20 / 04 / 2024

Taşyapı ve ünlü yönetmenin alacak davasında ilginç karar çıktı!

Taşyapı ve ünlü yönetmenin alacak davasında ilginç karar çıktı!

İki reklam filmi için 200 bin dolarlık anlaşma yapan Taşyapı İnşaat A.Ş. ile yönetmen Sinan Çetin arasındaki alacak davasında ilginç bir karar verildi. İstinaf mahkemesi tarafından Çetin’in hazırlayacağı yemin metnini inşaat şirketi yetkilisinin mahkeme huzurunda okuması kararı alındı.



Plato Film’in sahibi yönetmen Sinan Çetin ile Taşyapı İnşaat A.Ş.’nin patronu Emrullah Turanlı 8 yıl önce iki reklam filminin çekimi için anlaşmada bulundu. Hürriyet'te yer alan habere göre; Taşyapı, 200 bin dolarlık ödemeyi 17 Temmuz 2012 günü Plato’nun banka hesabına katardı İnşaat şirketi, reklam filmlerinin zamanında çekilerek teslim edilmediği nedeniyle sözleşmeyi feshetti; ödenen paranın da iadesini istedi. Taraflar iade konusunda anlaşamayınca iş yargıya taşındı.

‘ESAS ALACAKLI BİZİZ’

İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından açılan davada, Plato Film’in 200 bin doların yanı sıra yüzde 20 de icra inkâr tazminatı ödemesi istendi. Plato Film’in savunma dilekçesinde davanın reddi kararı verilmesini talep etti. Dilekçede, Plato Film’in ikisi reklam filmi, üçü kamu spotu olmak üzere 5 ayrı film çektiği, yapılan harcamanın ise 450 bin dolar olduğu açıklandı. Yapım şirketi, borçlu olmadıkları gibi 250 bin dolar alacaklı olduklarını iddia etti.

BİLİRKİŞİ: TAŞYAPI HAKLI

Mahkeme dosyayı bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi, hazırladığı rapora göre Taşyapı’ya hak verdi. Mahkeme, Plato Film’in 200 bin doları faiziyle ödemesine, ayrıca 135 bin 651 lira da icra inkâr tazminatı ödemesine karar verdi. Plato Film’in avukatları kararı istinaf mahkemesine taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını kaldırıp Plato Film’in yemin delilinin değerlendirmesi kararı aldı. Bu karar kapsamında, Plato Film bir yemin metni hazırlayacak. Bu metni, Taşyapı’nın yetkilisi mahkeme huzurunda okuyacak. Yemin metnindeki ifadelerin kabul edilip edilmemesine göre de mahkeme nihai kararını açıklayacak.

YEMİN DELİLİ NEDİR

Yemin delili, kanun kapsamında kesin deliller arasında bulunuyor. Bu nedenle kullanımı büyük önem taşıyor. Taraflardan biri, elinde başka bir delil yoksa son çare olarak yemin deliline başvuru yapabiliyor. Yemin teklifinde bulunulan taraf yemin ettiğinde dava sonuca kavuşuyor. Yemin delili sonucunda kazanılan dava sayısı ise bir elin parmağından fazla değil.

YEMİN’ İÇİN KARAR VERECEK

Plato Film’in, müvekkili Taşyapı A.Ş.’den yemin isteyip istemeyeceğiyle ilgili bir karar vereceğinden bahseden Av. Dursun Küçük, “Yemin teklif ederse müvekkil yemin ettiğinde yine davayı kazanacaktır. Yemin teklif edilmezse, davalı şirketin iddialarını kanıtlayamadığı tespit edildiğinden yine müvekkil kazanacaktır” dedi.

 


Geri Dön