29 / 03 / 2024

Tekirdağ'da arsa fiyatları arttı!

Tekirdağ'da arsa fiyatları arttı!

İstanbul'da uygun yer ve fiyata arsa bulmakta güçlük çeken yatırımcıların tercihi, Tekirdağ'da arsa fiyatlarını 5 yılda yaklaşık 10 kat artırdı.



Kent merkezinden daha fazla nüfusa sahip olan Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri, havalimanı olması, TEM otoyolunun geçmesi ve İstanbul'a yakınlığı gibi nedenlerle yatırımcıların yeni gözdesi haline geldi. Tekirdağ'a artan ilgi nedeniyle arsa fiyatlarında yaşanan artış, konut alımlarını da etkiledi. Arsa sahipleri, daha önceki yıllarda yüzde 20 karşılığında yerlerini müteahhitlere verirken bu oran yüzde 50'ye yükseldi.


Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı İlhan Kurt, Trakya Bölgesi'nin bütün yatırımcıların gözdesi olduğunu belirtti. 


İstanbul'a çok yakın olması, verimli arazileri, havalimanı olması, TEM otoyolunun bağlantılarının bulunması, Avrupa yolları ve Tekirdağ'daki liman nedeniyle bölgenin yatırımcıyı çektiğini anlatan Kurt, arsaların tükenmesiyle İstanbul'un artık yaşanmaz hale geldiğini söyledi. 


İnsanların çareyi yakın bölgelerde aramaya başladıklarını dile getiren Kurt, İstanbul'da uygun yer ve fiyata arsa bulmakta güçlük çeken yatırımcıların Trakya'yı tercih ettiğini ifade etti.  


"Basit arsalar bile muazzam prim yapmaya başladı" 


İstanbul'un Çatalca ilçesi ve çevresinin imara açılmasının yıllardır beklendiğini ancak bunun gerçekleşmediğini aktaran Kurt, insanların da bu durum karşısında Trakya'dan arsa almaya başladıklarını söyledi. 


Trakya bölgesinde Tekirdağ'ın Çorlu, Çerkezköy ve Saray ilçeleriyle Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinin çok daha cazip hale geldiğine işaret eden Kurt, şöyle devam etti: 


"Altyapı eksikliğimiz var. Tekirdağ'ın büyükşehir olmasıyla planları, programları hepsini büyükşehrin hazırlaması gerekiyordu. Bu konuda biraz geç kaldı. Bölgemizde yeni arsalar üretilmedi. Bu sefer, bu durum fiyatlara yansıdı. Fiyatlar, bölgesel olarak ve kişisel olarak değişikliklere uğradı. İnsanlar, öyle fiyatlar telaffuz ediyorlar ki 'Bu fiyatlarda buranın satılması imkansız' diye bakıyoruz ama sonradan oranın satıldığını görüyoruz. 5 sene geriye döndüğümüz zaman, 50 lira olan bir arsanın bugün metresinin 500 lira olduğunu görüyoruz. Artık yüzde 20-25 ile en iyi yerlerde kat karşılığı arsa veren kişiler, yüzde 50 karşılığında arsalar vermeye başladılar. Bu da haliyle fiyatlara yansıyor ve rakamlar aldı başını gitti." 


Müteahhitlerin artık arsa bulmakta zorluk çektiklerini belirten Kurt, "Kıyıda köşede artık basit arsalar kaldı, bunlar bile muazzam prim yapmaya başladı. İstanbullu müteahhitler de buraya gelip yer arıyorlar ama artık yer yok. Bir an önce yeni planlarla yeni arsalar üretilmeden fiyatların önüne geçilmesi imkansız, durdurulamaz hale geldi" diye konuştu. 


"Küçük İstanbul haline geldik"  

İstanbul'un gürültüsünden, kirliliğinden kaçanların da tercihleri Trakya'dan yana kullandıklarını dile getiren Kurt, altyapılarının bunu kaldıramaz duruma geldiğini, İstanbul'un gürültüsü ve trafiğinin kendilerinde de artık olduğunu ifade etti. 


Tekirdağ ile Çorlu ve Lüleburgaz ilçelerinde trafiğin çok karmaşık hale geldiğine işaret eden Kurt, şunları söyledi: 


"Küçük İstanbul haline geldik. Buna çözümü bulacak kişiler, yetkililer ama çözümü çok çabuk bulmaları lazım yoksa hiç iyiye gitmiyoruz. Tabii ki mülk sahipleri, satanlar, bugün bu durumdan memnunlar ama 3 gün sonra öyle bir duruma geliyor ki sattığı yer daha sonra iki misline satılmış. Biz, yatırımcıya ev almak için bir tane mülk öneriyoruz ama arsa öyle değil. Aldıkları zaman '10 sene sonra o arsa 10 katı fiyata çıkar' diye uyarıyoruz yatırımcılarımızı." 


"Arsa fiyatları, daha da artacak" 

Arsa fiyatlarındaki artışın önüne geçmenin imkansız hale geldiğini ve çoğu yerlerde fiyatların yüzde 500'leri aştığını vurgulayan Kurt, şunları kaydetti:


"Yeni bir seçim atlattık. İnsanlar 'Acaba' içindeydi o durum şimdi bitti. Artık tek partili bir hükümet kuruluyor. Bu da piyasaların beklediği istikrar demek. Birçok yatırımcı da frene basmıştı, 'Acaba hükümet kurulacak mı?' diye. Şimdi herkes, bu konuda rahatladı. Hangi görüşte olursa olsun insanlar, rahatladı. Paralar, piyasaya daha rahat sürülecek bence. Arsa fiyatları, daha da artacak bana göre." 



Yeni Yüzyıl 


Geri Dön