25 / 04 / 2024

The Bentley Residences Miami mimarisiyle dikkat çekiyor!

The Bentley Residences Miami mimarisiyle dikkat çekiyor!

Miami’nin cazibesine kapılıp gayrimenkul alan Türklerle ilgili bir süredir medyada gözünüze pek bir şey çarpmıyorsa bunun nedeni trendin sona ermesi değil artık ‘vaka-i adiye’den sayılıyor olması.



Miami’nin cazibesine kapılıp gayrimenkul alan Türklerle ilgili bir süredir medyada gözünüze pek bir şey çarpmıyorsa bunun nedeni trendin sona ermesi değil artık ‘vaka-i adiye’den sayılıyor olması. 


Gerçek şu ki, gayrimenkul yatırımlarında Miami daha uzun yıllar süreceği tahmin edilen bir altın çağ yaşıyor. Bunu fark ederek hem yaşam hem de yatırım amaçlı Miami’den gayrimenkul alanlar arasında Türk- ler, Güney Amerikalılar ve Ruslardan sonra ilk sırada. Türklerin Miami’ye ilgisinin en yakın şahitlerinden biri olan gayrimenkul danışmanı Cengiz Bayırlı’ya göre bu ilgi karşılığını da buluyor: “Miami’de gayrimenkul projelerine bakmaya gittiğimde önüme Türkçe katalog koydular hatta web sitesinden Türkçe gösterdiler. ‘Bana özel mi hazırlandı?’ diye sorduğumda, ‘Hayır, Türkler o kadar çok alım yapıyorlar ki o yüzden broşürlerimizi Türkçe hazırladık’ dediler.”

Boston Üniversitesi’nde iş idaresi ve pazarlama okuduktan sonra bir süre Dünya Bankası’nda çalışan Bayırlı, kimsenin yapmadığı işlerle ilgilenmeyi seven bir iş adamı. (Niş alanlarda faaliyet gösteren Bayırlı, 2002’de Türkiye’de kordon kanı bankacılığını başlatan isim.) ABD’de kendine geniş bir çevre edinen ve büyük inşaat sahipleriyle hatırlı ilişkiler kuran Bayırlı, şirketi Turkey2Miami’nin adından da anlaşılacağı üzere sadece Miami’deki gayrimenkul yatırımlarına odaklanmış durumda. 2005’ten beri kurucu ortağı olduğu Turkey2Mia- mi firması ile bu şehirdeki yaşam ve yatırım projeleri kapsamında gayrimenkul danışmanlığı yapan Bayırlı, Türkiye’de yaşıyor ancak her ay ortalama on gün kadar müşterileriyle birlikte Miami’ye gidiyor. Bayırlı,

“Bu işe başladığımızda 40 binden fazla Türk yaşıyordu. Şu an 75 bin civarında... Miami piyasasında satılan evlerin yüzde 5’ini Türkler satın alıyor” sözleriyle ilginin istatistik değere dönüşecek büyüklükte olduğunu vurguluyor. THY’nin geçen yıl ekimden itibaren Miami’ye her gün karşılıklı uçak seferleri düzenlemeye başlamasını bu ilgi çerçevesinde değerlendirmek mümkün. Ancak işin boyutları sadece Türklerin Miami’ye gitmesiyle sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Gayrimenkul projelerinin potansiyel müşterilerini bulmak için Miamili proje sahipleri de İstanbul’a geliyor. Lüks gayrimenkul işi yapan Carmine Zayoun ve Giovanna Guz- man Türk yatırımcı iştahını görenlerden. Nitekim son projeleri “The Bentley Residences & Hotel Miami”nin sunumu için Cengiz Bayırlı eşliğinde İstanbul’u tercih etmişler.

Projeyi hayata geçirecek Kanadalı gayrimenkul şirketi Heafey Group Başkan Yardımcısı Carmine Zayoun şu sıralar Miami’de 150 lüks ve ultra lüks büyük projenin sürdüğünü söylüyor. İklimi, denizi, çok kültürlülüğü ve sunduğu imkanlarla şehir emekli


The Bentley Residences Miami mimarisiyle dikkat çekiyor!


Amerikalılarla birlikte dünyanın dört bucağından iyi yaşamayı sevenleri çekiyor. “Türk insanı yemeğin güzelini yemekten, iyi bir atmosferde bulunmaktan, güzel bir deniz kenarında olmaktan hoşlanıyor -ki Miami’de bunların hepsi var” diyen Zayoun kendi projelerinin Ttirklere hitap edeceğini düşünüyor. Büyüklüğü 58 ile 116 metrekare arasında değişen, sekiz farklı tipte 207 daireden oluşan, 33 katlı proje, dünyaca ünlü Amerikalı mimar Kobi Karp’m imzasını taşıyor. Karp, özellikle sıcak iklim şartlarına uygun sayısız tatil projesi ile beğeni toplayan kendi mimarlık ofisi KKAID’nin geliştirdiği bu projedeki odak noktasını şöyle ifade ediyor: “Tatil daireleri ve comdomium apartman dairelerini bilen ve anlayan tasarım firmaları açısından bir boşluk var. Biz bu noktaya odaklandık” diyor ve ekliyor, “Böylece oturum ve yatırım işlevini bir araya getirebiliyoruz”.

inşaatı şubatta başlayacak ve 2018’de tamamlanacak proje aslında otel, özel mülkiyet, lüks konut ve yaşam alanlarını bir araya getiren entegre bir yapı; restoranlar, barlar, açık ve kapalı yüzme havuzu, spa merkezi, yoga ve meditasyon için özel zen bölgesi, parti ve organizasyon alanlarının yanı sıra bir de sinema bulunuyor. Limuzin, temizlik hizmetleri ve haftanın her günü 24 saat boyunca verilen concierge servisi projenin hizmetleri arasında yer alıyor. Doğayla en uyumlu mimari unsurların kullanılacağı projede, dairelerin tümü zeminden tavana uzanan pencerelerle donatılıyor. Daireler, Edge- water bölgesinin göz alıcı manzarasına ve Biscayne Körfezi’ne bakan teras veya balkonlarıyla ferah bir mimariye sahip olacak.


The Bentley Residences & Hotel Miami’yi şehirdeki sayısız projeden farklı kılan üç özelliğine çok güveniyor Carmine Zayoun: “Lokasyon, işi yapan firma ve konsept.” Projenin yapılacağı Edgewater, Miami şehir merkezinin kuzey bölümünde Omni ile Upper Est Side arasında bulunan ve meşhur Biscayne Körfezi’ne doğrudan bakan bir kıyı semti. Edgewater, şehrin önemli sanat ve yaşam merkezlerine beş dakika mesafedeki konumuyla da önemli bir potansiyel yaratıyor. Daha çok 20’nci yüzyıl başında yapılmış rezidanslarm bulunduğu semt 2000’lerin başından itibaren hem merkeze yakınlığı hem de şehrin eğlence, moda, alışveriş, tasarım ve sanat faaliyetlerinin toplandığı Design District’e komşu olmasından dolayı hızla popülerleşen bir semt. Kafeleri, barları, tematik sanat galerileri ve haute couture butikleriyle batısında Wynwood semtine komşu olan Edgewater, doğu yönünden ise Biscayne Körfezi’ne ve ilerisinde bir ada şeklinde uzanan Miami şehir merkezine ve Miami Beach Golf Kulübü’ne bakıyor. İki köprü üzerinde beş-on dakikalık bir yolculukla ulaşılabilen South Beach’e olan yakınlığı Edgewater’ı cazip kılan bir başka özelliği. Florida’nınVegas’ı namıyla da bilinen, filmlerle ve tv şovlarıyla ölümsüzleştirilen South Beach su sporları, dinlenmek, yemek-içmek ve sabahlara kadar dans etmek için Edgewater sakinlerine en yakın ve uygun yer.


The Bentley Residences Miami mimarisiyle dikkat çekiyor!


1976’da kurulan Kanadalı Heafey Group Kuzey Amerika’da son derece saygın gayrimenkul ve otel projelerine imza atmış güçlü bir şirket. Avukat ve işadamı Pierre Heafey’nin yönettiği, varlıklarının değeri 1 milyar doları aşan grup bağlı şirketleriyle birlikte finans, gayrimenkul geliştirme, yönetim, inşaat ve teknoloji, otelcilik ve eğlence alanlarında deneyimli profesyonellerden oluşan bin 500 kişilik bir kadroyu barındırıyor. Zayoun grubun önemli bir özelliğine de atıfta bulunuyor: “Sadece binayı inşa etmekte değil, işletme konusunda da tecrübe sahibiyiz.” Kuzey Amerika’da birçok Hilton otelin sahibi olan grup, Miami’nin ünlü SoFi’sinde Atlantik Okyanusu’na karşı yaptığı benzer bir condominum otel olan Hilton Bentley South Beach, Kanada Gatineau’da inşa ettiği Hilton Doubeltree, yine Gatineau’da modern bir condominium tesis olan Le We, su kıyısında 19 katlı lüks bir kompleks olan Viu gibi yüksek yaşam standartlarına hitap eden projeleriyle biliniyor. Aynı yüksek kalite ve standartları sunacak olan The Bentley Residences & Hotel Miami’yi de üst sınıf otelcilik, gastronomi ve hizmetler alanında oldukça deneyimli Marriot Group eliyle işletecek.

Carmine Zayoun, The Bentley Residences & Hotel Miami’yi “Konsept açısından ‘condominium’ denilen hem apartman hem otel olarak iki şekilde işleyen karma bir model” olarak tanımlıyor. Daha basit bir ifadeyle tüm hizmetlerinden ve ortak alanlarından yararlanabildiğiniz bir otelde daire sahibi olmak denebilir.


Projenin pazarlamasını üstlenen Forbes International Real Estate yöneticisi Giovanna Guzman ise bu yatırımın bir başka detayına dikkat çekiyor: “Projeden daire satın alanlar burada olmadıkları süre içerisinde dairelerini tıpkı bir otel odası gibi kiraya verebilecekler. Mülk sahibinin talebine göre The Bentley Residences & Hotel Miami yönetimi daireleri otel fiyatları üzerinde günlük olarak kiralamayı üstlenecek. Hem ABD’den hem de başka ülkelerden A grubu turistlerin itibar ettiği bir şehir olan Miami’nin ABD’de otellerin doluluk oranı en yüksek şehirlerden biri olduğu dikkate alındığında bu aynı zamanda kayda değer getiri sunacak uzun vadeli bir yatırım anlamına da geliyor.”

Böyle bir yatırım için ödenmesi gereken bedele gelirsek; 1+1 ve 2+2 düzeninde içinde tüm mobilya ve dekorasyonu hazır şekilde satışa çıkarılan 207 dairenin fiyatları İstanbul’daki benzerlerinden çok farklı değil. 55-65 m2 arasındaki 1+1 daireler 430 bin-450 bin dolar; 100-120 m2 arasındaki 2+2 daireler ise 600 bin-700 bin dolar arasında fiyatlara sahip. Bunların dışında 297 ile 316 m2 arasında değişen üç yatak odalı ve dayalı döşeli iki çatı dubleksi de daha geniş bir yaşam alanı isteyenler için 3,2 milyon dolar karşılığında satışa sunuluyor.


ABD’de gayrimenkul satın almak belli durumlarda özel avantajlar getirebiliyor. Cengiz Bayırlı belli bazı projelerde “Miami’de EB-5 Investor VISA programına katılıp 500 bin dolarlık bir yatırımla aile bireyleri dahil Green Card alma imkanı olduğunu hatırlatıyor ancak The Bentley Residences projesinin bu kapsamda olmadığını da hemen belirtelim. Bununla beraber her Türk vatandaşının ister peşin ister Mortgage kredisi ile ev satın alma imkanı söz konusu. Bu durum vize kolaylığı sağlıyor ancak vizeyi garantilemiyor. Vergiler mülkün değerinin yüzde 1,5 ile yüzde 2,5’u arasında değişiyor. ABD’de gayrimenkul alırken komisyon ödemesi veya tapu işlemleri için bizzat orada olmak gerekmiyor. 



Forbes


Geri Dön