25 / 04 / 2024

Tatilciler yazlık ev kiralıyor!

Tatilciler yazlık ev kiralıyor!

Koronavirüs tatil alışkanlıklarını da değiştirdi. Salgın endişesi yaşayan ya da kalabalıktan uzak kalmak isteyenler yazlık ev kiralıyor. Sektör temsilcileri taleple birlikte fiyatların da yükseldiğini söylüyor.



Koronavirüsle mücadele devam ederken normalleşme adımları atılmaya başladı. Bu kapsamda 1 Haziran tarihinde seyahat yasağının kalkacağı duyuruldu. Kalkan yasakla beraber turizm bölgelerine akın edileceği düşünülüyor. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; tatilcilerin bir kısmı önlemlerin alındığı otelleri seçerken bir kısmı ev kiralayacak. Emlak danışmaları bu yıl geçmişe göre çok daha fazla yazlık ev kiralama talebi aldıklarını anlatıyor. Özellikle üst gelir grubunun müstakil ve özel havuzlu evleri tercih ettiğinden bahseden sektör temsilcileri, en çok sorulan sorunun ‘temizlik’ olduğunu belirtiyor. Tatil öncesinde evler temizlik firmaları tarafından dezenfekte ediliyor, tatilciler de geçmiş yıllardan farklı olarak yastık çarşaf gibi malzemeleri yanında taşıyor.

TALEP VE FİYAT ARTTI

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, koronavirüs pandemisinin ülkemizde etkilerinin görülmeye başlanmasıyla beraber yazlık ve yayla evi şeklinde ikincil konut talebin yükseldiğini açıkladı. Yazlık bölgelerde yaptıkları araştırma hakkında konuşan Öğüt, “Endeksa verilerine göre son 1 yılda konut kiralarının en fazla artış gösterdiği bölgeler Datça, Alanya, Fethiye, Ayvalık, Marmaris, Alaçatı ve Kuşadası. Datça’da son 1 yılda konut kiraları yüzde 35, Alanya’da yüzde 31, Fethiye’de yüzde 26, Ayvalık’ta yüzde 24, Marmaris, Alaçatı ve Kuşadası’nda yüzde 21 artış gösterdi” dedi. Konut kiralarının en yüksek olduğu bölgeler ise Alaçatı, Göcek, Bodrum, Marmaris ve Bozcaada. Alaçatı’da ortalama kira 2.740 TL, Göcek’te 2.714 TL, Bodrum’da 2.451 TL, Marmaris’te 2.225 TL, Bozcaada’da ise 2.077 TL'' açıklamasında bulundu.

Tatilciler yazlık ev kiralıyor!

KEMER İLK SIRADA

Müstakil konutların kiralarının arttığını ifade eden Öğüt, “Son bir yılda müstakil konutlarda kira Kemer’de yüzde 39, Datça’da yüzde 38, Alanya’da yüzde 37, Ayvalık’ta yüzde 24, Bodrum’da ise yüzde 16 arttı. Göcek’te ortalama 4.860 TL ve müstakilde en yüksek ortalamaya sahip. Bodrum’da 3.698 TL, Alaçatı’da 3.007 TL, Çeşme’de 2.734 TL, Marmaris’te 2.681 TL” diye konuştu.

TATİLCİ YASTIK YORGAN TAŞIYOR

Bodrum'da emlak ofisi bulunan Metin Sığırtmaç 2 haftadır yoğun kiralama talepleri aldıklarını açıkladı. Sığırtmaç, “Geçen yıllardan farklı olarak evi kiralayanlar çarşaf yastık gibi kişisel eşyalarını kendi getiriyor” şeklinde konuştu. Sığırtmaç, lüks dairelerin kiralarının 10-15 bin lira, villaların 20-30 bin lira olduğunu hatta 50 bin TL’nin üzerinde seyrettiğini kaydetti.

İLK SORU TEMİZLİK

Datça’da hizmet veren emlak brokerı Tuğçe Başarır, bu yıl kiralamaya ciddi talep olduğunu, kiraların yüzde 20-30 yükseldiğini açıkladı. “Önce temizliği soruyorlar” diye konuşan Başarır “Müstakillerde kira 15-20 bin lira, dairelerde 7-10 bin lira”açıklamasında bulundu. Alanya’da çalışan emlak danışmanı ise villa kiralarının 8 bin ile 50 bin lira arasında değişiklik gösterdiğini ifade etti.

TALEP %50 ARTTI

Büyükçekmece'de faaliyette bulunan Projekspert Gayrimenkul Kurucusu Emel Akbaş, “Yazlık kiralama talebi geçen yıla göre yüzde 50 arttı” diye konuştu. Akbaş, Silivri, Çatalca ve Büyükçekmece’de sezonluk lüks villa kirasının 15-30 bin TL civarında olduğunu açıkladı.

Koronavirüs arsa ve villa fiyatlarını uçurdu!

Konutta yeni trend: Müstakil evler!


Geri Dön