26 / 04 / 2024

TOKİ 74 yeni kamu hizmet binası inşa ediyor!

TOKİ 74 yeni kamu hizmet binası inşa ediyor!

Sosyal konut projelerinin yanı sıra farklı nitelikte sosyal tesis, eğitim kurumu, park ve kamu yapılarının üretimini de yapan TOKİ, "Hükümet Konakları" projesi kapsamında 74 yeni kamu hizmet binası inşa ediyor.



TOKİ ile içişleri ve Maliye Bakanlığı iş birliğinde 74 yeni hükümet konağı inşa ediliyor. Farklı kamu hizmet birimlerinin aynı çatı altında hizmet vereceği yapılarla vatandaşların tek bir noktadan tüm talep ve ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Her bölge ve yöreye özgü mimari anlayışı yansıtacak olan hükümet konaklarının tasarımında geleneksel motifler ön plana çıkarılırken, cephe tasarımlarında yöresel taşlara, yerel mimari yapı unsurlarına yer veriliyor. Sade, ancak kimlikli bir tasarım kurgusunu yansıtan yapılarda, konferans salonları, tapu müdürlükleri, nüfus müdürlükleri, kaymakamlık gibi kamu hizmet birimleri bir arada yer alıyor.

ANTALYA AKSU HÜKÜMET KONAĞI

Geleneksel mimari yapı elemanları ile modern mimari anlayışın harmanlandığı Antalya Aksu Hükümet Konağı, insan odaklı bir anlayışla devletin kucaklayan yüzünü yansıtan anıtsal bir kapı girişi ekseninde tasarlandı. Bölgenin doğal taş ile yapı malzemeleri kullanılan ve 8.450 metrekare kullanım alanı bulunan konak, bodrum kat ve zemin dâhil 4 kat olarak planlandı. Binada; Nüfus ve Sicil Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kaymakamlık, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Toplum Sağlığı Merkezi gibi kamu birimleri ve konferans salonu da bulunuyor.

AYDIN ÇİNE HÜKÜMET KONAĞI

Kullanılan malzemelerden süslemelere kadar Anadolu Selçuklu mimarisinden izler taşıyan Aydın Çine Hükümet Konağı'nın giriş kısmında Selçuklu avlularında kullanılan yakılmış mermer tercih ediliyor. Üç girişi bulunan binanın dış cephesinde yöresel dokuyu yansıtmak adına traverten kaplama kullanılırken, süslemelerinde ve sövelerinde travertenden yararlanılıyor. Yapının pencerelerinde ve ahşap çatı altlarında ise yıldız şeklinde süslemeler bulunuyor. 7.332,40 metrekare alana sahip hükümet konağı, Kaymakamlık, Adliye, İlçe Emniyet Müdürlüğü gibi kamu birimlerinden oluşuyor.

BAYBURT MERKEZ HÜKÜMET KONAĞI

Sekiz adet kütlesi ve yarım daire şeklindeki protokol girişiyle kimlik kazanan Bayburt Merkez Hükümet Konağı, modern bir yapı olmakla birlikte Selçuklu mimarisinden izler taşıyor. Yarım daire şeklindeki konsolun altında bulunan zarif düşey işlemeli kolonlar yapı girişini vurgularken, dış cephede kullanılan sade tonlara sahip mermerler ile yapının hareket kazanması hedeflendi. Konağın protokol girişi bir meydanla zenginleştirilip kamusal bir tören alanı olarak tasarlandı. 14.757 metrekarelik yapı alanında; Tapu Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü gibi kamusal birimlerin yanı sıra kafeterya ve yemekhane de bulunuyor.

BİNGÖL MERKEZ HÜKÜMET KONAĞI

8.180 metrekare arsa üzerinde bodrum ve zemin üzeri 3 kat şeklinde planlanan Bingöl Merkez Hükümet Konağı, Bingöl sivil mimari örnekleri üzerinde çalışılarak tasarlandı. Bölgede bulunan Selçuklu dönemi mimari yapılarından izlerin yer aldığı konağın cephesinde doğal taş kullanılırken, üst katlarda taş desenli yapı unsurlarından yararlanıldı. Söveler ile pencereler vurgulandı, çatıda bölgenin karlı ve soğuk iklimi dikkate alınarak kiremit rengi trapozodial alüminyum levha kullanıldı. Yağmur oluklarında ise elektrikli ısıtıcı kullanılarak kış şartlarına karşı önlem alındı. Çeşitli kamu birimlerinin bulunduğu binada 132 araçlık otopark ve 350 kişilik tam donanımlı konferans salonunu da bulunuyor.

ÇANAKKALE BAYRAMİÇ HÜKÜMET KONAĞI

4.146 metrekarelik yapı alanı ve 18 metrelik yüksekliği olan Çanakkale Bayramiç Hükümet Konağı, geleneksel mimariden izler taşıyor. Binanın balkonlarındaki dekoratif korkulukların tasarımında Selçuklu mimarisinde dış cepheleri süsleyen zengin taş işçiliğinden esinlenildi. Sade tonlardaki taş malzemelerin farklı çizgilerle cepheye işlenmesi yoluyla da cephenin hareket kazanması amaçlandı. Giriş konsolunun altında bulunan işlemeli kolonlarla binanın girişi vurgulanırken yapı içerisinde; Tapu Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Kaymakamlık gibi kamusal birimlerin yanı sıra 100 kişilik konferans salonu, kafeterya ve yemekhaneye yer verildi.

ÇANAKKALE ECEABAT HÜKÜMET KONAĞI

4.484,46 metrekarelik alan üzerinde tasarlanan ve 3.100 metrekare kapalı alana sahip olan Çanakkale Eceabat Hükümet Konağı, bölgenin yöresel mimarisiyle uyum içinde olacak biçimde tasarlandı. Selçuklu mimarisinden izler taşıyan yapının dışına yöresel taş kaplama ile sade bir görünüm kazandırılırken, iç kısmında modern çizgilere yer verildi. Tüm kamu birimlerini bir arada bulunduracak şekilde planlanan üç katlı binada çalışma alanları açık ofis olarak tasarlandı. Toplam arsa alanının yüzde 84'ü yeşil alan ve otoparka ayrılırken, tüm konaklar gibi Eceabat Hükümet Konağı da engelli vatandaşların ihtiyaçları düşünülerek kurgulandı.

ÇORUM ALACA HÜKÜMET KONAĞI

Toplam kullanım alanı 4.200 metrekare olan ve 4 kattan oluşan Çorum Alaca Hükümet Konağı'nda; Tapu, Nüfus ve Kadastro Müdürlüğü, Kaymakamlık, Yazı İşleri, Özel idare ve Mal Müdürlüğü gibi kamu birimlerine yer verildi. Tasarımda, Çorum Müzesi'nin renk kullanımı ve cephesinden esinlenilerek giriş ve balkonlarda benzer sütun kullanımına yer verilirken; kemerli pencereler, kat silmeleri ve taş kaplamlarla geleneksel mimariye atıfta bulunuldu. 

KONYA KARATAY HÜKÜMET KONAĞI

Anadolu Selçuklu mimarisi eseri olan Karatay Medresesi'nin mimari özelliklerine atıfta bulunularak tasarlanan Konya Karatay Hükümet Konağı, 9.627 metrekarelik arsa üzerinde olup yaklaşık 10.000 metrekare kullanım alanına sahip. Cephelerinde farklı tonlarda mermerler, kat silmeleri ve Selçuklu yıldızı motifleri şeklinde kesilmiş pirinç levhalar kullanılan yapıda; Nüfus Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük gibi kamu birimleri yer alıyor. Binada ayrıca, 230 kişilik yemekhane ve 80 kişilik büyük bir toplantı salonu da bulunuyor.

MERSİN MEZİTLİ HÜKÜMET KONAĞI

Dış cephe, zemin ve çatıda kullanılan malzemelerle Anadolu Selçuklu mimarisinin ön plana çıkarıldığı Mersin Mezitli Hükümet Konağı, 7.991,6 metrekare toplam kullanım alanına sahip olup, bodrum ve zemin üzeri 3 kat şekilde planlandı. Tarihi dokuyu yansıtmak ve Selçuklu mimarisini vurgulamak için mermer ve kaplama tercih edilen binanın cephe süslemesinde ters lale sövelerine yer verildi. Ahşap giriş kapısı ve Selçuklu avlularındaki gibi yakılmış mermer kullanılan yapıda; Tapu ve Nüfus Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Sağlık Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yemekhane, otopark ve sığınak gibi ortak alanlar da yer alıyor.

İSTANBUL GAZİOSMANPAŞA HÜKÜMET KONAĞI

Uzun ömürlü doğal taş ile kaplanan İstanbul Gaziosmanpaşa Hükümet Kona-ğı'na, cephe açıklıklarındaki nişlerle ve ana girişlerdeki taç kapılarla Selçuklu mimarisinden izler yansıtıldı. Geniş cam aralıklarıyla modern bir çizgiyi de barındıran bina, 25.606 metrekarelik alanda iki girişli bir planda kurgulandı. Maliye, Kadastro, Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi gibi kamu birimlerinin bulunduğu yapıda, 300 kişilik konferans salonu, kafeterya, yemekhane ve geniş meydanıyla kamusal tören alanı da yer alıyor.

MERSİN YENİŞEHİR HÜKÜMET KONAĞI

Cephe boyunca iki renkli mermerin kullanıldığı Mersin Yenişehir Hükümet Konağı'nın pencere ve kapı kenarlarında, sövelerde taş kaplamalar tercih edilerek yöresel dokunun yapıya yansıtılması amaçlandı. Bodrum ve zemin üzeri 3 normal kattan oluşan yapının girişinde taş görünümlü sütunlar kullanılırken, girişteki basamaklarda yakılmış mermer kullanımı tercih edildi. Ahşap olarak tasarlanan çatıda paslanmaz demir çubuk kullanıldı. Toplam kullanım alanı 8.546,9 metrekare olan binanın içinde; ilçe Mal Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, Kaymakamlık, ilçe Müftülüğü ve Sağlık Müdürlüğü gibi kamu birimlerin yanı sıra arşiv, teras, mutfak gibi ortak kullanım alanları da bulunuyor.

KAHRAMANMARAŞ ONİKİŞUBAT HÜKÜMET KONAĞI

Kahramanmaraş Onikişubat Hükümet Konağı, geniş avluları, cepheyi hareketlendiren ön cumbaları, bağdadi duvar örgüleriyle yöresel sivil mimarinin nadide örneklerine sahip bölgenin kent dokusu ve eserlerdeki motiflerden esinlenilerek planlandı. Bina cephesinde doğal taş kaplama, ana giriş kapısında ahşap masif kapı kullanımı tercih edildi. Bodrum ve zemin üzeri 3 kat olarak planlanan yapıda açık ofis sistemi esas alınarak hizmet alanları tasarlandı ve kat yükseklikleri 4,5 metre şeklinde planlanarak hizmet mekânlarında ferahlık amaçlandı.

MANİSA AKHİSAR HÜKÜMET KONAĞI

9.698 metrekare arsa üzerinde bodrum ve zemin üzerine 3 kat olarak planlanan Manisa Akhisar Hükümet Konağı'nın tasarımında Manisa sivil mimari örneklerinden yararlanıldı. Anıt eser oluşturmak amacıyla tasarlanan yapının cephesinde cumbalarla hareket sağlanırken, söveler ile pencereler vurgulandı. Çatıda metal kiremit tercih edilerek bölge dokusuna uygun modern malzeme kullanıldı. Bölgenin ihtiyacı olan kamu birimlerinin yer alacağı konakta, 128 araçlık otopark ile 180 kişilik tam donanımlı konferans salonu da bulunuyor.

KIRŞEHİR MUCUR HÜKÜMET KONAĞI

Kent merkezinde bulunan eski hükümet konağının arsasında planlanan Kırşehir Mucur Hükümet Konağı, bir kent meydanı oluşturulacak şekilde tasarlandı. Selçuklu mimari eserlerinin bulunduğu bölgede yer alan Kesikköprü Kervansarayı motiflerinden esinlenildi. Yapıda, doğal taş kaplama kullanılarak bölgesel dokuyla uyum gözetildi. Anıt yapı olarak planlanan konak, bodrum ve zemin üzeri 2 kat yüksekliğinde planlandı. Kat yükseklikleri 4,5 metre olan binada ferah bir hizmet mekânı oluşturuldu. Kamu birimlerinin bir arada hizmet vermesine imkân sağlayan birplanlama yapılan konakta, açıkve kapalı 53 araçlık otopark yer alıyor.

ORDU GÜRGENTEPE HÜKÜMET KONAĞI 

1.797,08 metrekare alan üzerinde tasarlanan Gürgentepe Hükümet Konağı, bodrum ve zemin üzeri 3 kattan oluşuyor. Anadolu Selçuklu mimarisinden esinlenilen projede, bina cephesinde yöresel mimariyi yansıtacak doğal taşlar tercih edildi. Yapı, bölgenin tarihi dokusuna uygun söveler, kat silmeleri, yüksek pencereler ve geniş saçaklarla zenginleştirilirken, bina girişi ise saçak ve sütunlarla vurgulandı. Binada; Sosyal Yardımlaşma, Mal Müdürlüğü, Tapu Sicil Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük, İlçe Nüfus Müdürlüğü ve Kaymakamlık bulunuyor.

TRABZON ARAKLI HÜKÜMET KONAĞI

Selçuklu mimarisinin modern mimariyle harmanlandığı Trabzon Araklı Hükümet Konağı'nda, Anadolu'nun geleneksel yapı malzemesi olan doğal taş kullanılarak sade bir doku hedeflendi. Hükümet konağı ve belediye girişi olmak üzere iki girişi bulunan yapıda; Tapu Müdürlüğünden Nüfus Müdürlüğüne, Emlak Servisinden Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü ve Kaymakamlığa kadar vatandaşların hizmet alacağı birçok kamu birimi ve sosyal teraslar yer alıyor.

TRABZON ARSİN HÜKÜMET KONAĞI

Selçuklu mimarisinin modern çizgiler ve malzemelerle yeniden yorumlandığı Trabzon Arsin Hükümet Konağı'nda, Selçuklu mimarisinde dış cepheleri süsleyen zengin taş işçiliğinden esinlenildi; saçak altlarında kullanılan motifler ve balkonlardaki dekoratif korkuluklarla cephede hareket sağlandı. Nişlerle geleneksel bir görünüm kazandırılan ve sade görünümüyle öne çıkan binada; Tapu Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Kadastro gibi birçok kamu birimi ve 100 kişilik konferans salonu ile kafeterya yer alıyor.

TRABZON ŞAL PAZARI HÜKÜMET KONAĞI

3.836 metrekarelik bir alanda 5 katlı planlanan Trabzon Şalpazarı Hükümet Konağı, Trabzon'daki diğer hükümet konakları gibi sade bir dış görünüme sahip. Dikdörtgen bir plan düzenlemesi olan binanın balkonlarında dekoratif korkuluklara yer verilirken, cephede farklı renklerde taşlar ile Selçuklu mimarisine atıfta bulunuldu. İki farklı girişi bulunan binada; Trafik Denetleme Amirliği, Emniyet Servisleri, Mal Müdürlüğü, Tüketici Hakları birimi ve Kaymakamlık yer alıyor.
 


Geri Dön