18 / 04 / 2024

TCDD’deki özelleştirme protesto edildi!

TCDD’deki özelleştirme protesto edildi!

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), İstanbul 1 No’lu Şube, TCDD’deki özelleştirme uygulamalarını protesto etti. BTS üyeleri, Haydarpaşa Garı’nda açıklama yaptı.



Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İstanbul 1 No’lu Şube, TCDD’deki özelleştirme uygulamalarını protesto etti. Uzun süredir tren seferlerinin yapılmadığı Haydarpaşa Garı’nda açıklama yapan BTS üyeleri, 2013 yılında kabul edilen Demiryollarının Serbestleştirilmesi Kanunu’nun 21 Haziran’da uygulanmaya başlayacağına dikkat çekti. Yasaya göre tren işletmeciliğinin özele devredileceğine dikkat çekilen açıklamada, bunun daha önce yaşanan özelleştirmelerde olduğu gibi çalışanları geleceksizlikle karşı karşıya bırakacağı belirtildi.


Yapılan açıklamada, yıllardır yürütülen tasfiye politikaları nedeniyle TCDD’de çalışan binlerce işçi ve memurun birçok hak kaybıyla karşılaştığına dikkat çekildi.


“TCDD Meslek lisesi, Hastanelerimizi, Limanlarımızı, Atölyelerimizi kapattılar.  İstasyon, Garlar kapatılarak, birçok tren seferden kaldırıldı. 2014 Yılı ülke genelinde TCDD çalışanı sayısı 25.957 kadar geriledi. Yüzyılın projeleri gibi süslü laflarla kamuoyuna sunulan projelerin sonuçlarına bakın. Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul tüm sokakları ağzına kadar otobüs ve kamyonla doldurulurken başka bir şehirden ve ülkeden İstanbul’a trenle giremiyorsunuz. Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı arası çalışan trenlerimiz ellerimizden alındı. Banliyölerimiz, Adapazarı Ekspreslerimiz, Trakya ekspresleri, Adana-Toros, Denizli-Pamukkale, Diyarbakır-Güney, Kars-Doğu, Ankara-Fatih,Başkent,Anadolu,Yataklı ekspreslerimiz artık yok” denilen açıklamada, 21 Haziran’da uygulamaya konulacağı söylenen yasa ile demiryolu çalışanlarını daha zor günlerin beklediği belirtildi.


Yasanın uygulanması halinde birçok kademe ve unvandaki personelin, diğer özelleştirilen kurumlarda olduğu gibi havuza atılarak ekonomik ve sosyal hak kayıplarına uğrayacağını belirten BTS üyeleri, tüm demiryolu çalışanlarını yasanın uygulanmaması için mücadeleye çağırdı.  Açıklamada, bakanlık ve kurum yöneticilerinin çalışanların kaygılarını gidermek için hiçbir çalışma yapmadıkları gibi gizli olarak projeyi hayata geçirmenin hesabını yaptıkları ifade edildi. 



Evrensel


Geri Dön