24 / 04 / 2024

Teslime hazır konutlarda satışlar arttı!

Teslime hazır konutlarda satışlar arttı!

Birçok inşaat firması, yaptığı kampanyalara bitmiş ve hemen teslime hazır konutları da dahil etti. Böylece hemen teslim konutlarda satışlar arttı..



Birçok inşaat firmasının inşaat çalışmalarını bitirdiği evleri de kampanyalarına dahil etmesiyle teslime hazır konutlarda satışlar hızlandı. 2016 yılı Eylül ayında satılan her 100 evden 26'sı bitmiş ev olurken, bu yılın aynı döneminde rakam her 100 evde 30 ev oldu. 

 

Yeni Şafak Gazetesi'nden Emine Açar'ın haberine göre inşaat firmalarının hazırladığı kampanyalarda kiracının hedeflenmesi de bitmiş ev talebinin artmasında etkili oldu. 

 

Peşinatların ötelenmesi, taksitlerin düşük, vadenin uzun tutulması da bitmiş eve ulaşımı kolaylaştırınca vatandaş kira ödemek yerine kendi evinin taksidini ödemeye yöneldi. Müteahhitler, kişiye özel ödeme planlarının da bitmiş ev satışlarını artırdığını söyledi.

 

RAKAMLAR DESTEKLEDİ

 

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi eylül ayı sonuçlarına göre satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 30’u bitmiş konut stoklarından oluştu. Konutların yüzde 70’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. 

 

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında satışı gerçekleştirilen konutlarda bitmiş konut oranı yüzde 26 iken, bitmemiş konut oranında yüzde 74’tü.

 

Buna göre geçtiğimi yıl satılan her 100 konuttan 26'sı bitmiş konut stoklarından karşılanırken, 74’ü yeni satışa çıkan konutlardan oluşuyordu. Şimdi ise satılan her 100 konuttan 30’u bitmiş konut olurken 70’i bitmemiş konut olarak sıralanıyor.

 

BÜYÜK EV SATIŞI AZALDI

 

Kampanyalardan yararlanan alıcılar hem ödemede kendini zorlamayacak hem de ihtiyacını giderecek metrekarelere yöneldi. Bir önceki aya göre, konut tiplerinde en fazla tercih 2+1 ve 3+1 tipi evlere oldu. 150 metrekare üstü evlerde talep azaldı. Bu durum fiyatlara da yansıdı.

 

Geçtiğimiz ay 1+1 satışı yüzde 0.06, 2+1 satışı yüzde 0.45, 3+1 satışı yüzde 0.50 oranında arttı. 4+1 satışlarında ise yüzde 0.13 oranında azalma oldu.

 

EV ALMAK İÇİN BU DÖNEM FIRSAT

 

İnşaat firmalarının yetkilileri bu dönemi ev almak isteyenler için fırsat olarak değerlendiriyor. Pekdemir İnşaat Genel Müdürü Mert Pekdemir, uygun ödeme koşullarının vatandaşın ev hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü belirtti. Pekdemir, satışı devam eden Semt Kocaeli projesinde 30 ve 36 ay vadede vade farkı almadıklarını, banka kredili alımlarda da daha düşük vade farkı uyguladıklarını söyledi.

 

Amad Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Oğuzhan Olaş da satışa sundukları Kartal Wings projesinde kişilerin ödeme gücüne göre ödemeyi ikiye böldüklerini ifade etti.

 


Geri Dön