27 / 04 / 2024

TİKA Sevakin Adası'nda 2. etap saha çalışmalarını tamamladı!

TİKA Sevakin Adası'nda 2. etap saha çalışmalarını tamamladı!

TİKA, Sudan'daki tarihi Sevakin Adası'nın restorasyon amacı ile Türkiye'ye tahsisi kapsamında ikinci etap saha çalışmalarını tamamladı.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık ayındaki Sudan ziyaretinde restore edilmesini istediği Sevakin Adası'nda 2. etap saha çalışmalarını tamamladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, TİKA'nın teknik uzmanları Ocak 2018’deki 1. etap çalışmalarında jeoloji, jeofizik, zemin sondajı, harita alımı, mimari, restorasyon ve şehir bölge planlama çalışmalarının tamamlandığını belirtiler. Uzmanlar ayrıca, 12 ve 20 Mart arasındaki ikinci etap çalışmalarında da yıkıntı haldeki binaların rölöve ve mimari projelerine esas lazerle tarama ölçüm çalışmalarının bitirildiğini de açıkladılar. 

Teknik ekibin çalışmalarından elde edilecek sonuçlar ile birlikte, adanın tarihi, kültürel geçmişine ait bilgilerle aslına uygun olarak restorasyonunun tamamlanması ve Sudan ile Türkiye'nin ortak projeleriyle Sevakin'in, kültür ve turizm merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.


 


Geri Dön