29 / 03 / 2024

TOKİ Kastamonu'da 70 bin konut yapmayı hedefliyor!

TOKİ Kastamonu'da 70 bin konut yapmayı hedefliyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan, Türkiye’de 2016 yılında 70 bin konut yapmayı hedeflediklerini söyledi. Turan, ayrıca Kastamonu’da ikamet eden emeklileri ev sahibi de yapacaklarını açıkladı.



Kastamonu’da evi olmayan emeklileri konut sahibi yapacaklarını vurgulayan Turan, Belediye Başkanı Babaş’ın önerdiği üç arsanın da yaptıkları incelemeler sonunda hazır olduğu kanaatine vardıkları an Mart ayında şantiyeyi kuracaklarını ve üç arsada da çalışmalara başlanacağını kaydetti.


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önümüzdeki yıl için emekli vatandaşlara konut yapılması talimatını verdiğini belirten  TOKİ  Başkanı Ergün, şunları söyledi:


“Hedefimiz ülke genelinde 70 bin konut yapmaktır. Tabi bu konutlar arasında Kastamonu’da talebi doğrultusunda payını alacaktır. Burada önceliğimiz evi olmayan emeklilerin olacaktır. Bizler yeni bir konseptle bu evleri düzenleyeceğiz. Aylık 250 lira taksitle ev sahibi yaptığımız emeklilerimiz var. Bura dada evi olmayan emeklilerimizin yüzünü güldürmek istiyoruz” dedi.


Türkiye’de birçok vilayeti gezdiklerini ifade eden Turan, “Ülkenin bir çok vilayetini geziyoruz. Her belediye başkanı bizi böyle hazırlıklı karşılamıyor. Kastamonu bizim ismimizi önümüzdeki iki yılda çok duyacak. İnşallah talebin tamamını burada karşılayacağız. Kastamonu’da öncelikli olarak evi olmayan emeklileri ev sahibi yapacağız. Burada önemli olan müracaat eden emeklinin evinin olmaması gerekiyor. Köyde falan hissesi varsa biz onları saymıyoruz. İrtifalı yerleri sayıyoruz. Bu yaptığımız konutlara başvuracak emeklilerimizin aylık aile geliri 3 bin 200 lirayı geçmemesi gerekiyor. Bu sosyal bir projedir ve hızla ilerleyeceğiz” şeklinde konuştu.


AK Parti’nin 2002 yılından sonraki iktidar döneminde son 13 yılda 700 bin konut yaptığına dikkat çeken Turan, şöyle konuştu:


“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde TOKİ, direkt Başbakanlığa bağlandı. TOKİ, 1984 yılında kuruldu. 2002 yılına kadar 18 yılda sadece 43 bin konut yapabildi. 2002 sonrasında 13 yılda ise 700 bin konut yaptık. Her yıl yaklaşık 45 bin konut yapıyoruz ve yapacağız. Kastamonu Devlet Hastanesi, Türkiye’nin en modern hastanelerinden biri olacak. Çok özel bir hastaneye sahip olacaksınız. Çalışmalar çok iyi gidiyor. Teslim tarihinden önce tamamlanacağını düşünüyorum. Bu hastanenin Kastamonu’ya uzun yıllar hizmet edeceğinden emin olabilirsiniz”


Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, ziyaretinden ötürü TOKİ Başkanı Turan’a teşekkür ederek, Kastamonu’da konut yapılabilecek alanlarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Kastamonu’da şehir nüfusunun yüzde 16.5’inin 65 yaş ve üzeri vatandaşlardan oluştuğunu söyleyen Babaş, Kastamonu’nun yaşlı nüfus bakımından Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını belirtti. Babaş, “Bir aylık süre zarfında yaptığımız araştırmalarda evi olmayıp müracaat eden emeklilerimizin sayısı yaklaşık 10 bin civarında. Biz bu istek doğrultusunda şehrimizin belirli yerlerinde konut yapılabilecek arsaları araştırdık. Sizlerde taktir ederseniz konutları yapıp evi olmayan emekli kardeşlerimize sunmak istiyoruz. TOKİ bugüne kadar Kastamonu’nun yararına çok proje yaptı. Bundan sonra da yapacağını düşünüyorum” dedi.


Kastamonu’nun son yıllarda büyük bir değişim ve gelişim sağladığını ve ulaşım problemlerini hızla çözdüğünü ifade eden Babaş, yaptıkları çalışmalarda TOKİ’nin konuk yapması için üç öneri sundu. Babaş, sunduğu önerilere karşılık TOKİ tarafından bu bölgelere konut yapılması talebinde bulundu.


Babaş, “Doğu Çevre Yolu başlangıcında yer alan üç parselden oluşan ve 290 bin metrekarelik bir alanımız var. Burası hazineye ait ve engebesi olmayan bir alan. İyi bir projeyle güzel konutlar yapılabilir. İçme suyu ishale hattı buranın yanından geçiyor. Kanalizasyon için çalışmalarımız bitmek üzere. Doğalgaz terfi hattı da buranın yakınından geçiyor. Esentepe Mahallesinde belirlediğimiz alan yaklaşık 136 bin metre kare. Buranın da alt yapı çalışmaları hazır. Karşısında da yeni yapılan TOKİ konutları mevcut. Burada da sıkıntımız yok. Yine 122 bin metre karelik bir alan Gölköy askeri tesislerin yakınında üniversitemizin bitiminde yer alıyor. Bu arsamızda konut yapımına müsait ve alt yapısında sıkıntı yoktur” dedi.


Yeni Akit


Geri Dön