19 / 04 / 2024

Tekirdağ PAKOP OSB'nin tarım arazileri üzerine yapılacağı iddia edildi!

Tekirdağ PAKOP OSB'nin tarım arazileri üzerine yapılacağı iddia edildi!

Tekirdağ'ın Ergene ilçesine yapılması planlanan PAKOP Organize Sanayi Sitesi'nin tarım arazileri üzerine yapılacağı iddiası ve projenin çevresel etkileri meclis gündemine taşındı. CHP'li Yüceer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ'ın Ergene ilçesine yapılması planlanan PAKOP Organize Sanayi Sitesi'nin tarım arazileri üzerine yapılacağı iddiasına ve projenin çevresel etkilerine ilişkin soru önergesi verdi. Yüceer, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Yüceer, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğü'nün 96. Maddeleri gereğince saygıyla arz ederim'' diye konuştu.

Yüceer, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Tekirdağ İli Ergene İlçesi Karamehmet Mahallesi Marmaracık mevkii 148/1, 149/1 ve 150/1 numaralı parsellerde 2 milyon 800 bin metrekarelik alana, Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (PAKOP) Organize Sanayi Sitesi yapılması planlanmaktadır. Bölge için hazırlanan ÇED raporu ile OSB'nin kurulmak istediği alanın etrafındaki birinci sınıf buğday tarlalarında sınır değerin 2.1 kati nikel ve 17.6 kati krom olmak üzere ağır metaller tespit edildiği ifade edilmiştir. Ayrıca, projenin planlandığı bölgedeki parsel, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği mutlak korunması gereken birinci sınıf tarım arazisidir. Bölgeyi kapsayan, Ergene Çevre Düzeni Planı’nda da “Sanayi gelişimi üst ölçek plan kararlarına uygun olan mevcut planlı sanayi alanları ile sınırlandırılacak ve yeni sanayi yatırım taleplerinin planlı boş sanayi alanlarında yer seçimleri teşvik edilecektir” hükmü yer almaktadır. Hüküm gereğince planlı sanayi dışında yeni sanayi alanlarının kurulamayacağı gayet açıktır. 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İli Çevre Düzen Plan Hükümleri’nin 2.46 Maddesi'nde planlama alanı sınırı dahilinde “Çevresel kirleticiliği yüksek olan ve/veya çevresel tahribe neden olan sanayi türleri ve kullanımları yer almayacaktır” hükmü yer almaktadır, PAKOP’un girişimi bu hükme aykırıdır. Tekirdağ Valiliği'nin talebi ile 1/25.000'lik plan hükümlerine “Mevcut planlı sanayi alanlarındaki yapılaşma doluluk oranı yüzde 75 i aşmadıkça yeni sanayi alanı açılamayacağı ve bu alanların dışında yapı ruhsatı düzenlenemeyeceğine” dair hüküm eklenmiş ve bölgedeki 9 bin hektar planlı sanayi alanının yaklaşık yüzde 42'sinin dolu olmasına rağmen yeni bir plan kararı ile yeni bir tarım dışı alan yaratılmaya çalışılmaktadır.''

Tekirdağ PAKOP OSB nin tarım arazileri üzerine yapılacağı iddia edildi!

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in soruları:
1. Bakanlığınız, bölgeye yapılması planlanan PAKOP Organize Sanayi Sitesi ile ilgili bir çalışma yürütmekte midir? 
2. Ergene Çevre Düzeni Planı'nda belirtilen hüküm ortadayken, bu alana sanayi imarı hakkı verilecek midir? 
3. Bakanlığınızın, mutlak korunması gereken birinci sınıf tarım arazisinin ÇED Raporu ile tarım dışı alan olarak gösterilmesine yönelik bir soruşturma yürütülmekte midir? 
4. Bakanlığınızın, Plastik Sanayi Sitesi’nin; bölgenin halk sağlığına yönelik zararlarıyla ilgili bir çalışması var mıdır? 
5. Bölgedeki çevre kirliliği hat safhaya ulaşmışken, bölgedeki kanser vakaları her geçen gün artarken, Bakanlığınız bu bölgede yer alan sanayi tesislerini ne sıklıkla denetlemektedir? 
6. Bölgedeki sanayi tesislerine, son 5 yılda uygulanan cezaların sayısı nedir? Bu cezalar hangi sebeple kesilmiştir ve maddi karşılığının toplamı nedir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön