28 / 03 / 2024

TOKi 100 bin konut kura çekilişi ne zaman yapılacak?

TOKi 100 bin konut kura çekilişi ne zaman yapılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın 2020 yılında yapacağı 100 bin sosyal konut için başvurular sona erdi. 100 bin konutun sahiplerini bulacağı kura çekilişi ne zaman yapılacak?



Toplu Konut İdaresi ve Başkanlığı'nın (TOKİ) 100 bin kişiyi kira öder gibi ev sahibi yapacak sosyal konut hamlesinde başvuru süreci sona erdi. 16 Aralık'ta başlayan başvuru süreci rekorla tamamlandı. Projeye tam 1 milyon 92 bin 741 kişi başvuru yaptı.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, her yıl 100 bin yeni sosyal konut projesinin başvuruları bugün rekor rakamla sona erdi.  TOKİ  konutlarından ev sahibi olmak isteyen binlerce kişinin başvuruda bulunduğu kura çekiliş sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ise merak konusu.

TOKİ desteği ile her yıl 100 bin yeni sosyal konut projesi yapılması kararının ardından bugün başvurular sona erdi. Genellikle dar gelirli ailelerin tercih ettiği TOKİ konutlarında başvuruların ardından çekiliş sonuçları açıklanacak.

TOKİ 100 bin sosyal konut projesinden şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine konut sayısının yüzde 10'u, en az yüzde 40 engellilere yüzde 5'i kadar konut ayrılacak. Hak sahibi olamayanlar, diğer başvuru sahipleriyle birlikte kuraya tabi tutulacak.

100 bin sosyal konut projesinde en çok başvuru İstanbul, İzmir,  Ankara  ve Bursa'dan yapıldı. Finansman içinse kamu bankalarının yanı sıra katılım bankaları da hizmet sağlayacak.

TOKİ KURA ÇEKİLİŞ SONUÇLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

TOKİ tarafından düzenlenecek olan kura çekilişleri noter huzurunda gerçekleştirilmektedir. Kura çekilişinin tam olarak hangi tarihte yapılacağı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak, 15 Ocak tarihinde sona eren başvurulardan sonra kura çekilişinin önümüzdeki iki ay içerisinde gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. 

Hak sahibi belirleme kurası, konutların ihalesi yapıldıktan sonra gerçekleştirilecek.

81 ilde yapılacak olan 254 sosyal konut projesi için ayrı ayrı kura çekimi gerçekleşecek. Kura yeri ve saati TOKİ'nin web sayfasından açıklanacak.

TOKİ KURA TARİHLERİ BELLİ OLDU MU?

Kurum tarafından yapılan açıklamada kura çekiliş yeri ve programının daha sonra açıklanacağı belirtildi.

KURA ÇEKİLİŞİ

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınacak, fakat bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile seçilecektir.

Engelli vatandaşlarımıza konut sayısının yüzde 5’i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kura katılacaktır.

Diğer başvuru sahipleri, TOKİ genel uygulamalarında olduğu gibi başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile seçilecektir. Kura çekim işlemleri belirlenen kategori önceliğine göre yapılacaktır.

Kategoriler şu şekilde:

Sırada Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerin konutları,
Sırada Engelli Vatandaşlarımızın konut Alma hakkı ve konut belirleme kurası
Sırada Emekli Vatandaşlarımızın Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası,
Sırada Diğer başvuru sahiplerinin Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası

SÖZLEŞME İMZALAMA AŞAMASINDA İBRAZ EDİLECEK BELGELER

1. Başvurulan projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olanların kimlik ibrazı, kayıtlı olmayanlar için Nüfus Müdürlüklerinden alınacak son 1 (bir) yıldır projenin yer aldığı ilde ikamet ettiğini gösterir belge. (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuranlar 3 (üç ) yıl ikamet ettiğini kanıtlayacak belgeyi) ibraz edecektir

2. Hane halkı gelirinin en fazla net 5.500 olduğunu (İstanbul için 6.000 TL) kanıtlayan gelir belgeleri, Başvuru sahibi evli ise kendisi ve eşinden çalışan varsa kendisinin ve eşinin ayrı ayrı gelirini kanıtlayan belgeler (tabi olarak çalıştıkları sosyal güvenlik kurumlarından çalıştığına dair alınan belgeler ile maaş bordroları, maaş belgeleri, vb.)

Başvuru sahibi veya eşinden herhangi biri çalışmıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumundan çalışmadığına dair belgeleri, Başvuru sahibi emekli ise, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan maaş dökümü veya emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi.

Gerekli görüldüğünde ek belge talep edilebilecektir.

1. KATEGORİDE EVRAK İBRAZ EDEREK HAK SAHİBİ OLANLARDAN TOPLU KONUT FONUNDAN ŞEHİT AİLELERİ, HARP VE VAZİFE MALULLERİ İLE DUL VE YETİMLERİNE AÇILACAK FAİZSİZ KONUT KREDİSİNDEN YARARLANMAK İSTENMESİ DURUMUNDA SÖZLEŞME İMZALAMA İŞLEMLERİ;

Aracı Bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. olması halinde; İlan edilen tarihler arasında kura ile belirlenen konuta ilişkin “Konut Tahsis Belgesi”ni ilgili Banka Şubesinden temin edecektir. Hak sahibine ilişkin bilgiler ile “Konut Tahsis Belgesi”, ilgili Temerküz Banka şubesi tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne ulaştırılacaktır. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü hak sahibine ilişkin kredi talebini Toplu Konut İdaresi Başkanlığına iletecek ve açılacak olan kredi tutarı konut bedelinden mahsup edilecektir. Bakiye borç kalması durumunda satış sözleşmesi hükümleri uygulanacaktır. Ancak, seçilen konutun bedelinin kredi tutarından düşük olması durumunda; satış bedeli dışında kalan masraflar ve vergiler dikkate alınarak kredi ödemesi yapılır ve bu miktar kredi tutarını geçemez.

Aracı Bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. dışında başka bir banka olması halinde; İlan edilen tarihler arasında ilgili Banka şubesindenalacakları “Konut Tahsis Belgesi” ile birlikte T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şubesine başvuracaktır. Başvurular T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şubesi tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Bireysel Krediler Daire Başkanlığı’na iletilecektir.

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından İdaremizden talep edilen kredi tutarları konut satışına aracılık eden Banka şubesinde hak sahipleri adına açılan hesaba aktarılacaktır. Aktarılacak olan kredi tutarı konut bedelinden mahsup edilir. Bakiye borç kalması durumunda satış sözleşmesi hükümleri uygulanacaktır. Ancak, seçilen konutun bedelinin kredi tutarından düşük olması durumunda; satış bedeli dışında kalan masraflar ve vergiler dikkate alınarak kredi ödemesi yapılır ve bu miktar kredi tutarını geçemez. EVRAK İBRAZ EDEREK HAK SAHİBİ OLAN VE TOPLU KONUT FONUNDAN ŞEHİT AİLELERİNE, HARP VE VAZİFE MALULLERİ İLE DUL VE YETİMLERİNE AÇILACAK FAİZSİZ KONUT KREDİSİNİ KULLANMAKSIZIN 1. KATEGORİDE SÖZLEŞME İMZALANMAK İSTENMESİ DURUMUNDA SÖZLEŞME İMZALAMA İŞLEMLERİ; İdaremizce ilan edilecek tarihler arasında, kura ile belirlenen konuta ilişkin peşinat bedelini yatırarak sözleşme imzalayacaklardır. Söz konusu kişilere bu satış kampanyasından bir defaya mahsus olmak üzere konut satışı yapılacaktır. Konutlar, %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları konut teslimlerini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacaktır.

OTURMA KOŞULU ve DEVİR İŞLEMLERİ;

Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup, alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecektir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecektir. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecektir.

Diyanet'ten TOKİ Sosyal Konut Projesi'yle ilgili faiz açıklaması!


 


Geri Dön