19 / 04 / 2024

Kadıköy'deki Cihannumalı Köşk restore edildi

Kadıköy'deki Cihannumalı Köşk restore edildi

Kadıköy'deki 150 yıllık Cihannumalı Köşk, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore ettirildi



Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İstanbul İl Özel İdaresi'nin, kentin tarihi kültür mirasını korumaya ve iyileştirmeye yönelik çalışmaları devam ediyor.

İdare bütçesinden karşılanan kaynak ile projesi ve uygulaması, İstanbul İl Özel İdaresi İmar Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı Etüt Proje Müdürlüğü denetiminde yapılan, Kadıköy Dosteller İşitme Engelliler İlköğretim Okulu bahçesinde bulunan tarihi Cihannüma Köşk'ün restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Restorasyon kapsamında, ilk olarak yapının hasar gören taşıyıcı sistemi güçlendirildi. Köşkün eksik döşemeleri ve merdiveni, koruma kurulunun onaylı restorasyon projesine uygun olarak yeniden yapıldı. Yapının zarar gören çatısı, tavanları, dış cephe kaplama ve profilleri özgün detaylarına uygun olarak restore edildi. Yaklaşık 8 ay süren restorasyon çalışmaları, 708 bin 164 TL'ye mal oldu.

Tarihi yapının röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi ile makine tesisat ve elektrik tesisat projeleri, Başkanlık bünyesindeki Eski Eser Proje Ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Köşkün, Dosteller İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencilerine yönelik, okul öncesi eğitim merkezi olarak kullanılması planlanıyor.
A.A


Geri Dön