26 / 04 / 2024

Ayder Yaylası'nın doğal yapısı imar planı nedeniyle mi bozuldu?

Ayder Yaylası'nın doğal yapısı imar planı nedeniyle mi bozuldu?

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin gözde turizm merkezleri arasında yer alan Ayder Yaylası'nın, geçen 17 yılda hazırlanamayan imar planı nedeniyle doğal yapısı bozuldu. Çevreciler duruma tepkili.



Rize DHA Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan ünlü Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Merkezi ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında da Doğal SİT alanı ilan edilerek, sözde koruma altına alman Ayder, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edildi. 


Kaçak ve beton yapılar 1998 yılında Doğal SİT alanı ilan edilen yayla için yasaya göre Valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planları oluşturulması gerekiyordu. 

Ancak aradan 17 yıl geçmesine rağmen 8 valinin değiştiği Rize'de yayla için imar planları hazırlanmadı. Koruma planlarının hayata geçirilmesi halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, farklı girişimlere rağmen korunamadı. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşmayla SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı. 

Fırtına İnisiyatifi Grubu'nun avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, Fırtına Vadisi ve Ayder Yaylası'nda hızla yükselen turizm potansiyelinin beraberinde getirdiği bazı olumsuzluklar olduğuna dikkat çekti. Okumuşoğlu, bölge için bir an önce Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmasının önemine değinerek şunları söyledi: "Bu planlar yapılamadığı için vatandaş mezar yeri kazsa, ağaç budasa, ev yapsa suç işlemiş oluyor. Vatandaş 17 yıl boyunca devletin keyfini bekleyemediği için kendi başına yapısını inşa etmek durumunda kaldı. Çünkü Ayder'de yaşam devam ediyor. 


Yaylalar tehlike altında Bir plan olmadığı için evleri kendilerince doğaya uygun olduğunu düşündükleri şekilde inşa ettiler. Koruma amaçlı imar planı olmayınca bu yapıların çoğu haliyle kaçak konumuna düştü. Halbuki vatandaşın suç işleme kastı yok. Plan olmadığı için cezalandırılıyorlar." Koruma Amaçlı İmar Planı'nın bir an önce yapılması gerektiğini kaydeden Okumuşoğlu, diğer yaylaların da benzer tehlike altında olduğunu belirterek, "Yeşil Yol'la yaylalarımızın Ayder Yaylası'na dönüşmesini istemiyoruz" dedi. 


Geri Dön