29 / 03 / 2024

TOKİ 25. Yıl Ağaçlandırma Şöleni düzenlendi

TOKİ 25. Yıl Ağaçlandırma Şöleni düzenlendi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TOKİ'nin Türkiye'nin en başarılı kurumlarından olduğunu belirterek, "Çalışmalarıyla Edirne'den Kars'a kadar her yerde adeta destan yazıyor" dedi.



Eroğlu, TOKİ'nin kuruluşunun 25. yılı dolayısıyla Eryaman'daki  TOKİ  konutlarının bulunduğu bölgede düzenlenen "TOKİ 25. Yıl Ağaçlandırma Şöleni"nde yaptığı konuşmada, etkinliğe katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

TOKİ'nin amblemindeki çınar figürüne dikkati çeken Eroğlu, kurumun çınarlar gibi asırlar boyu ayakta kalarak başarılarını sürdürmesini diledi.

Eroğlu, "TOKİ, Türkiye'nin en başarılı kurumlarından. Çalışmalarıyla Edirne'den Kars'a kadar her yerde adeta destan yazıyor. Biz de bununla gurur duyuyoruz" dedi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde birlikte çalıştıklarını anlatan Eroğlu, Bayraktar'ın "Büyük düşünen, tuttuğunu koparan, çalışkan bir kişilik" olduğunu söyledi.

Eroğlu, TOKİ'nin 2003 yılından bu yana 352 bin konuta ulaştığını anlatarak, sadece konut değil, sosyal donatı, tesisler de yaptığını, çalışmalarında estetiğe, ekonomiye, emniyete ve yeşil alana büyük önem verdiğini kaydetti. Veysel Eroğlu, "TOKİ 25. yıl kutlamasını tesis açarak da yapabilirdi.

Böyle önemli bir günü ağaçlandırmayla kutlamaları çevrecilik açısından çok önemli. Türkiye'nin güzelliklere, yeşil alanlara ihtiyacı var. Bu bakımdan kendilerini kutluyorum" diye konuştu.

Türkiye genelindeki Ağaçlandırma ve Erozyon Seferberliği kapsamında geçen yıl için belirlenen hedefleri aştıklarını, bu yıl da 500 bin hektar alanı ağaçlandıracaklarını belirten Eroğlu, 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektar alanda ağaçlandırma ve bozuk ormanların ıslahı hedeflerine ulaşacaklarını kaydetti.

-HER BEBEK İÇİN BİR FİDAN-
Bakan Eroğlu, Ankara'da başlayacak yeni bir projeyle her bebek için bir fidan dikeceklerini belirterek, "Fidanlar da bebeklerle birlikte büyüyecek. Her yıl yaklaşık 75 bin bebeğin doğduğu düşünülürse, bu ağaçlandırma açısından önemli bir rakam. Ankara'nın yeşillenmesine katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.

Eroğlu, Ankara'nın ağaçlandırma seferberliği kapsamında Türkiye birincisi, karayolları ağaçlandırmasında da ikincisi olduğunu hatırlatarak, bu başarıdan dolayı  Ankara  Valiliğini kutladı.

Geçen yıl Ankara'ya 6,5 milyon fidan dikildiğini belirten Eroğlu, "İçimizdeki heyecan ve hevesle bütün Türkiye'yi ağaçlandıracağız. İnanıyorum ki bu konuda dünya birincisi olacağız. Bütün kurumlarımızda bu heyecanı görüyorum" dedi.

-"40 HEKTARLIK ALANDA 40 BİNE YAKIN FİDAN"-
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da TOKİ'nin kuruluşunun 25. yılını insanlığın en önemli argümanı olan "Ağaçlandırma" ile kutlayarak, kalıcı kılmak istediklerini söyledi.

TOKİ'nin 2003 yılı başından bu yana acil konut ihtiyacı olan bölgelere gitme, alt gelir grubu ve yoksullara yönelik konut üretme ile kentsel dönüşümler konusunda ciddi hamle başlattığını ve önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini  belirten Bayraktar, bugün 352 bin konut sayısına ulaşıldığını kaydetti.

Konutlarla birlikte modern hayatın gerektirdiği donatıları da üretmeye çalıştıklarını,ağaçlandırmaya özen gösterdiklerini ifade eden Bayraktar, bu kapsamda bugün Ankara çevre yolunun Eryaman bölümünde yaklaşık 40 hektarlık bir alanda 40 bine yakın fidan dikiminin yüzde 80'nini tamamladıklarını söyledi.

Ankara'da modern bir yaşam alanı olan Eryaman'da 30 bin civarında konut bulunduğunu ve burada 130 binden fazla insanın yaşadığını belirten Bayraktar, "Bu yapı ve bu şekildeki projelendirmeler bugün Türkiye'de Iğdır ve Ardahan'dan Edirne İpsala'ya kadar Antalya Ören'den Bartın'a kadar İç Anadolu'dan Güneydoğu Anadolu'ya kadar Türkiye'mizin 780 bin kilometrelik coğrafyasında her tarafta devam etmektedir" dedi.

Alt gelir grubu ve yoksullara yönelik konut üretimi ve kentsel yenileme çalışmalarına devam edeceklerini bildiren Bayraktar, 2011'de 500 bin konut hedeflediklerini vurguladı.

-DİĞER KONUŞMALAR-
Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel de TOKİ'nin Ankara'da ilk proje ürettiği yerin Etimesgut olduğunu belirterek, bölgede 30 binin üzerinde konut üretildiğini, modern sosyal tesisler yapıldığını söyledi.

Demirel, bu çalışmalarla Etimesgut'un Ankara'nın en güzel bölgelerinden olduğunu ifade ederek, ağaçlandırma çalışmalarının bölgeye kazandıracağı güzellikten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de bugünün ormancılar için de anlamlı ve özel bir gün olduğunu söyledi.

Kahveci, ağaçlandırma seferberliğinde lokomotif kurumun Orman Genel Müdürlüğü olduğunu belirterek, "Bu göreve talip başka kurumlar olması bizi mutlu ediyor" dedi.

Etimesgut Kaymakamı Recep Erkılıç da Etimesgut'un TOKİ'nin çalışmalarından en büyük payı alan ilçelerden biri olması dolayısıyla çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından TOKİ Başkanı Bayraktar tarafından Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu'na plaket sunuldu.

Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri, daha sonra ağaçlandırma alanına geçerek fidan dikti.


Geri Dön