27 / 04 / 2024

TBMM'de önlemler için Deprem Araştırma Komisyonu kuruldu!

TBMM'de önlemler için Deprem Araştırma Komisyonu kuruldu!

TBMM'de 5 partinin ortak kararıyla depremlerin zararını en aza indirgeyecek tedbirlerin saptanması için araştırma komisyonu kuruldu. İzmir'deki arama-kurtarma çalışmaları ise tamamlandı. 



İzmir depreminin ardından mecliste bir araştırma komisyonu kurulup kurulmayacağı tartışması; AKP, MHP, CHP, İyi Parti ve HDP'nin anlaşmasıyla sonuçlandı. Sözcü'de yer alan habere göre; TBMM Danışma Kurulu toplantısında, partilerin grup başkanvekilleri deprem araştırma komisyonu kurulmasına dönük tüm önergelerin birleştirilerek görüşülmesine karar verildi.

TBMM Genel Kurulu'nda depremle ilgili meclis araştırması açılması konusundaki ortak önerge üzerinde söz alan CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 1999 Marmara depreminden sonra getirilen özel iletişim vergisinden toplanan 35 milyar doların nereye gittiğinin meclis komisyonunca araştırılmasını talep etti. 

"Okul ve yol için topladıklarınızı ne yaptınız?"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, "Deprem vergilerinin akıbetinin ne olduğu halen bilinmiyor" diyerek Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın Şubat başında 17 yılda 147,2 milyar liralık deprem vergisi toplandığını açıkladığını belirtti. Türkkan, "Okul, yol yaptıklarını söylüyorlar. İyi de okul ve yol yapmak için topladığınız 2 trilyon doları ne yaptınız, o nerede" diye sordu.

MHP'li Hasan Kalyoncu da konuşmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında söylediği ve kamuoyunda tartışmalara neden olan "Riskli binada oturmak tercih edilmemeli" sözlerini yineledi. 

HDP'li Murat Çepri ise "Nüfusun yüzde 95'i deprem tehlikesi altındayken bu ülke beton ekonomisiyle ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye, inşaat çöplüğüne döndü" dedi. İzmir'de yaşananların sürpriz olmadığını anlatan Çepri, "Deprem 'geliyorum' dedi. Aslında bunun adı bir kitle katliamıdır" açıklamasında bulundu.

Vergiler nereye gitti?

AKP Grup Başkanvekili Cihat Özkan, deprem vergilerinin nereye gittiyle ilgili soru sordu. 

Özkan, "Depreme karşı güvence altına alınmış konut sayısı 1999’da 50 bindi, bu rakam 9 milyona ulaştı. 17 yılda deprem vergilerinden 147 milyar lira toplandı. Deprem bölgelerinde bunun 8,3 katı yani 1,21 milyar lira harcandı" şeklinde konuştu. 

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, siyasi partilerin komisyona temsilci göndermeleriyle çalışmalara başlayacak. Çalışma süresi 3 ay olarak belirlenen komisyon, gerekli görürse çalışmalarını bir ay daha uzatabilecek. Komisyon raporunu en geç 4 ay içinde bitirecek. 

İzmir'de depremde yıkılan binalarda arama-kurtarma çalışmaları tamamlandı. Ağır hasarlı ve acil yıkılması gerektiği tespit edilen 124 binayla ilgili işlemler hızlanacak.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da değişiklik!

TBMM'de gündem  İzmir  depremi!


Geri Dön