19 / 04 / 2024

THY katalizör oldu, Maldiv yolcusu arttı!

THY katalizör oldu, Maldiv yolcusu arttı!

THY’nin Maldivlere direkt uçmaya başlamasıyla 2007’de 2.000 civarında olan Türk turist sayısı 2013 sonunda 10 bine yaklaştı. Maldivler’de Türk bayrağını dalgalandıran bir de Türk adası var.



Hint Okyanusu’nda 1200 mercan adasından oluşan Malpler, Kasım 2012’den itibaren Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşlara başlamasıyla Türk turistlerin de kadrajına girdi. Daha çok balayı için tercih edilen adalara Türkiye’den giden turist sayısı birkaç yıl içinde neredeyse 4’e katlandı. Malp Turizm bakanlığının verdiği bilgilere göre ülkeye giden Türk Turist sayısı 2007'de 2500 civarında iken 2013 sonunda 9 binin üzerine çıktı. Bakanlık yetkilileri THY uçuşlarının katalizör olduğunu belirterek, Türkiye’yle birlikte, İstanbul üzerinden gelen Ortadoğu ve Doğu Avrupalı turist sayısının da arttığını söylüyor.  Malpler mercan takım adaları üzerine kurulu bir İslam Devleti. Ancak 1200 adanın 120’sinde lüks resort oteller bulunuyor. Ve şeriat kuralları bu adalarda geçerli değil. 90’lı yıllarda yabancı yatırımcıyı çekmeye başlayan ülkenin en önemli kaynağı turizm. Malplere giren ilk uluslararası yatırımcı Hilton. Hilton’u Sheraton, Shangri La, Conrad, Holiday inn gibi Türk tüketicinin de aşina olduğu otel zincirleri ta kip etmiş. 2011 Kasım ayında ise bir Türk yatırımcının girişimiyle Malpler’deki ilk Türk yatırımı Ayada Malpes kapılarını açmış.


Kum, çakıl Hindistan'dan 


Malpler’deki Türk adası Ayada, Ankaralı Aydeniz Group’un turizm sektöründeki ilk yatırımı. İnşaat, gıda, tarım, hayvancılık gibi sektörlerde faaliyet gösteren grubun ilk turizm yatırımını Malpler’e yapmasının öyküsü ise 2001 yılına dayanıyor. Şirketin ikinci kuşak temsilcisi Fırat Aydeniz, balayı için Malplere geldiğinde burada bir otel kurmaya karar veriyor. 6-7 yıllık araştırma sürecinden sonra buradaki bir ada 50 yıllığına kiralanıyor. Ayada İdari ve Mali İşler Sorumlusu Diyar Aydeniz’in verdiği bilgilere göre asıl zorlu süreç bundan sonra başlıyor. Çünkü ülkede neredeyse hiç üretim yok. İnşaat için kum, çakıl bile Hindistan’dan gemiyle taşınıyor.  


Balayı için 10 bin dolar


Malpler'de balayı yapmanın fiyatı sezona, seçeceğiniz otele, odaya, tercih edeceğiniz uçak biletinin statüsüne göre değişiyor. Ancak bir balayı çiftinin Malpler'de bir haftalık tatil için 10 bin doları gözden çıkarması gerekiyor. THY’nin İstanbul Male uçuşu ise gidiş dönüş 1.000 dolar civarında.  


Doluluk oranı %90'ın üzerinde 


Ayada Malpes'teki villaların 50'si okyanus üzerinde, 62'si de deniz kıyısında konumlandırılmış. Diyar Aydeniz doluluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu, misafirlerin çoğunluğunu Çinli turistlerin oluşturduğunu anlatıyor. Türk turistler için Ayada’nın biraz daha ayrıcalıklı bir konumu var. Çünkü sabah kahvaltıda Türk çayı, Beyaz peynir, sucuklu yumurta bulabileceğiniz tek resort konumunda. 



Akşam


Geri Dön