetler ya da indirimler beraberinde gelmeli” diye konuştu.

Bir Devir Sona Eriyor

Tapu işlemlerinde beyan edilen satış değerlerin düştüğünü ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü “2018 yılı ilk 10 ayında 2.087.935 satış işleminde toplam beyan edilen satış değeri 280.270.076.160-TL oldu. Bu işlemler sonucunda ise 9.034.620.872-TL tapu harcı tahsil edildi. Gerçek değere geçildiği takdirde beyan edilen rakamların en az üç katına çıkabileceği öngörülebilir. Toplumun uyumu için tapu harçları düşürülmeli, vergi yükleri azaltılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Karar Destek Sistemleri Mevcut

Ülkemizde çeşitli karar destek sistemlerinin var olduğunu ve bu sistemler üzerinden tahmini değerlerin anlık olarak gerçekleştirilebileceğini kaydeden Özelmacıklı, şu ifadeleri kullandı: “Toplu değerleme sistemleri mevcut sistem altyapılarını kullanarak da çok hızlı sonuç alabilir. Bu kayıtlar zaten hazır olarak mevcut. Ayrıca şimdiye kadar yazılmış olan birçok değerleme raporunun sisteme entegrasyonu süreci hızlandırabilir.” 

Taşınmaz Değerleme Sistemi'yle ilgili tüm detaylar!


Geri Dön