25 / 04 / 2024

TCDDden alınan ahşap traversler, Yazılıkayada gezi yolu oldu!

TCDDden alınan ahşap traversler, Yazılıkayada gezi yolu oldu!

Eskişehir Valiliği tarafından gerçekleştirilen "Yazılıkaya’ya Gezi Yolu Projesi" kapsamında TCDD’den alınan ahşap traversler, Han ilçesinde bulunan ve Frig uygarlığı tarafından yapılan Yazılıkaya’da gezi yolu oldu



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Han ilçesi yakınlarında MÖ 7-8. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen, dünyanın en önemli anıtlarından biri olarak kabul edilen Yazılıkaya, Frig uygarlığının en önemli anıtı durumunda.

Anıt, Eskişehir’in 80 kilometre güneyinde "Dağlık Frigya" ve "Sağlıklı Frigya" olarak bilinen bölgede bulunuyor. Kral Midas’ın ve tanrıça Kibele’nin kutsal kenti olarak bilinen topraklardaki Yazılıkaya, dönemin uygarlığı tarafından Frigya bölgesinde 1315 metre yüksekliğinde bulunan bir tepe üzerinde bulunuyor.

Volkanik bir kaya üzerindeki yerleşik anıtın yüksekliği 17, genişliği de 16,5 metreden oluşuyor. Anıtın üç yazıttan oluşan işlenmiş yüzeyi ise 280 metrekare bir alanı kaplıyor. Sırrı keşfedilmemiş Frig uygarlığının kenti Yazılıkaya, bünyesinde Hitit kültüründen de kalıntıları barındırıyor.

Dünyanın en önemli açık hava anıtlarından biri olarak kabul edilen Yazılıkaya’nın sağ, sol ve üst kısmında bulunan yazılar henüz okunamadı.

-"YAZILIKAYA’YA GEZİ YOLU PROJESİ"-

Eskişehir Valiliğinin Yazılıkaya’ya tahta traverslerden gezi yolu yapmak için hazırladığı "Yazılıkaya’ya Gezi Yolu" adlı proje, Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından 7 Haziran’da kabul edildi. Bunun üzerine Valilik, TCDD Genel Müdürlüğü ile iletişime geçerek eski tren yollarında kullanılan ve yerini artık beton kalıplara bırakan yaklaşık 1000 tahta travers siparişi verdi. Han Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birimi aracılığıyla satın alınan traversleri, Yazılıkaya’da gezi yolu yapılması amacıyla 5 Ağustosta ihaleye çıktı. İhaleyi kazanan firma, 17 Eylül’de çalışmalara başladı.

Yaklaşık 1750 metrelik yürüyüş yolundaki çalışmalar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından görevlendirilen yetkililerin kontrolünde yapıldı.

Söz konusu yolda tahta traverslerin yanı sıra arazinin yapısını uygun olması için Han ilçesinden getirilen kesme taşlar da kullanıldı.

Vatandaşların Yazılıkaya’yı daha rahat gezmesini sağlamak için yapılan ve 2 Kasım’da tamamlanan gezi yolu, turistlerin de beğenisini kazandı.

Öte yandan Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar valilikleri tarafından kurulan Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği’nce alınan karar çerçevesinde Yazılıkaya’da bilgilendirme tabelalarının da asılacağı öğrenildi.
AA


Geri Dön