19 / 04 / 2024

Teknelere mavi kart uygulaması Antalya'da başladı!

Teknelere mavi kart uygulaması Antalya'da başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gemi atıklarının etkin yönetiminin ve takibinin online izlenebilmesini sağlayan Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi, Muğla'nın ardından Antalya'da da uygulamaya geçti



''Mavi kart'' uygulamasının başlaması dolayısıyla Kaleiçi Yat Limanı'nda tören düzenlendi. Törende konuşan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, mavi kartı ilk olarak Muğla Valiliği görevi dönemde uyguladığını ve o dönemde başarılı sonuçlar aldıklarını anlattı. Altıparmak, deniz temizliği konusunda toplumun her geçen gün daha çok bilinçlendiğini, ancak tekne ve yat sahiplerinin de denizin temiz tutulması konusunda sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı. 


Vali Altıparmak, şöyle konuştu: 


''Tekne sahipleri arasında birbirlerini şikayet etme, kendisi kirlettiği zaman ise 'Bir teknenin kirliliğinden ne olacak' düşüncesinin hakim olduğu yanlış bir algı var. Bu denizden ekmek yiyorsunuz. Burada yüzüyorsunuz. Bir şekilde denizlerden yararlanıyorsunuz. İçine girip yüzdüğünüz yere, kendi pisliğinizi bırakmanın ne anlama geldiğini, artık sizin vicdanınıza bırakıyorum. Antalya, farklı ve duyarlı olduğunu mavi kartı sahiplenerek ve sahip çıkarak göstermeli.'' 


Haziran ayı başında başlayan uygulama kapsamında Antalya'da 14 atık istasyonu oluşturulduğunu ve bugüne kadar bin 200 mavi kart dağıtıldığını anlatan Vali Ahmet Altıparmak, sisteme dahil olmayanlara ise cezai işlem uygulanacağını bildirdi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş da 8 bin 333 kilometre denize kıyısı olan bir ülkede mavi suları korumak ve kollamanın herkesin görevi olduğunu söyledi. Mavi kart uygulamasının denizlerin temiz tutulmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Baş, ''Sadece kural koymak ve uygulamak yetmiyor. Bu kuralı sürekli kılmak da hepimizi görevidir'' dedi. 


Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya'nın en büyük zenginliklerimizden birinin temiz denizleri olduğuna işaret etti. Denizden alınan numunelerde biyolojik bir kirlilikle karşılaşılmadığını, vatandaşların ve kamu kurumlarının sorumluluk duygusu içinde hareket ettiğini söyleyen Akaydın, Antalya'da son yıllarda çevre bilincinin arttığını kaydetti. Akaydın, yat ve tur teknelerinin sahiplerine, denizi temiz tutmaları yönünde çağrıda bulundu. 


Konuşmaların ardından uygulamanın başlamasını temsilen iki tekne arasına gerilen kurdele, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş tarafından kesildi. 


Mavi kart uygulaması


Deniz kirliliğinin önüne geçmek ve denize yasa dışı çöp boşaltılmasını engellemek amacıyla başlatılan mavi kart uygulaması ile atık toplama oranının yüzde 90'lara çıkarılması, yıl sonuna kadar teknelerin tamamının mavi kart sistemine alınması hedefleniyor. Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi ile deniz araçlarında toplam ne kadar atık oluştuğu, atıkların hangi tesislere verildiği ve hangi şekilde bertaraf edildiği de elektronik olarak web ortamından online izlenebiliyor. Antalya'da yıl sonuna kadar toplam 2 bin mavi kartın dağıtılması öngörülüyor. 


AA


Geri Dön