18 / 04 / 2024

TİKA'nın 29 ülkedeki 53 projesinin tanıtım töreni yapıldı!

TİKA'nın 29 ülkedeki 53 projesinin tanıtım töreni yapıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Projeleri Tanıtım Töreni'nde konuştu. TİKA'nın 4 kıtada, 29 ülkedeki 53 projesinin tanıtımı yapıldı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnsani yardımlarda 2013 yılında Amerika ve İngiltere’nin ardından üçüncü sıradaydık. 2014 yılında Amerika’nın ardından ikinci sıraya çıktık. Bu yardımlar milli gelire göre değerlendirildiğinde ise birinci sıradayız" dedi.


Erdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Projeleri Tanıtım Töreni'nde konuştu.


TİKA'nın 4 kıtada, 29 ülkedeki 53 projesinin tanıtımının, Kosova’daki Emin Paşa Cami restorasyonunun ve Arnavutluk’taki İşkodra Şeyh Şamia Lisesi'nin açılışının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, tanıtımını yaptıkları diğer projelerin resmi açılışlarının ise yıl içinde gerçekleştirileceğini belirtti. İmkan bulduğunda bu açılışlara bizzat gideceğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"TİKA’nın ‘Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza’ sloganıyla gerçekleştirdiği çalışmalarını yakından takip ediyorum. Bugün tanıtım töreni için bir araya geldiğimiz projeler arasında Avusturya’da şehitliğimiz, Filistin’de hastanelerimiz, stadyum, Myanmar’da yetimhane, Moldova’da İslam Kültür Merkezi, Srilanka’da konutlar, İspanya'da Kurtuba Mescidi’nin yenilenmesi gibi gerçekten çok önemli çalışmalar da yer alıyor. Bu hizmetlerin bulundukları ülkelere, oradaki kardeşlerimize kazandırılmasında emeği geçen TİKA Başkanı'mız ve ülke koordinatörlerimiz başta olmak üzere herkesi, mimarından mühendisine, işçisine, yüklenici firmalarına kadar, tebrik ediyorum."


- "Yaptığımız yardımların hesabını dahi tutmamış bir ülkeyiz"


TİKA'nın, dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiği projelerle ülkenin ve milletin göğsünü kabarttığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:


"Dünyanın 50 ülkesine yayılan program ofisleriyle, 140 ülkede gerçekleştirdiği 10 binlerce projeleyle TİKA’nın hizmetleri artık listelenmesi, anlatılması oldukça zor bir seviyeye ulaştı. Bugün Türkiye kalkınma yardımlarında dünyada ilk sıralarda yer alıyorsa bunda TİKA’nın öncü rolünün çok büyük katkısı vardır. Pek çok resmi ve sivil toplum kuruluşumuz, TİKA’nın açtığı yolda ilerleyerek çalışmalarına küresel mahiyet kazandırmıştır. Tabii biz yıllarca yaptığımız yardımların hesabını dahi tutmamış bir ülkeyiz, bir milletiz. Çünkü biz bu yaptığımız yardımları Allah rızası için mağdurlara, mazlumlara el uzatmak olarak görüyoruz."


- "Yardımlar milli gelire göre değerlendirildiğinde birinci sıradayız"


Türkiye’nin oldukça gerisinde olduğu bilinen kimi ülkelerin, çok ciddi kalkınma yardımı rakamları açıklaması üzerine bir çalışma yaptırdıklarını ve Türkiye’nin yardım faaliyetlerinin uluslararası kriterlere uygun şekilde istatistiğini tutmaya başladıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:


"Bu hesaba göre, mesela 2014 yılında devlet kurumlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, yurt dışındaki özel sektörlerle, küsuratlarla değil şöyle akıllarımızda kalacak şekilde açıklayacağım, 6,5 milyar dolar kalkınma yardımı yapan ülke olduğumuzu görüyoruz. Bu rakamın 2,5 milyar dolardan fazlası yurt dışına yaptığımız insani yardımlardan oluşuyor. Dikkat ediniz, Suriye’den ve diğer ülkelerden gelip Türkiye’ye sığınmış misafirlerimize yaptığımız harcamalar bu rakamın dışındadır. İnsani yardımlarda 2013 yılında Amerika ve İngiltere’nin ardından üçüncü sıradaydık. 2014 yılında, Amerika’nın ardından ikinci sıraya çıktık. Bu yardımlar milli gelire göre değerlendirildiğinde ise birinci sıradayız."


AA


Geri Dön