16 / 04 / 2024

TOGO kulelerinde son durum ne?

TOGO kulelerinde son durum ne?

Ankara’nın gündeminden düşmeyen TOGO kuleleriyle ilgili yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Mansur Yavaş, TOGO kulelerine ilişkin konuştu...



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Saygı Öztürk bugünkü köşesinde TOGO kulelerini ve Manşur Yavaş'ın konuya ilişkin açıklamalarını kaleme aldı.

İşte Saygı Öztürk'ün 'Mansur Yavaş’ı kim görevden aldırtmak istedi?' başlıklı yazısı...

Sinan Aygün, siyasetçi kimliğinden çok  Ankara  Ticaret Odası Başkanlığı (ATO) dönemindeki AKP'ye muhalif tutumuyla tanınıyordu. Siyasetten sonra Koç Kulelerini, ardından TOGO kulelerini yaptı. Ama TOGO kuleleri başını çok ağartacak gibi gözüküyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, uzun bir aradan sonra televizyon programlarına çıkmaya başladı.

Gürkan Hacır'ın yönettiği KRT'de “Şimdiki Zaman” programında Uğur Dündar, Barış Yarkadaş, Elfin Tataroğlu, İsmail Saymaz'ın, FOX'ta “Çalar Saat” programında İsmail Küçükkaya'nın, Global TV'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını cevaplandırdı. Hemen her programda “TOGO Kuleleri” sıkça konuşuldu. Kulelerle ilgili mahkeme kararı da ilk kez bu köşede yayımlanmıştı.

“BENİ ALDIRTMAYA ÇALIŞTI”

Mansur Yavaş ilkeli bir politikacı. Parti ayrımı gözetmediği için belki CHP'liler tarafından da gizli de olsa eleştiriliyor. Hatta, Belediye'de üst yönetimlerde daha çok İYİ Partililerin getirildiği, ihaleleri de Melih Gökçek döneminde kazananların yine aldıkları yönünde eleştiriler de eksik olmuyor. Evet, alıyorlar ama ihale şeffaf, katılım fazla olduğu için kırım da yüksek oluyor. Yani, ihaleye katılan şu partili, bu partili olması Yavaş'ı ilgilendirmiyor.

Melih Gökçek dönemine ilişkin 50'yi aşkın soruşturma dosyası C. Savcılığına gönderildi. Artık kararlar nasıl çıkar bilemeyiz. Ancak, Yavaş, başkanlık dönemini anlatırken, özellikle TOGO kuleleri bölümünde, kendisinin görevden aldırtmak için bazı kişilerin çabalarına değiniyor. Acaba kim görevden aldırtmak istedi?

O SİNAN AYGÜN MÜ?

Ankara Mimar Odası tarafından TOGO Kuleleri hakkında plana uyulmadığı ve mühürlenmesi gerektiğine ilişkin dava açılmıştı. TOGO kuleleriyle ilgili temel dava, plandı. Plan iptaline yapılan itirazlar Danıştay kararıyla Aygün'ün aleyhine bitti, “Bu plan, buraya uygun değil” denildi. Plan iptal olunca binanın dayanağı çöktü. Togo kulelerini yaptıran Sinan Aygün, “İnşaatı yaparken belediye defalarca denetim yaptı. Biz de devletin verdiği plana uygun olarak inşaatımızı yaptık” diyor. Üstelik, kulelerde bulunan 298 ofisten 93'ü satılmış. Kulelerin yıkımı gündeme geldiğinde, Sinan Aygün de, “Evet, bedelini öderlerse yıkabilirler. Kulelerde yaptıklarımızdan 93'ünü sattım, tapu dağıttım. Bunları yaparken niçin bana kimse ‘dur' demedi. Proje ve ruhsat dahilinde kim denetleyecekse denetlesin” görüşünde.

TOGO kulelerinde son durum ne?

TOGO kuleleri ilk gündeme geldiğinde, Aygün üç belediye meclis üyesinin ofisine geldiğini hatırlatıyor. Mansur Yavaş'ı görevden aldırtmak için girişimde bulunan Sinan Aygün'mü? Aygün ima edildiğine göre, kendisine sordum. Şunları söyledi: “Benim böyle bir girişimim asla olmadı. Yok böyle bir şey. Belediye başkanını kim görevden alabilir? İçişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı. Ben böyle bir görüşmeyi kimseyle yapmadım. Söyleyen bunu kanıtlasın.”

BELEDİYE, GÖKÇEK VE AYGÜN'ÜN AVUKAT AYNI

İlginç bir durum daha konuşuluyor. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in avukatı Mehmet Ali Alan,  aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi'nin de avukatıydı. Dahası, TOGO Kuleleri olayında Sinan Aygün'ün de avukatı

Böyle olur mu?

Avukat Alan'a sordum, “Ben Sinan Aygün ve ortağının davalı yanında müdahale istemli talebini kabul ettikten bir gün sonra, Ankara Büyükşehir Belediyesi bana müracaat ederek bu dosyanın tarafımdan takip edilmesini istemiştir. Bu aşamada, taraflar arasında menfaat zıtlığı bulunmadığından Avukatlık Kanunu'nun 38/b maddesine göre belediyenin talebini kabul ettim” dedi. Avukat Alan, iddiasını şöyle sürdürdü:

“Belediye, 17. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar verdiği 17 Ocak 2018 tarihinde TOGO kulelerinin mühürleme işlemini yapmalıydı. Bu işlemi, belediye yapmamış, görevini yerine getirmemiş, şimdi sadece davasını sonuna kadar takip eden beni suçlamaktadır. Ben kararı gizlemediğim gibi inşaatın devamını da sağlamadım” Peki, TOGO Kuleleri ne olacak? Bundan sonra uzun bir süreç var. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, TV'de yaptığı açıklamalarda, plana göre 20 bin metrekare olması gereken yere, 120 bin metrekarelik bina yapıldığını açıkladı.

TOGO kulelerinde son durum ne?

EVET 120 BİN METREKARE

Kuşkusuz bu durumda Sinan Aygün'ün de söyleyecekleri var. “Öncelikle, isterse binanın eksikliklerini de tamamlayıp 800 milyon liraya belediye satmaya hazır olduğunu” belirtiyor, “Ruhsata aykırı bir yerim yok. O yüzden yıkamazlar” diyor.

Kulelerin inşaat alanının 119 bin 500 metrekare, kullanılan alanın 25 bin 372 metrekare olduğunu öne süren Aygün, 81 bin 500 metrekarelik alanın da sığınak, yangın ve kullanma suyu depoları, trafo, jeneratör, elektrik, pompa odaları, asansörler, merpenler, teraslar, balkonlar gibi emsal dışı alanlar olduğunu iddia ediyor. Anlaşılıyor ki TOGO kuleleri daha çok konuşulacak gibi gözüküyor.

Mansur Yavaş'tan TOGO Kuleleri açıklaması!


Geri Dön