27 / 04 / 2024

TEFE TÜFE oranları Mayıs 2017!

TEFE TÜFE oranları Mayıs 2017!

Türkiye İstatistik Kurumu, TEFE TÜFE oranları Mayıs 2017 verilerini bugün açıkladı. Böylece Mayıs ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı da belli olmuş oldu..



TEFE TÜFE oranları Mayıs 2017, bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Verilere göre Yurt içi üretici fiyat endeksi (eski TEFE, yeni adıyla Yİ ÜFE) aylık yüzde 0,76 arttı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ise aylık yüzde 1,31 arttı.


Söz konusu oranlardan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi oluyor. 


TÜFE ise, hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçüyor.


Bu oranlar gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesi yenilenen kiracıya yapılacak zam için kullanılıyor.


Meskendeki kiracılar için TEFE TÜFE oranlarından ÜFE oranının hesaplamada kullanılması zorunlu olurken, işyerindeki kiracıya istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Kira artış hesaplamalarında TEFE TÜFE oranları dahilinde açıklanan verilerden on iki aylık ortalamalar baz alınıyor. Buna göre Mayıs ayında açıklanan TEFE TÜFE oranları ile Mayıs ayı kira artış oranları şu şekilde sıralanıyor:


TÜFE oranları:

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,31 arttı. TÜFE’de (2003=100) 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,31, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,87 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,66 artış gerçekleşti.


ÜFE oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,76 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,37 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,01 artış gösterdi.


Meskenler için kira artış oranı: yüzde 8,01

İşyerleri için kira artış oranı: yüzde 8,01 veya yüzde 8,66.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön