29 / 03 / 2024

Lota Gölü su seviyesi düştü!

Lota Gölü su seviyesi düştü!

Sivas'ın Hafik ilçesindeki Lota Gölü'nün su seviyesi, bölgenin bugünlerde mevsim normallerinin altında yağış alması nedeniyle düştü. Gölün kıyısına gelen kimi vatandaşların, suların çekildiği bölümlerde yürüdüğü görüldü...



Sivas'ta son günlerde yaşanan kuraklık, Hafik ilçesinin 3 kilometre doğusunda yer alan ve jips kayalıklar içerisinde 2 kısımdan oluşan Lota Gölü'nü de etkiledi.


Dipten gelen kaynak sularıyla beslenen ve balık tutkunlarının uğrak mekanları arasında bulunan Lota Gölü'nde, su seviyesinin düşmesinin ardından kuraklığı andıran görüntüler ortaya çıktı. Gölün kıyısına gelen kimi vatandaşların, suların çekildiği bölümlerde yürüdüğü görüldü.


Hafik ilçesinde çiftçilikle uğraşan Ömer Akyüzem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yağış olmadığı için göldeki su seviyesinin çekildiği izlerden belli. Bu aylarda su, bu kadar çekildiyse, yaz aylarında göl kurumaya döner. Göldeki balıklar ve ekinler açısından kuraklık endişesi taşıyoruz" dedi.


Hafik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sinan Okuyan ise ilçede 2013 yılının sonbahar ve kış dönemiyle 2014'ün ilk aylarında mevsim değerlerinin çok altında yağmur ve kar yağışının olması nedeniyle kuraklık tehlikesi yaşanabileceğine dikkati çekti.


Arazinin karla kaplanmaması sebebiyle, güz dönemi ekilen buğday ve diğer ürünlerde don tehlikesi oluştuğunu dile getiren Okuyan, "Eğer ürünlerde yanma olursa aynı tarlaya alternatif ürün ekimi yapılabilir. Tarlada yanan buğday yerine, fiğ, yulaf, korunga ve patates gibi alternatif ürünler ekilebilir. Çiftçilerimiz, bölgedeki sulama imkanlarından faydalanarak tarlalarını sulayabilir" diye konuştu.


Okuyan, "Çiftçilerimiz inşallah bekledikleri suya ve rahmete kavuşur" dedi.


AA


Geri Dön