18 / 04 / 2024

TEP nedir?

TEP nedir?

TEP nedir? Ton Eşdeğer Petrol olarak bilinen TEP ile, yakıtların ısıl değerleri bir çevrim katsayısı ile belirlenerek ortak bir enerji birimi elde ediliyor. İşte TEP



TEP nedir?

Sanayide ve Isıtmada Enerji kaynakları yakıt olarak dört grup altında toplanarak özellikleri inceleniyor. Katı, Sıvı, Gaz ve Atık yakıt başlıkları altında toplanan yakıtlar ise üretimi, depolanması ve spesifik kaynaklar açısından çok değişik karakteristiklere sahiptir.


Endüstri'de üretim veya ısıtmada bir veya biden çok çeşitli yakıt kullanılabilir.Her yakıtın kendine has Isıl değeri,Isıl değer birimi vardır.Ortak noktada buluşabilmek amacıyla yakıtların ısıl değerleri bir çevrim katsayısı ile belirlenerek ortak bir enerji birimi elde edilmiş olur buna da Tep - Ton Eşdeğer Petrol deniyor.


TEP - Ton Eşdeğer Petrol hesabı:


TEP:  Tüketim Miktarı (verilen brimde) × Isıl Değeri /  10 000 000


TEP hesaplamasına örnek:

TEP: 150 000 000 kgkok × 7200 / 10 000 000 =  108 000 TEP


Katı Yakıt Analizi

Kömür, ısıtma, elektrik üretimi ve kok elde etmede kullanılmaktadır. Bu nedenle kömürün içindeki nem, uçucu madde, karbon, kül, kükürt ve ısıl değerinin bilinmesi gerekiyor.


Saymış olduğumuz nedenler katı yakıtın ısıl değerini etkilemektedir dolayısıyla analizleri yapılarak TEP hesaplaması yapılmasında yarar vardır.




Geri Dön