26 / 04 / 2024

Tersane nedir?

Tersane nedir?

Kökeni İtalyanca'da "tersanà" kelimesinden gelen tersane nedir? Gemilerin inşa ve tamir edildiği alanların adı olarak karşımıza çıkan tersane alanlarında neler bulunuyor? İşte yanıtı ve ayrıntıları...



Tersane nedir?

Tersanaler, gemilerin inşaa ve tamir edildiği alanların adı olarak karşımıza çıkıyor. Kökeni İtalyanca'da "tersanà" kelimesinden gelen tersane alanlarının ürünleri yatlar, ticaret gemileri, endüstriyel gemiler ve savaş gemileri olarak sıralanıyor.


Bir kısmı deniz veya nehir içinde ve kıyısında bulunan tersanelerin iç alanlarında malzemeler için istif depoları, vinçler, kızaklar, havuz, kesim / CNC, ön imalat, montaj, boru ve boya atölyeleri bulunuyor.


Gemi inşa ve bakım işlerinin aksamadan yürütülmesi için ayrıca malzeme akışını sağlayan lojistik imkanlar da tersanelerde büyük görevler icra eder. Bugünkü tersanelerde, inşa edilecek gemilerin planlarını tasarladıktan sonra çizen resimhaneyle iş sırasını ve yapılış şeklini tarif eden planlama kısmı da vardır.


Tersaneler, daha çok askeri maksatlarla kurulmuş olmakla birlikte hem gemilerin inşası için faaliyetlerini sürdürmüşler hem de arıza yapan gemilerin sistemlerinin tamir işleriyle uğraşmışlardır. Dünyanın en büyük tersaneleri ABD’de bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı Boston, Newyork, Philadelphia, Norfolk, Charleston, San Fransisco, Long Beach ve Pearl Harbor askeri tersaneleridir. General Dynamics, General Motors ve daha birçok büyük firmanın özel gemi inşa sahaları vardır. İngiltere’de büyük tersaneler Portsmonth ve Plymouth’ta; Fransa’nın büyük tersaneleri Cherbaurg, Brest ve Toulon’da bulunmaktadır. Avrupa’daki birçok devletin kendi tersaneleri mevcuttur.


Birinci ve İkinci Dünya harplerinde Alman gemi sanayii çok ileri gitmişti. Bu savaşlar sonunda bu yüksek teknoloji ABD ve Sovyet Rusya’ya taşındı. Rusya savaştan sonra Doğu Almanya ve Polonya’daki tersanelerden söktüğü tezgah, vinç ve diğer techizatı Leningrad, Nikoloyev, Kherson, Archangel, Sivastopol, Odessa ve Vlapostok tersanelerine taşıyarak sistemlerini yeniledi.


Gemilerin açık denizlerde bakımının yapılabilmesi için İkinci Dünya Harbinden sonra yüzer havuzlar inşa edilmiştir. Yüzer havuzların özelliği bir gemi gibi açık denizlerde hareket etmesi veya çekilmesidir. Havuz sarnıçlarına su alarak dalışa geçer, onarım görecek gemi havuz içine girerek havuzun tekrar yükselmesiyle karinası su üstüne çıkmış olur. Tersanelerin lojistik görevlerini icra eden büyük cephane, akaryakıt, yiyecek gibi malzeme taşıyan seyyar yüzer birlikler de mevcuttur.


Tersanelerimiz: Türkler Anadolu’ya ayak bastıktan sonra denize açılabilmek için tersaneler kurarak kendi gemilerini kendileri yapmışlardır. 



Hazine arazilerinin tersane yatırımlarına tahsisi!




Geri Dön