25 / 04 / 2024

TAV ilk çeyrekte karını yüzde 28 artırdı!

TAV ilk çeyrekte karını yüzde 28 artırdı!

TAV Havalimanları’nın konsolide net karı 2014 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 20 milyon avroya yükseldi. Şirketin işlettiği havalimanlarında hizmet verdiği yolcu sayısı da yüzde 16 arttı...




TAV Havalimanları’nın konsolide net karı 2014 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 20 milyon avroya yükseldi.


TAV Havalimanları'ndan yapılan açıklamaya göre, şirketin işlettiği havalimanlarında hizmet verdiği yolcu sayısı yüzde 16 arttı.


Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, 2014 yılının ilk çeyreğinde Atatürk Havalimanı'nın Avrupa’nın ikinci en yoğun havalimanı olduğunu, bu başarının 20 yıldan az bir süre içerisinde şirketin ve dolayısıyla Türkiye'nin ne derece büyük işler başardığını da gösterdiğini ifade etti. Şener, geniş bir vizyona sahip makro politikalar ve havalimanı yatırımlarının desteklendiği bir ortamda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere diğer havayolu şirketleriyle olan yakın işbirliği sonucunda Türkiye’de havacılık sektörünü yeni bir boyuta taşımayı başardıklarını aktardı.


Ülke olarak dünya havacılık sektörünün en üst sıralarında saygı duyulan markalara sahip olmanın gururu içinde olduklarını belirten Şener, geçmişteki başarıları kadar, gelecekle ilgili sektör beklentilerinin de kendilerine doğru yolda olduklarını gösterdiğini dile getirdi.


DHMİ'nin, Türkiye yolcu sayısının gelecek 10 yılda iki katına ulaşacağını beklediğine işaret eden Şener, Eurocontrol'ün de Türkiye’nin gelecek 7 yılı için yüzde 7 bileşik yıllık büyüme beklediğini, Airbus'ın da Orta Doğu bölgesi için ortalama yüzde 7 yolcu büyümesi tahmin ettiğini vurguladı.


Şener, TAV'ın kuruluşundan bu yana geçen 14 yıl içerisinde büyük mesafe kat eden bir şirket olduğunu belirterek, gelecekte de cazip büyüme fırsatları yakalayacaklarını, bu beklentiler ışığında net bir şekilde gördüklerini vurguladı.


- "Tüm havalimanlarının toplam yolcu büyümesi yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti"


Otoritelerin beklentilerine paralel olarak, 2014 yılının ilk çeyreğinde iyi bir yolcu büyümesi gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Şener, İstanbul Atatürk Havalimanı’nın hizmet verdiği dış hatlar yolcu sayısı yüzde 12 artarken, tüm havalimanlarının toplam yolcu büyümesinin yüzde 16 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.


Bu yılın ilk çeyreğinde, konsolide Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'ın (FAVÖK) yüzde 27 artarak 67 milyon avroya ulaştığının altını çizen Şener, şunları kaydetti:


"Net karımız yüzde 28 artış ile 20 milyon avroya yükseldi. Atatürk Havalimanı dış hatlar terminali gidiş katındaki duty free mağazalarında süren renovasyon çalışmalarına ek olarak, Türk lirası ve rublenin avro karşısında değer kaybının ticari gelirlerimiz üzerinde oluşturduğu baskıya karşın, bu finansal sonuçları elde etmeyi başardık. Havaş’ta 2013 sonunda başlattığımız yeniden yapılandırma projesi kapsamında maliyet kontrolü, daha yüksek operasyonel verimlilik ve ciro optimizasyonu gibi uygulamalar yürürlüğe konuldu. Bu sayede HAVAŞ’in finansallarında geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine oranla oldukça önemli iyileşmeler sağladık.


İzmir Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin inşaatını bitirerek, mart ayı içerisinde açılışını gerçekleştirdik. Bu terminal, Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminali olarak Ege Bölgesi'nin ticaret ve turizmine büyük bir katkı sağlayacak.


Bu çeyrek içerisinde, DHMİ tarafından gerçekleştirilen Milas-Bodrum havalimanı ihalesini kazanmayı başardık. Gerekli onayların ardından, 20 yıl boyunca faaliyet göstereceğimiz Milas-Bodrum havalimanında hizmet vermek için sabırsızlanıyoruz."



AA


Geri Dön