19 / 04 / 2024

TMSF'ye devredilen 252 şirket 2017 başında satışa çıkacak!

TMSF'ye devredilen 252 şirket 2017 başında satışa çıkacak!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında şu ana kadar aşağı yukarı 252 şirketin TMSF'ye devredildiğini bildirdi.



AA Finans Masası'na konuk olan Gül, TMSF'ye devredilen FETÖ bağlantılı şirketlerde sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin şunları kaydetti: "Beraat ederlerse varlıkları satmamışsak zaten ilgili şirkete iade edeceğiz. Eğer satmışsak satış bedelini mahkemenin o kararı verinceye kadar ki dönemde bir hesapta bloke edeceğiz."


Kaynak aktarmayacak 

Gül, Fon'a devredilen şirketlerin satışına ilişkin de, "Bunların içerisinde kısa zamanda satılması gereken şeyleri satışa hazırlayacağız. Ben tarih vermiyorum ama 2017 başında olabilir. Şirketin durumuna, suçun isnat derecesine göre bir sürü şey etkili oluyor. Burada zor bir iş yapıyoruz" dedi. Gül, TMSF'nin bu şirketlere herhangi bir kaynak aktarmayacağını, mevcut kaynaklarını değerlendirerek işletmeleri yaşatacağını, borca batık firmalar olursa da tasfiye mekanizmasının işletileceğini bildirdi. TMSF'nin artık kendisinin kayyum olduğunu ifade eden Gül, "Biz artık kayyum değil, yönetim kurulu atıyoruz" dedi. 


Ev alanlar ne olacak?

TMSF Başkanı Gül, el konulan gayrimenkul şirketlerinden daire alan ve henüz dairesini teslim almamış hak sahiplerinin zaten kayıtlarda belli olacağını ifade ederek, "Bu hak sahibine o grubun imkanları çerçevesi içerisinde bize ne devredilmişse, ne varsa onları bir şekilde, hukuk içerisinde yerine getirmeye çalışacağız" dedi. Gül, hak sahibinin iddiasını ispat edememesi halinde ise yapılacak bir şey olmadığını belirtti. 



AA


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında şu ana kadar 252 şirketin TMSF’ye devredildiğini açıkladı. TMSF’ye devredilen bu şirketlerin satışında yargı sürecinin de etkili olacağını söyleyen Gül, “Tarih vermiyorum ama 2017 olabilir, 2017 başında olabilir” dedi.


Kamuya verilecek

Şakir Ercan Gül, FETÖ soruşturması kapsamında TMSF’ye devredilen holding ya da şirketlerde sürecin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı: “Soruşturmalar çerçevesinde bu şirketlerin çok uzun yıllar TMSF’de kalabileceği, uzun yıllar bu soruşturmaların bitmeyeceği düşüncesiyle satış yetkisinin TMSF’ye verilmesinin en önemli nedeni ekonomiye olumsuz etkilerinin sınırlandırılması, en fazla fayda sağlayacak tarzda bir mantık ile KHK hazırlandı. Bir kısmı beraat de edebilir. Beraat ederlerse varlıkları satmamışsak zaten ilgili şirkete iade edeceğiz. Eğer satmışsak satış bedelini mahkemenin o kararı verinceye kadar ki dönemde bir hesapta bloke edeceğiz. O blokaj sonucunda o parayı, değeri nemalandıracağız. Mahkeme sonunda mahkumiyet olursa bu paralar kamuya intikal edecek. Mahkumiyet olmayıp beraat ederlerse ilgililere iade edilecek. Hak sahiplerinin mülkiyet haklarına dokunulmamış olacak.”


Gül, şirketlerin satışını yargı süreciyle değerlendireceklerinin altını çizerek, satış takvimiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:


Yargı süreci etkili

“Tarih vermiyorum ama 2017 olabilir, 2017 başında olabilir. Şirketin durumuna, suçun isnat derecesine göre bir sürü şey etkili oluyor. O belirsiz alanları da dikkate alarak bunları bir şekilde ekonomiye, daha sağlıklı ellere ulaştırmaya çalışacağız.”


FETÖ’ye bağlı olan şirketlerin fotoğrafının henüz çekilemediğini ifade eden Gül, “252 tane şirketten bahsediyoruz. Bu süreç içerisinde bu işletmelerin gayrimenkulleri illa satılacak diye bir şey de yok. Belki bütün değer ifade eden unsurları bir paket yapıp satacağız” diye konuştu.


Batık şirket tasfiye olur

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, FETÖ soruşturması kapsamında devraldıkları şirketlerden bazılarının


içinde bir değer kalmadığını ifade ederek, “Dolayısıyla bu şirketlerle ilgili eğer grup içerisinde bir transfer yapma imkanımız varsa onu da değerlendireceğiz. Yoksa bu şirketleri tasfiye edeceğiz” dedi. Gül, TMSF’nin bu şirketlere herhangi bir kaynak aktarmayacağını da sözlerine ekledi.


Ev alanın hakkı verilir

TMSF Başkanı Gül, el konulan gayrimenkul şirketlerinden daire alan ve henüz dairesini teslim almamış hak sahiplerinin zaten kayıtlarda belli olacağını ifade ederek, “Bu hak sahibine o grubun imkanları çerçevesi içerisinde bize ne devredilmişse, ne varsa onları bir şekilde, hukuk içerisinde yerine getirmeye çalışacağız” diye konuştu.


Vatan


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında İpek Koza, Boydak, Akfa holding, Royal Halı gibi 252 şirketin devredildiği Tasarruf  Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül “Bunların  içerisinde kısa zamanda satılması gereken şeyleri satışa hazırlayacağız. Tarih vermiyorum ama 2017 başında olabilir” dedi. FETÖ’ye bağlı şirketlerin fotoğrafının henüz çekilemediğini ifade eden Gül “252 tane şirketten bahsediyoruz.


Şurada ne kadar zaman geçti? Bu süreç içerisinde bu işletmelerin gayrimenkulleri illa satılacak diye bir şey de yok. Onu ayıramazsın. Belki bütün değer ifade eden unsurları bir paket yapıp satacağız. Burada daha çok önümüzde işletme var. Bu işletmelerin gayrimenkulleri olabilir. O gayrimenkuller tek tek satılabileceği gibi, işletme bünyesine de alınabilir” diye konuştu.     


Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) uyarınca FETÖ soruşturmasında kayyum atanan 252 şirketin  TMSF’ye devredildiğini hatırlatan Gül “Bunların sayısının kaça çıkacağı konusunda herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Bunlar ilgili mahkemelerin kararı çerçevesi içerisinde bize geliyor. KHK diyor ki ‘Artık TMSF’ye devredilir. Kayyum atanmamış şirketlerde bundan sonra bir kayyum ihtiyacı olursa da o zaman doğrudan doğruya o kayyum TMSF olacak” dedi. TMSF’ye devredilen FETÖ bağlantılı holding ya da şirketlerin sahipleri ve ortaklarına yönelik yargı sürecinin devam ettiğini anlatan Gül,şirketler süreç içinde satıldıysa parasının bloke edilip yargı sonucunun bekleneceğini, sahibi FETÖ üyesi çıkan şirket bedelinin kamuya geçeceğini, beraat eden şirket sahibinin de haklarının geri verileceğini söyledi.


BİLDİRİ OKUNUNCA DİGİTURK’TE TRT’Yİ KAPATTIK

15 Temmuz gecesi darbe girişimcilerinin bildirisinin okunduğu TRT kanallarının TMSF yönetimindeki Digiturk platformunda kapatıldığını anlatan Gül, FETÖ soruşturması kapsamında da 380 kamu görevlisinin çalıştığı TMSF’den 12 kişinin uzaklaştırıldığını ifade etti.


Star


Geri Dön