20 / 04 / 2024

TAV İnşaat 6 milyar liralık alacağı için tahkime gitti!

TAV İnşaat 6 milyar liralık alacağı için tahkime gitti!

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında yaşanan siyasi sorunlar yatırımları da vurdu. Abu Dabi Yönetim, Abu Dabi Havalimanı’nın yeni yapılması planlanan terminal ihalesini fesh ettiğini açıkladı. TAV 6 milyar liralık alacağı için tahkime gitti.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü yazısında ''Abu Dabi Yönetimi biten projeyi feshetti, TAV 6 milyar liralık alacağı için tahkime gitti'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...

TAV İnşaat 6 milyar liralık alacağı için tahkime gitti!

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında yaşanan siyasi sorunların ekonomideki etkileri ilk kez geçtiğimiz yıl gündeme gelmişti. 

YÜZDE 99’U TAMAMLANMIŞTI

8 Haziran tarihinde “BAE, Türk şirketin kazandığı 3 milyar dolarlık projeyi feshetti” başlıklı haber gündeme geldi. Haberde BAE Devlet Başkanlığı ve Abu Dabi Emirliği’ni yöneten Al Nahyan ailesinin Türkiye’ye karşı sert tavrının olduğu, dünyanın en önemli havalimanı işletmecisi ve müteahhitlerinden olan TAV’ın üstlendiği rekor proje unvanı olduğu Abu Dabi Havalimanı’nın yeni yapılması planlanan terminal ihalesini fesh ettiğini açıkladı. Al Nahyan ailesince yönetilen ve devlete ait ADAC (Abu Dhabi Airports Company) tarafından ihalesi düzenlenen 3 milyar dolara sahip projenin yapımına TAV İnşaat, Yunan CCC ve yerel ortak Arabtec tarafından başlanmıştı. 2012 yılında ihalesi gerçekleşen terminal binasının yüzde 99’u tamamlandı.        

TAV İnşaat 6 milyar liralık alacağı için tahkime gitti!          

2019’DA ÖDEMELERİ KESTİ

2019 yılında Abu Dabi Yönetimi projeye karşı ödemelerini durdurdu. Abu Dabi yönetimiyle Türkiye'nin ilişkileri bu olay sonuncda olumsuz seyir gösterdi. Geçtiğimiz sene kasım ayında da TAV ve konsorsiyumdaki CCC-Arabtec adlı firmalar Abu Dhabi Ticari Uzlaşma ve Tahkim Merkezi (ADCCAC) gitti.

TAV’ın konsorsiyum havalimanının yüzde 99’unu tamamlandı ancak ücretin 3’te 1'i tamamlanmadı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Abu Dabi Yönetimi’nin borcu 700-800 milyon dolar olarak açıklandı.          

TAV, Türkiye’nin yurtdışında hayata geçirdiği en başarılı şirketleri arasında yer alıyor. Dünyanın birçok farklı ülkesinde havalimanı yapıyor, yönetimini üstleniyor. Alınan işin tamamlaması karşısında ödenemeyen ücret ve feshedilen ihale sonucunda Abu Dabi, Türk şirketi TAV İnşaat’ı zorladı.


Geri Dön