29 / 03 / 2024

Tire'de tarihi değerler ortaya çıkarılacak!

Tire'de tarihi değerler ortaya çıkarılacak!

İzmir Üniversitesi 'nin, 25 Ekim'de kentteki tüm üniversite rektörlerinin ve Vali Mustafa Toprak 'ın katılımıyla Tire'de düzenlediği toplantıda alınan kararlar hayata geçiriliyor.



Tire'de, 'tarih seferberliği' ilan edildiğini belirten  İzmir  Üniversitesi Tire'deki Taıihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, "İzmir'de ilk defa üniversitelerin, kamu kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle bir model oluşmak üzere" dedi. Valilik, Tire Belediyesi ve diğer kurumların önemli adımlar attığına dikkat çeken Öztürk, Fakıhlar Mescidi'nin sahiplen tarafından belediyeye bağışlandığını söyledi.



Lamartine'in konağı 

Restorasyonuna başlanacak mescidin bulunduğu meydanın turizm için taşıdığı potansiyel nedeniyle Tireli kadınların el ürünlerini teşhir edebileceği bir merkeze dönüştürülmesinin beklendiğini anlatan Öztürk, şunları söyledi: "Üniversitemizce hazırlanan dosyalar dikkate alındı. Yağcızade Mescidi bakıma alındı. Rahmanlar Camii ve Teos Mozolesi'nin çevresi tellerle çevrildi. İçi çöplerle dolu olan Kutuhan ve Yalnıyak hamamının restorasyonu için kısa süre önce İzmir Valiliği kaynak aktardığım açıkladı. Konut ve park yeri olarak kullanılan M Efe Hanı'nın içi boşaltıldı. Ünlü Fransız Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. inin ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Lamartine'in Tire'de yaşadığı konağın maliklerine ulaşılabilir ve anlaşma sağlanırsa, Fransız konsolosluğu tarafından binanın restorasyonu söz konusu olabilir. Tire Belediye Başkanı Tayfın- Çiçek, konağın maliklerinin tespit edilmesi yönünde araştırma yapılacağım söyledi."


Yeni Asır


Geri Dön