19 / 04 / 2024

TİGEM Dalaman İşletmesi idari binası restore edildi!

TİGEM Dalaman İşletmesi idari binası restore edildi!

Aslında av köşkü olarak planlanan ancak tren garı olarak inşa edilen TİGEM Dalaman İşletmesi idari binası restore edildi. Binayı, Bursa'dan katıldığı sinevizyon bağlantısıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker açtı...




Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman işletmesindeki restorasyonu tamamlanan tarihi bina, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki hippoterapi merkezinin açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in sinevizyon bağlantısıyla açıldı. Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Muğla Valisi Amir Çiçek, Tarım İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Karayama da katıldı.


Örnek çiftlikler 

Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, TİGEM gibi işletmelerin atalardan emanet olduğunu söyledi. Ataların buraları örnek çiftlikler kurarak yüzyıllarca yaşattığına değinen Tunç, 24 milyon hektar civarında tarım toprağını korumanın önemli bir görev olduğunu söyledi. Tarım İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Karayama ise, TİGEM'in geçmişinin Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk yıllarına dayandığını, hara ve inekhanelerle devlet üretme çiftliklerinin ise 1984'te bir araya getirilmesiyle kurulduğunu hatırlattı.


Bir kültür varlığı

Dalaman TİGEM arazisinde bulunan tarihi binanın, Tanzimat sonrası mimari özelikleri taşıdığı için kültür varlığı niteliğinde olduğunu ve tescil edildiğini belirten Karayama, "2010'dan sonra ihalesi yapılan binanın 2012'de de restorasyon işlemi tamamlandı. TİGEM bünyesindeki bütün işletmelerde benzer tarihi eserler aslına uygun restore edildi" diye konuştu.


Hatalı projenin eseri

Birçok kez filmlere de konu olan TİGEM idari binası aslında av meraklısı olan Mısır Hipi Abbas Hilmi Paşa için av köşkü olarak planlandı. Aynı tarihlerde de Mısır'a tren garı projesi yer alıyordu. Projeleri karıştıran Fransız mimarlar Dalaman'a tren garı, Mısır'a da av köşkü yaptı. Hiç tren geçmeyen Dalaman tren garı işletmenin idari binası olarak kullanılıyordu.



Yeni Asır


Geri Dön