19 / 04 / 2024

Tayyar Akkurt: 120 metre olan Expo kulesi sembol proje oldu!

Tayyar Akkurt: 120 metre olan Expo kulesi sembol proje oldu!

8 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen Expo 2016 Antalya, ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla 23 Nisan’da başlıyor. Resmi açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı fuar için 120 metrelik özel kule yapıldı



'Çiçek ve Çocuk' temasıyla yola çıkan Türkiye'nin ilk Expo'su 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda kapılarını açacak. 8 milyon kişinin gelmesi beklenen Expo 2016 Antalya'yı 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açacak. Ortadoğu ve Avrupa'nın en büyük kongre merkezine sahip olan Expo 2016 Antalya içinde yer alan kongre merkezi, kule ve Osmanlı Bahçeleri'nin yapımını 9 ayda bitirdiklerini belirten Taca İnşaat Başkanı Tayyar Akkurt, "120 metre Expo kulesi sembol proje oldu. Türkiye'nin Eyfel'ini süratle tamamladık" dedi.


REKOR KIRDI

İstanbul Kongre Merkezi'nin 3 bin 500 kişilik kapasitesiyle daha önce Ortadoğu ve Avrupa'nın en büyük kongre merkezi olduğunu vurgulayan Akkurt, Expo 2016 Antalya'nın 5 bin 3 kişilik kongre kapasitesiyle kendi rekorlarını kırdığını dile getirdi. Toplam 250 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen Expo kulesi, kongre merkezi ve Osmanlı Bahçeleri kasıma kadar uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak. Expo 2016 Antalya'da yer alan 120 metrelik ve 2 bin ton ağırlığında olan Expo kulesi, Türkiye'de ilk defa uygulanan bir sistemle hayata geçirildi. Bu sistemle dünyada 4 kule yapıldığını anlatan Tayyar Akkurt, şöyle devam etti: "Expo kulesi, seyir terası, kapalı salon ve kafenin yer aldığı dört katlı iki bin ton bina zemin kotunda inşa edilerek, güçlü kaldırma ve vinçlerin yardımıyla bayrak gibi zirveye çekildi. Klasik yöntemlerle inşa edilse en az 2 yıl sürmesi tahmin edilen kulenin inşaatı 9 ayda tamamlanmış oldu. Antalya'nın coğrafi özellikleri ve hava şartlarını göz önüne alarak en doğru zamanda, en doğru sistemi hayata geçirmiş olduk."


TURİZME İLAÇ OLACAK

EXPO'NUN turizmdeki yavaşlamaya ilaç olmasını beklediklerini söyleyen Akkurt, projenin cazibe merkezi olacağını ifade etti. Akkurt, "Binlerce ağaç dikildi. Turizm açısından da çok doğru bir yatırım oldu. Turizm potansiyelini kısa sürede canlandırabilir" diye konuştu.


DUBAİ EXPO DA RADARA ALINDI

SheIkh Majid Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktum'un şirketi MBM Holding ile ortak şirket kurduklarını söyleyen Tayyar Akkurt, "Şirketin ismi MATA. Bununla Dubai pazarını takip edeceğiz. Expo 2020 de kaliteli bir iş. 2-3 ay sonra ihaleye çıkılacağı tahmin ediliyor" dedi. Suudi Arabistan'da konut yapacaklarını da söyleyen Akkurt, "40 bin konut yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.


7/24 ÇALIŞIYOR

Dünyada 500 milyon dolarlık iş hacimleri olduğunu vurgulayan Akkurt, Washington, Libya, Dubai, Riyad ve Moskova'da şubeleri bulunduğunu söyledi. Washington'un hızı artırdığını anlatan Akkurt, "Türkiye'de gündüzden akşama planlamayı bitirdiğimizde, Amerika'da sabah oluyor ve onlar devam ediyor. Ayrıca aynı kaliteyi hızla hayata geçirmek için önce plan çizip, sonra yapıyoruz. Finans varsa, her inşaat 6 ayda biter" dedi.



Sabah





Bu haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Daha önce yaptığı 3.500 kişilik İstanbul Kongre Merkezi’yle Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük kongre merkezini inşa eden Taca İnşaat, 5.003 kişilik EXPO Antalya kongre merkeziyle kendi rekorunu kırdı. EXPO Antalya 23 Nisan’da halka açılıyor.


Çiçek ve Çocuk temasıyla yola çıkan Türkiye’nin ilk EXPO’su 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda halka açılıyor. 7-8 milyon kişinin gelmesi beklenen EXPO 2016 Antalya’yı 22 Nisan’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açması bekleniyor. Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük kongre merkezine sahip olan EXPO 2016 Antalya içinde yer alan kongre merkezi, EXPO kule ve Osmanlı Bahçeleri’nin yapımını 9 ayda bitirdiklerini belirten Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt “120 metrelik EXPO kulesi, sembol bir proje oldu. Türkiye’nin Eyfel’ini süratle ve kaliteyle tamamladık” dedi. İstanbul Kongre Merkezi’nin 3 bin 500 kişilik kapasitesiyle daha önce Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük kongre merkezi olduğunu ve bunu da Taca İnşaat’ın yaptığını vurgulayan Akkurt, EXPO 2016 Antalya’nın 5.003 kişilik kongre kapasitesiyle kendi rekorlarını kırdığını söyledi.


3 projeye 250 milyon TL yatırım


Toplam 250 milyon lira yatırımla hayata geçirilen EXPO kulesi, kongre merkezi ve Osmanlı bahçeleri kasım ayına kadar uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak. EXPO 2016 Antalya’da yer alan 120 metrekarelik ve 2 bin ton ağırlığında olan EXPO Kulesi, Türkiye’de ilk defa uygulanan bir sistemle hayata geçirildi. Bu sistemle dünyada 4 kule yapıldığını anlatan Akkurt, “EXPO Kulesi, seyir terası, kapalı salon ve kafenin yer aldığı dört katlı iki bin ton bina zemin kotunda inşa edilerek, güçlü kaldırma ve vinçlerin yardımıyla bayrak gibi zirveye çekildi. Klasik yöntemlerle inşa edilse en az 2 yıl sürmesi tahmin edilen kulenin inşaatı 9 ayda tamamlanmış oldu” dedi.


Son zamanlarda Antalya’da yaşanan turizm yavaşlamasına EXPO’nun pozitif anlamda ciddi katkısının olmasını beklediklerini söyleyen Akkurt, kısa zamanda alanın turistler için cazibe merkezi olacağını ifade etti. Akkurt “3 yıl sonra burası farklı bir dünya olacak. Turizm açısından da çok doğru bir yatırım oldu. Turizm potansiyelini kısa sürede canlandırabilir” diye konuştu.


Ana tema kalite ve hız


Dünyada 500 milyon dolarlık iş hacimleri olduğunu vurgulayan Akkurt, Washington, Libya, Dubai, Riyad ve Moskova olmak üzere dünyada 5 şubeleri bulunduğunu söyledi. Akkurt “Biz Türkiye’de gündüzden akşama planlamayı bitirdiğimizde, Amerika’da henüz yeni sabah oluyor. Böylece gece gündüz çalışıyoruz. Ayrıca aynı kaliteyi hızla hayata geçirmek için önce düşünüp sonra hayata geçiriyoruz” dedi.


HER ÜLKE KENDİ BAHÇESİNİ YAPIYOR


Expo 2016 Antalya’ya onlarca ülkeden çocuklar gelecek ve etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca EXPO’da ülkeler kendi bahçelerini de yapıyor. Expo alanı içerisinde küçük bir alana sahip Osmanlı Bahçeleri de hayata geçirildi. Bahçeler içerisinde gösterilen örnek yapılar arasında; I. Mahmut tarafından yaptırılan şadırvan, Topkapı sarayındaki selsebil çeşmesi, 2.Mahmut çeşmesi ve Feyzullah Efendi tekkesi duvarları gibi eserlerin benzerleri ve Anadolu kilim sanatından esinlenerek yürüme yolları hayata yer alıyor.


DUBAI EXPO’YU RADARINA ALDI


Sheikh Majid Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktum’un şirketi MBM Holding ile ortak şirket kurduklarını söyleyen Tayyar Akkurt “Şirketimizin ismi MATA. Bu şirket üzerinden Dubai pazarını takip edeceğiz. EXPO da tam bize göre kaliteli bir iş. 2-3 ay sonra ihaleye çıkılacağı tahmin ediliyor, biz de çalışmalara başlayacağız” dedi. Suudi Arabistan’da ise konut geliştirme işine gireceklerini belirten Akkurt “5 bölgede konut ihtiyacı var. 40 bin konut yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.



Star






Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


23 Nisan'da kapılarını açacak Expo 2016 Antalya'nın sembol kulesi 9 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. TACA İnşaat, kuleyle birlikte kongre merkezi ve Osmanlı Bahçeleri'ne toplam 250 milyon liralık yatırım yaptı.


Türkiye'nin ilk Expo'su 'Expo 2016 Antalya' 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla resmen açılışı yapılacak. 23 Nisan'da ise 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla kapılarını ziyaretçilere açacak. Expo'nun sembolü olan 120 metre uzunluğundaki Expo Kulesi'ni 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlayan TACA İnşaat, kulede dünyada 4. kez uygulanan özel bir teknikle gerçekleştirdi. 


2 BİN KİŞİ ÇALIŞTI


Expo kulesi Antalya'ya özgü 'kum şakayığı çiçeği' ve Kaleiçi semtindeki tarihi Üçkapı eserinden esinlenerek tasarlandı. Seyir terası, kapalı salon ve kafenin yer aldığı 4 katlı 2 bin tondan oluşan kulenin üst kısmı zeminde inşa edilerek güçlü kaldırma krikolarıyla yardımıyla bayrak gibi 6 günde zirveye çekildi. Kulenin yanında Osmanlı bahçeleri ve Antalya Kongre Merkezi'ni de bu 9 aylık süreçte tamamladıklarını belirten TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, Expo 2016'da Kongre Merkezi, kule ve Osmanlı bahçeleri için toplam 250 milyon liralık yatırım yaptıkları bilgisini verdi. Akkurt kongre ihalesini 12 ay önce aldıklarını, 3 ay sonra da kule ihalesini kazandıklarını belirterek “Tüm bu projelerde 2 bin kişi çalıştı. Toplam 9 ay gibi rekor sürede tamamladık” diye konuştu. 


Sırada Dubai var


DUBAİ şeyhi El Maktoum'un oğlu Macit Bin Maktoum ile ortak şirket kurduklarını belirten Akkurt, "2020'de Dubai'de düzenlenecek Expo Fuarı'nın 2 ay içerisinde projeleri açıklanacak. İhalesi de bu yıl içinde gerçekleştirilecek. Bu ihalede önemli bir oyuncu olmak istiyoruz" diye konuştu.  


Altı ayda bitmeyecek inşaat yok


AKKURT, firma olarak projeleri aylık dilimler içinde tamamladıklarını belirterek, "Antalya’da 35 bin metrekarelik bir oteli 6 ayda, 120 bin metrekarelik bir AVM’yi 12 ayda bitirdik. Önce düşünüp masada bitiriyoruz. Sonrasında inşaat yaptığımız için kısa sürede tamamlayabiliyoruz. Eğer firmanın da finansman sıkıntısı yoksa 6 ayda bitmeyecek proje yok” dedi.


Libya ve Rusya'da projeler durdu


LİBYA'DA, Bengazi'de AVM ve Sabrata'da tatil köyü projelerini ülkedeki iç karışıklık sebebiyle dondurduklarını söyleyen Akkurt, "Buradaki projelerin yüzde 70'ine kadar kısmını tamamladık. Bunun yanında son dönemdeki gelişmeler sebebiyle Rusya'da sözleşme aşamasına gelen 3 projemiz askıya alındı" dedi.


1 milyon bilet satıldı


Şubatta satışa çıkan bilet ve sezonluk kart satışları devam ederken, bugüne kadar 1 milyondan fazla bilet ve sezonluk kart satışı gerçekleştirildi. 23 Nisan’a kadar devam edecek indirimli kampanya boyunca sezonluk kartlar yetişkinler için 60, öğrenciler için 30, tek girişlik biletler yetişkinler için 20, öğrenci ve 65 yaş üstü olanlar içinse 10 TL’den satılacak.

Akşam



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


EXPO 2016 Antalya alanındaki kongre merkezi, kule ve bahçeler 250 milyon lira yatırımla tamamlandı. 120 metrelik kule, Eyfel Kulesi gibi ilgi görüyor


EXPO 2016 Antalya, 22 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı resmi açılış töreninin ardından 23 Nisan’da ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor. EXPO Antalya 2016 sergi alanında inşa edilen 5 bin 3 kişi kapasiteli kongre merkezi, yalnızca Türkiye’nin değil Ortadoğu ve Avrupa’nın da en büyüğü oldu. Alandaki toplam 250 milyon liraya mal olan kongre merkezi, kule ve Osmanlı Bahçeleri’nin inşaatını 9 ayda tamamlayan Taca İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, “Daha önce 3 bin 500 kişilik kapasitesiyle İstanbul Kongre Merkezi’ni tamamlamıştık. EXPO 2016 Antalya’daki 5 bin 3 kişilik kongre kapasitesiyle kendi rekorumuzu kırdık” dedi. Akkurt, 120 metrelik EXPO Kulesi’nin de sembol bir proje olduğunu belirterek, kuleyi Türkiye’nin Eyfel Kulesi olarak nitelendirdi. EXPO Kulesi’nde Antalya’nın önemli simgelerinden olan tarihi Hadrianus Kapısı sembolize edildi.

 

2 bin ton ağırlığında

 

2 bin ton ağırlığındaki EXPO Kulesi’nin Türkiye’de ilk defa uygulanan bir sistemle hayata geçirildiğini söyleyen Tayyar Akkurt, “Bu sistemle dünyada 4 kule yapıldı. EXPO Kulesi, seyir terası, kapalı salon ve kafenin yer aldığı dört katlı 2 bin ton bina zemin kotunda inşa edilerek, güçlü kaldırma ve vinçlerin yardımıyla bayrak gibi zirveye çekildi. Klasik yöntemlerle inşa edilse en az 2 yıl sürmesi tahmin edilen kulenin inşaatı 9 ayda tamamlanmış oldu. Antalya’nın coğrafi özellikleri ve hava şartlarını göz önüne alarak en doğru zaman ve sistemi hayata geçirmiş olduk” diye konuştu. Son zamanlarda Antalya’da yaşanan turizm yavaşlamasına EXPO’nun ilaç olmasını beklediklerini söyleyen Akkurt, kısa zamanda alanın turistler için cazibe merkezi olacağını ifade etti.

 

Dubai EXPO için hazırlandı

 

TACA İnşaat, Dubai EXPO 2020 için de hazırlık yapıyor. Dubai Şeyhi Al Maktum’un şirketi MBM Holding ile ortak şirket kurduklarını söyleyen Tayyar Akkurt, “Şirketimizin ismi MATA. Bu şirket üzerinden Dubai pazarını takip edeceğiz. EXPO da tam bize göre kaliteli bir iş. 2-3 ay sonra ihaleye çıkılacağı tahmin ediliyor, biz de çalışmalara başlayacağız” dedi.

 

Kasım’a kadar açık
 

EXPO 2016 Antalya, 22 Nisan Cuma günü gerçekleşecek görkemli bir törenle resmen açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, yabancı devlet başkanları, bakanlar ve binlerce davetlinin katılımıyla gerçekleşecek törende görsel şov yaşanacak. ‘Çiçek ve Çocuk’ temalı EXPO 2016 Antalya’da 51 ülkenin kuracağı ülke bahçelerinin yanı sıra Türkiye’den çok sayıda belediyenin kuracağı tema bahçeleri de olacak. 1 milyonu aşkın biletin satıldığı Expo 2016, Kasım ayına kadar açık.   


Vatan



Haber Yeni Akit Gazetesi'nin ekinde şu şekilde yer aldı;


Expo 2016 Antalya'nın sembol kulesi, 9 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Kule ile birlikte kongre merkezi ve Osmanlı Bahçeleri'ne toplamda 250 milyon liralık yatırım yapıldı.


 Türkiye'nin ilk Expo'su 'Expo 2016 Antalya' önemli yatırımlara da vesile olurken Antalya'nm yükselen değerine katkı sunmaya da devam edecek. Expo'nun sembolü olan 120 metre uzunluğundaki Expo Kulesi'ni 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlayan TACA İnşaat, kule ile birlikte aynı zamanda bitirilen Osmanlı bahçeleri ve Kongre Merkezi'ne toplamda 250 milyon liralık yatırım yaptı. 


ORTADOĞU VE AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ 

TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt "Kongre Merkezi 5 bin kişilik oturma kapasitesiyle Ortadoğu ve Avrupa'nın en büyüğü oldu. Dünyada da 5 bin 800 kapasiteli Kore Kültür Merkezinin ardından ikinci oditoryum oldu. Kulenin ilk başta tamamı çelik olarak tasarlandı. Biz alüminyum kullanarak hem hafiflettik hem de paslanma problemini ortadan kaldırarak ömrünü uzattık" diye konuştu. 


9 AYDA TAMAMLANDI 

Expo 2016'da Kongre Merkezi, kule ve Osmanlı bahçeleri için toplam 250 milyon liralık yatırım yaptıkları bilgisini veren Akkurt kongre ihalesini 12 ay önce aldıklarını 3 ay sonra da kule ihalesini kazandıklarını belirterek "Tüm bu projelerde 2 bin kişi çalıştı. Toplam 9 ay gibi rekor sürede tamamladık" dedi. Expo organizasyonlarının milyonlarca turist için çekim alanı oluşturduğunu belirten, her Expo'nun bir sembolü olduğuna dikkat çeken Tayyar Akkurt, "Expo 2016 Antalya'nın simge yapısı olan Expo Kulesi hem Antalya'ya hem turizm sektörümüze değer katacak. Türkiye'de düzenlenen ilk Expo'ya yakışır bir eser oldu" ifadelerini kullandı. 


TÜRKİYE'NİN EYFEL'İ OLACAK 

120 metre yüksekliğe sahip Expo Kulesi, Türkiye'nin Eyfel'i olarak tanımlanıyor. Antalya'ya özgü 'kum şakayığı çiçeği' ve Kaleiçi semtindeki tarihi Üçkapı eserinden esinlenerek tasarlandı. Seyir terası, kapalı salon ve kafenin yer aldığı 4 katlı 2 bin tondan oluşan kule, güçlü kaldırma krikoları yardımıyla bayrak gibi 6 günde zirveye çekildi. 


Yeni Akit Ek


Geri Dön