19 / 04 / 2024

TİKA Cezayir'deki Keçiova Camisi'ni restore edecek!

TİKA Cezayir'deki Keçiova Camisi'ni restore edecek!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Cezayir'deki Keçiova Cami'sinin restorasyonunu yapacak. TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, kurum, Osmanlı dönemine ait eserlerin onarım ve yenilenmesi çalışmalarını sürdürüyor...




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir'de ülkenin Başbakanı Abdülmelik Sellal ile görüşmesi sırasında gündeme gelen Keçiova Cami'sinin restorasyonuna yönelik protokol görüşmelerinin ardından TİKA devreye girdi ve restorasyon çalışmalarına başladı. 


Söz konusu çalışmaya yönelik TİKA Başkanı Serdar Çam ve Cezayir İmar Konut ve Şehircilik Bakanlığı Genel Sekreteri Ali Boulares tarafından imzalandı.


Proje kapsamında Keçiova Cami'sinin özgün haline döndürülmesi planlanıyor. Camiye sonradan eklenmiş vaftiz odaları ve çanlar kaldırılacak, minarelere alem yerleştirilecek  ve restorasyon çalışmasının Türkiye tarafından yapıldığını gösteren bir kitabe konulacak.


Alt Casbah'taki Keçiova Cami 1209'da inşa edildi. 1612'de Osmanlılar tarafından onarılan cami 1792'de Hasan Paşa tarafından genişletildi. Fransız sömürgesi döneminde 130 yıl kilise olarak kullanılmasının ardından bağımsızlık sonrası yeniden camiye dönüştürüldü. İki minaresi bulunan camiye, yakındaki keçi pazarı nedeniyle "Keçiova" ismi verilmiş. Cami, 2007'de uzmanların, acil restorasyon yapılmadığı takdirde cemaat için büyük tehlike oluşturacağı uyarısının ardından kapatılmıştı.


AA



Geri Dön