24 / 04 / 2024

Tiny House'lara Türkiye'den de ilgi var! 

Tiny House'lara Türkiye'den de ilgi var! 

Türkiye'de tabiatta zaman geçirmek isteyenler her geçen gün artıyor. Amerika'da oldukça yaygın olan tiny house'lar Türkiye'den de ilgi görmeye başladı. 



Tiny House yani küçük ev bir arabanın arkasına takılarak istenilen her yere götürülebiliyor. Kanada, Yeni Zelanda, Amerika ve Avrupa'nın ardından ülkemizde de bu küçük evlere olan ilgi arttı. 

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, küçük evler minimalizm ile bağdaşlatırılıyor. Yaşanılan alanı küçültmenin, sadeleştirmenin ve daha az eşyayla yaşamanın yanı sıra; bu akımla insanlar, çevreyle dost bir şekilde sağlıklı yaşamayı, doğada vakit geçirmeyi amaçlıyor. 

Ayrıca küçük evler; mobil yaşama, günlük harcamalar, ev için ödenen vergiler ve bakım masraflarının azaltılması gibi avantajları da beraberinde getiriyor. Türkiye’de bu alanda hizmet veren Casa Lokomotif’in kurucusu Yüksek Mimar Pelin Düştegör; küçük evlerin inşaat maliyeti, ruhsatı, zemin etüdü, vergiler ve resmî harç bedelleri gibi harcamalardan kaçınmak isteyenler için uygun olduğunu belirterek “Buna sahip olanlar; imarsız alanlar, zeytin bahçeleri, sit alanları ve kamp alanlarında, mobil bir hayata sahip olabiliyor. Bu evler aynı zamanda Türkiye gibi deprem riski yüksek bir ülkede de avantajlar sağlayabilir. İki yıl içinde Türkiye’de daha da yaygınlaşacağından ümitliyim” diye konuştu.

90 bin TL’den başlıyor

Türkiye’de ruhsat alabilmek için küçük evin en fazla 3 bin 500 kilogram olması gerekiyor. Bu da mobil evlerin büyüklüğünün yaklaşık 20 metrekare civarında olması anlamına geliyor. Ürünlerin fiyatları ise 90 bin ile 200 bin lira aralığında değişiyor.Ayrıca bu evlere kasko da yapılabiliyor. Küçük evlerin enerji ihtiyacı güneş panelleri, su ihtiyacı mobilyaların arkasına ya da şaseye gömülebilen depolarla karşılanıyor. Ocaklar gazla çalışıyor. Klozet ise elektrikle çalışan kompost ya da kasetli tuvalet şeklinde tasarlanıyor.


Her şeyi var vergisi yok 

Saly Karavan’ın tasarımcısı Merve Başoğlu, müşterilerin isteklerine göre evlerin donanımlarının değiştiğini, bunların karavanlardan farklı olarak tıpkı bir ev gibi tasarlandığını, içlerinde çamaşır makinesi, kurutma makinesi, mutfak, bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın, ev tipi banyo, mobilyalar gibi ihtiyaç duyulabilecek tüm donanımların bulunabileceğini belirtti. Ayrıca, küçük evlerin motoru olmadığı için, herhangi bir vergi ödemesi de yok.

 


 


Geri Dön