19 / 04 / 2024

TEMA: Amik Gölü üzerine havaalanı yanlıştı!

TEMA: Amik Gölü üzerine havaalanı yanlıştı!

Tarım arazisi uğruna 1970'li yıllardan itibaren sistematik olarak kurutulan Amik Gölü, yıllar sonra bir kere daha insanoğlundan öcünü aldı



Geçtiğimiz günlerde yurdu teslim alan yağışların en çok etkilediği yerlerden biri de Hatay ilimizdi. Öyle ki Amik Ovası’nda bulunan havalimanı dahil binlerce dönümlük arazi sular altında kalmıştı. Konuyla ilgili tartışmalar sürerken, TEMA Vakfı’ndan gelen açıklama felaketin asıl sebebinin ipuçlarını veriyor... “Amik Gölü’nün kurutulması da, üzerine havaalanı yapılması da her açıdan kötü ve yanlış projeler olduğunu çoktan kanıtladı” görüşünü savunan TEMA, 2001 yılında projeye olur veren ÇED raporu aleyhine açtıkları davayı kazandıklarını ancak daha sonra yeni ÇED ile projenin tamamlandığını belirtti.

SU YOLUNU BULUR!
TEMA, şu tavsiyelerde bulundu: “Kurutularak tarım alanına çevrilmeye çalışılan Amik Gölü, kendisini besleyen akarsular ile hemen hemen her yıl eski göl halini zaten almakta, doğa kendi dengesini sağlamaktadır. Artık yapılması gereken, bu yanlışlardan ders çıkarmak ve hatadan dönerek ekolojik restorasyonu sağlamanın yollarını aramaktır.”

Ediz Hun/Türkiye

 


Geri Dön