29 / 03 / 2024

Termal turizm yatırımına teşvik!

Termal turizm yatırımına teşvik!

Termal turizm yatırımına teşvik geliyor. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Jeotermal kaynak bakımından da zengin olan Yozgat'ta termal turizme yönelik yapılacak yatırımlara ciddi destekleme olduğu belirtildi.



Jeotermal kaynak bakımından da zengin olan Yozgat'ta Termal turizme yönelik yapılacak yatırımlara ciddi destekleme olduğu belirtildi. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, yatırımcıları bölgede yapacakları yatırımlar konusunda bilgilendirirken, bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımlarının 'öncelikli' sayıldığını, bu nedenle 5'inci Bölge desteklerinden yararlanabileceklerini duyurdu. 


Yapılan açıklamada son düzenlemelerle Termal turizm yatırımlarının da aynı kapsamda değerlendirildiğine dikkat çekilirken Türkiye'de Termal turizmin gelişmesi için atılan adımın Yozgat, Kayseri ve Sivas'ı kapsayan 'TR72' bölgesi için önemli olduğu ifade edildi. Bölgede yapılacak Termal turizm yatırımlarından 'Öncelikli yatırım' kapsamında değerlendirilecek yatırımlara KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, 7 yıl süreyle Sigorta Primi işveren Hissesi Desteği, yüzde 40 Yatırıma Katkı Oranı ile yüzde 80 Oranında Vergi İndirimi, 7(X) bin liraya kadar faiz desteğinden yararlanabilecekleri anlatıldı. 


Açıklamada, yatırımcıların 'yatırıma katkı oranının yüzde 50'sini yatırım döneminde' kullanabilecekleri ifade edilirken, "Bu sayede yatırım henüz tamamlanıp işletmeye geçmese dahi yatırımcı bir kısım vergisel desteklerden yararlanabilmekte ve böylece yatırımcı için ek bir finansman olanağı sağlanmaktadır" denildi. 


Yozgat CAZİP BÖLGE Teşvik ve desteklemelerden yararlanarak, yatırım yapmak isteyenler için Yozgat'ın oldukça cazip, aynı zamanda da bakir bir bölge olduğu belirtildi. Çocuklarda diş gelişimine, raşitizme, yaşlılığa bağlı cilt problemlerine ve diş çürüğüne sebep olan hastalıklara iyi geldiği bildirilen Yozgat'taki Termal suların, insan sağlığına kazandırılması gereken unsurlar olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'nin en zengin jeotermal kaynaklara sahip illerinden Yozgat'ta Valilik, ildeki jeotermal kaynaklarının kapasitelerini belirleyip yeni kaynakları ortaya çıkarırken, talepte bulunan yatırımcılara tahsis edildiğini belirtti. 

Yozgat Valiliği verilerinden derlenen bilgilere göre, Boğazlıyan ilçesinin Cavlak bölgesinde 33- 62 derecede, bikarbonattı, klorürlii, sülfatlı sıcak su kaynağı bulunuyor. Saniyede 330 litre debideki kaynaktan yararlanılarak bölgede tarım, sağlık, turizm sektörlerine yönelik yatırımlar yapılıyor. 


Sarıkaya'da 48 derece sıcaklıkta çıkan su, Kaymakamlık ve Belediye tarafından hazırlanan projeyle ısıtmada, suyun büyük bölümü ise ilçe merkezindeki Termal tesislerde şifa arayan insanlar tarafından kullanılıyor. Sarıkaya ilçesindeki Termal suların, Roma döneminden itibaren şifa olarak değerlendirildiği, ilçe merkezindeki Termal tesislerin orta yerinde tarihi Roma Hamamı kalıntısı yer alıyor. 

Sorgun'da, 50-60 derece sıcaklıkta, klorlu sülfatlı, sodyum klorür, sodyum sülfatlı suyun miktarı, sondajla artırıldı. 50-60 derece arasında değişen sıcaklıkta saniyede 200 litre debide yeni kaynaklar bulundu. 

Bu kaynaklardan yararlanılarak, konutların ısıtılmasına yönelik proje hayata geçirildi. Sıcak su kaynakları, ilçede bulunan Termal tesislerde kullanılıyor. İlçede yeni Termal sağlık, Termal turizm alanlarında yatırım yapılmak üzere çalışmalar devam ediyor. Ayrıca ilçe merkezinde kurulan sera tesisleri de jeotermal kaynak ile ısıtılarak, ihracata yönelik domates üretiliyor. 


Yerköy'de 44 derece sıcaklıkta klorlu, sülfatlı su miktarı, yeni açılan kuyularla 60 derece sıcaklığa ulaştırıldı. Bu ilçedeki kaynaklar da Termal tesislerde kullanılıyor. 


Kaynaklardan yararlanılarak ilçedeki konutların ısıtılmasına yönelik hazırlanan proje hayata geçirildi. Ancak istenen sonuç alınamadı. Saraykent ilçesinde 70-74 derece sıcaklıkta sodyum klorürlii, sodyum bikarbonatlı, kalsiyum sülfatlı su bulunuyor. İlçede daha derine inildiğinde sıcaklığın artabildiği, Saraykent'te bulunan kaynakların enerji üretiminde de değerlendirilebileceği kaydedildi. Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı köylerde saniyede 2 litre debide, 30-39 derece sıcaklıkta, sodyum sülfatlı, sodyum klorürlü su bulunuyor. 


Büyükçekmece Gazetesi


Geri Dön