27 / 04 / 2024

İstiklal Caddesi'deki Casa Garibaldi binası restore edildi!

İstiklal Caddesi'deki Casa Garibaldi binası restore edildi!

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan tarihi Casa Garibaldi binası titiz bir çalışma ile restore edildi. 134 yıllık bina restore edilirken içinde adeta yeni bir tarih çıktı.



İstiklal Caddesi üzerinde bulunan 134 yıllık  Casa Garibaldi binasının restorasyon çalışmaları bitti. Çalışmalar sırasında görev alan yetkililer binada bizans dönemine ait sekiz mezar ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tabak, çanak, şamdan buldu. 

Sabah Gazetesi'nden İdil Demirel'in haberine göre; İstiklal Caddesi'nin önemli tarihi binaları arasında yer alan Casa Garibaldi binasının restorasyonu sırasında pek çok tarihi eser bulundu. 1885 yılında  inşa edilen bina, İtalyan Alessandro Vallauri tarafından tasarlandı. Bina  uzun yıllar boyunca; balolara, toplantılara, düğünlere, konserlere ve sergilere ev sahipliği yapmış. 

Restorasyon çalışmalarını yürüten sanat tarihçisi Dr. Sedat Bornovalı bina hakkında şu açıklamları yaptı:  "Casa Garibaldi, 1885'ten itibaren İstanbul'daki İtalyanların toplanma merkezi olmuş ve çeşitli sosyal faaliyetler için kullanılmış. Ayrıca bina, İtalya'nın ulusal kahramanı Giuseppe Garibaldi'nin hatıralarını içinde barındırıyor" diyerek binanın İtalyan tarihi bakımından önemine atıfta bulunuyor. Taşıdığı özellikler dolayısıyla referans bina niteliğinde ve birinci grup tarihi eser olarak tescil edilen bina 134 yıllık tarihinin yanı sıra bir başka özelliğe daha sahip. Binanın restorasyonunda depo olarak kullanılan bodrum katındaki çalışma sırasında Bizans dönemine ait sekiz mezar bulundu. Bornovalı, "Dolgu toprağı kaldırırken büyükçe bir kiremit parçası bulduk. Yerinden oynatmayalım, yavaşça açalım derken bir kafatasına rastladık. Hemen müzeye ve koruma kuruluna bilgi verdik. Gerekli izinler alındıktan sonra ciddi bir arkeolojik kazı çalışmasına başlanıldı. Bir mezar diye başlamıştık, sonra sekizinci mezara ulaştık. Arkeologlar Bizans döneminin oldukça erken evrelerine ait olduğunu düşünüyorlar. Burada bir nekropol (mezarlık) alanının önemli bir parçasını bulduğumuzu düşünüyoruz. Restorasyon sonrasında yapılacak kültür merkezinde buluntuları sergilemeyi planlıyoruz" 

Binada yapılan çalışmalar sırasında  4. ya da 5. yüzyıla ait bir mezar olduğu anlaşıldı. Bunun yanı sıra binada bizans dönemine ait yedi mezar daha bulundu. Temel kazıları sırasında ayrıca Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda tabak, çanak, şamdan gibi pişmiş toprak kaplar da bulundu. Binaya retorasyonla beraber farklı özelliklerde eklendi. Binanın modern ihtiyaçlara cavap verebilmesi için  klima dahil yeni tesisat sistemi ile donatıldı. 

İbrahim Halil Kalay-TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi bina hakkında şu açıklamaları yaptı: "1920'li yıllarda konser, dans gösterisi ve operalara ev sahipliği yapan Casa Garibaldi Binası'nın restorasyonu 2017 yılında tamamlandı. Tarihi Garibaldi binasının kullanım haklarının düzenlenmesi amacıyla TÜRSAB yönetimi, İtalyan Vakfı ile yeniden masaya oturdu. Ve iki kurum arasında 10 yıllık tahsis anlaşması imzalandı. Bina sosyal merkez ve etkinlik alanı olarak kullanılacak. Bina, tüm seyahat acentaları ve turizm sektöründe hizmet veren kurum ve kuruluşların hizmetine sunulacak."
 


Geri Dön