23 / 04 / 2024

TOKİ Kapadokya'nın doğal yapısına uygun dükkanlar inşa etti!

TOKİ Kapadokya'nın doğal yapısına uygun dükkanlar inşa etti!

Türkiye'nin, doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde baraka tarzı iş yerlerinin yer aldığı bölgelere TOKİ tarafından doğal yapıya uygun iş yerleri inşa ediliyor.




Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında yer alan Ürgüp ilçesi ile Uçhisar ve Göreme beldelerindeki çeşitli noktalarda senelerdir kullanılan ve kötü görüntü oluşturan iş yerlerinin bulunduğu alanlarda  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, sac ve briketten meydana gelen barakaların ortadan kaldırılmasının ardından başlatılan çalışmada, bölgenin dokusuyla uyumlu olması için yöresel taş ve ahşap malzemeler kullanılarak yeni iş yerleri yapılıyor. İş yerlerinin inşaatları tamamlandığında alanda daha önce esnaflık yapanlara teslim edilecek.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Uçhisar'da hediyelik eşya satışı ve ağırlama birimlerinden meydana gelen çalışma alanını inceledi.

Daha sonra Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalar yapan  TOKİ  Başkanı Bulut, Roma döneminde kayaların oyulması suretiyle içine çok sayıda oda, sığınak, depo, sarnıç, mezar ve mahzen yapılmış tarihi Uçhisar Kalesi'nin alt kısmında bulunan iş yerlerinin, tamamlanmasıyla bölgeye yakışır niteliğe kavuşacağını dile getirdi.

Ürgüp'teki Üçgüzeller ile Göreme beldesindeki Esentepe mevkilerindeki barakaların da ortadan kaldırılarak, Kapadokya ile özdeşleşecek, güzel bir görünüme sahip hale getirileceğini dile getiren Bulut, yürütülen çalışmaların takdir topladığını da sözlerine ekledi.

"Çok beğenildiğini gördük, teşekkürler aldık"


Ömer Bulut, Türkiye'nin farklı yerlerindeki tarihi alanların korunmasına yönelik çalışmalara TOKİ olarak katkı sunmaya devam edeceklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Göreme ve Ürgüp'te zaten, yöresel yapıya uygun, vatandaşlarca beğenilen ve takdir edilen sosyal konut uygulamalarımız vardı. Buraya yaptığımız teknik ziyarette bölgeye uygun olmayan yapıları tespit etmiştik. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, 'Doğal görünüme uymayan yapıları kaldıralım.' dedi. Biz de süratle projeleri hazırlayıp kurul onayından geçirdik. Bir yıldan daha kısa süre içinde imalatları tamamladık. Çok beğenildiğini gördük, teşekkürler aldık.

Ülke genelindeki tarihi alanların korunması yönünde Bakanlığımızın ciddi projeleri var. TOKİ olarak sadece sosyal konut yapmıyor, bu çalışmalara da katkı sunuyoruz. Tarihi değerleri gelecek nesillere taşıyacak projeleri de ortaya çıkarıyoruz."

"Nevşehir'in dokusuna uygun projelerimiz devam edecek" 


Bu tip projelerin Kapadokya'ya yakışmayan yerleşimlerin yer aldığı bölgelerde de yapılacağını dile getiren Ömer Bulut, "TOKİ olarak Nevşehir Kalesi etrafında kapsamlı bir kentsel dönüşüm yaparak oradaki tarihi yerleşimleri ortaya çıkarıp alanı kamulaştırmıştık. Orada artık turizm amaçlı bir proje geliştirilecek. Nevşehir'in dokusuna uygun projelerimiz devam edecek." dedi.

 

TOKİ’den koronavirüs tedbirleri açıklaması!


Geri Dön