19 / 04 / 2024

Tavuk eti ihracatında Çin formülü… %353 artarak 61 milyon doları aştı!

Tavuk eti ihracatında Çin formülü… %353 artarak 61 milyon doları aştı!

Tavuk eti ihracatı giderek büyürken sektör son yaptığı hamlelerle Çin’e yapılan ihracata bel bağlamış durumda. Son zamanlarda su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Çin'de kanatlı ürün ihracatını artırdı. Son 12 aylık döneme bakıldığında Çin'e olan beyaz et ihracatı %353 artarak 61 milyon dolara



Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracatı ilk altı ayda Türkiye ortalaması olan yüzde 20'nin üzerinde arttı. Yapılan ihracat yüzde 34 yükselerek 2 milyar 52 milyon doları gösterdi. İlk 6 aya bakıldığında en çok ihraç edilen ilk üç ürün süt kreması, levrek ve tavuk eti oldu.


Buna göre tavuk eti ihracatı yüzde 54 artarak 248 milyon dolara, süt kreması ihracatı yüzde 86 artarak 133 milyon dolara, levrek de yüzde 17 artarak 131 milyon dolara yükseldi. 


Üreticiler tavuk eti ihracatında Çin’in Türkiye için büyük potansiyel taşıdığını düşünüyor. Haziran ayı yüzdeliklerine bakıldığında Çin'e olan ihracat önceki aya göre yüzde 31 artarak 5.5 milyon dolara yükselmiş. Son 12 aylık döneme gelindiğinde ise Çin'e olan beyaz et ihracatı yüzde 353 oranında artarak 61 milyon dolara çıktı.

Çin tavuk eti sektörü ithalatında hatırı sayılır bir yer kaplıyor. Çin'in tavuk eti sektöründe en fazla ithalat yapan ülkelerin başında geldiğini belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Müjdat Sezer bu konu hakkında konuştu.


İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Müjdat Sezer, Çin hakkında Ticaret ve Tarım ve Orman Bakanlığı'yla yürüttükleri çalışmalardan sonuç alınarak mevcut pazarın Türkiye'ye açıldığını belirtti. Üretici firmaların Çin'e ihracat yapmak adına başvurularını gönderdiğini, fakat Çinli görevlilerin yapacağı tesis ziyaretlerinin Koronavirüs, pandemi koşulları ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle ertelendiğini belirtti. Ayrıca Sezer, 'Çin'e kanatlı ihracatı yetkisi bir firmaya verilmesine rağmen, bu ülkeye ihracatta ciddi bir artış yaşanıyor. Söz konusu ihracat izinlerinin tüm firmalar tarafından alınmasıyla önümüzdeki dönemde Çin'e olan beyaz et ihracatımız katbekat artmaya devam edecek' şeklinde konuştu.


Geri Dön