29 / 03 / 2024

TOKİ Sulukule konutlarının temeli atıldı

TOKİ Sulukule konutlarının temeli atıldı

Sulukule'de 620 konut ve 45 iş yerinin yapımı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de katıldığı temel atma töreniyle başladı



Fatih'te kentsel yenileme alanı ilan edilen ve "Sulukule" olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan ihale ile 620 konut ve 45 iş yerinin yapımı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de katıldığı temel atma töreniyle başladı.

Sulukule'de düzenlenen törende, projenin aşamaları hakkında bilgi veren Demir, Sulukule yenileme alanı projesinin Fatih Belediyesinin 6 yenileme projesinden biri olduğunu ve 96 bin metre karelik bir alanı kapsadığını belirtti.

Yenileme alanında 12 ada, 378 parsel, 3 cadde, 10 sokak, 15 anıt eser, 63 nitelikli yapı bulunduğunu ve projenin uygulanabilmesi için belediyeye ait 13 bin metre karelik alanı da bu projeye dahil ettiklerini belirten Demir, "Proje, eşitlik, güven, şeffaflık ve paylaşım esasına dayalı başlatıldı ve yürütüldü. Bu proje, ülkemizde gerçekleştirilmiş kendi alanında ilk proje" dedi.

Demir, hazırlanan avam projenin süreç içinde 19 kez değiştirildiğini, projenin öncelikli hedefinin, tarihi ve kültürel eserlerin korunmasını ve yaşatılmasını sağlayarak, bölge halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve kentle bütünleşmesinin önünün açılması olduğunu söyledi.

Proje başlamadan önce burada oturanları muhatap olarak gördüklerini, proje başladıktan sonra ülkenin çeşitli bölgelerinden gelerek buraya yerleşip hak sahibi olmak isteyenleri proje dışında tuttuklarını anlatan Demir, 2005 yılı Ekim ayından itibaren bina envanterlerinin çıkarıldığını, 2006 yılı Mayıs ayında da demografik yapıya ilişkin çalışmalar yapıldığını, 13 Temmuz 2006'da da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve  TOKİ  ile protokol imzaladıklarını kaydetti.

-ALANDA YAŞAYANLARIN NÜFUSU-
Demir, yenileme alanında, iş yerleri dahil uygulama yapılan hane sayısının 690 olduğunu, 45 adet ticari maksatlı hane, 645 de kullanım kıstaslı hane bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"434 kiracı tespit ettik. Mülk sahibi olup alanda oturanların sayısı 250. Alanda yaşayanların nüfusu 3 bin 430. Mülk sahiplerinin hissedarlarla birlikte sayıları 359. Bu alanda 620 konut ve 45 iş yeri yapılacak. Konut alanları toplam 46 bin metre kare olacak. Alanda ilköğretim okulu, dini tesis, park, çocuk oyun alanları, ticaret ve kültür merkezi olacak."

Bu projeden edindikleri tüm deneyim ve anıları, her türlü belge ve bilgiyi kitap haline getireceklerini belirten Demir, bu kitabın benzer projeler için de örnek oluşturacağını söyledi.

Demir, buradaki 620 hak sahibinden 530'u ile anlaşma sağlandığını ve mülk sahibi olanların buradan konut sahibi olacağını belirtti.

Buradaki konut ve arsa bedelinin yapılacak yeni binanın bedelinin üstünde ise fazla olan kısmın TOKİ tarafından hak sahiplerine geri ödeneceğini, altında ise 180 ay vade ile bu farkın alınacağını belirten Demir, mülk sahiplerine proje süresince 400 TL kira yardımı yaptıklarını anlattı.

-PROJE TESLİM TARİHİ 2011-
Hak sahibi olmayan 434 kiracının da mağdur olmaması için TOKİ aracılığıyla Taşoluk'ta kurasız, çekilişsiz, peşinatsız konut verildiğini ve bunlardan 346 ailenin 200-250 TL arasındaki ev taksitlerinin 100 TL'sinin de belediye tarafından karşılandığını anlatan Demir, geriye kalan kiracıların konut sahibi yapılması için çalışmaların sürdüğünü, bunlara da 300'er TL kira yardımı yapıldığını vurguladı.

Demir, "Sulukule projesi şu ana kadar gerçekleşmiş şehir hak ve hukukunu göz önüne alan, insan hak ve hukukunu, kültürel hak ve hukuku göz önüne alan bir proje" dedi.

İhale sözleşmesi Ekim 2009'da yapılan projenin teslim tarihinin Temmuz 2011 olduğunu belirten Demir, TOKİ tarafından inşaat işi ihalesinin 10 Eylül 2009'da yapıldığını, ihaleyi 62 milyon 675 bin TL bedelle kazanan Öz-Kar İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş ile 2 Ekim 2009 tarihinde sözleşme imzalandığını bildirdi.

Şirketin, sözleşme kapsamında 577 konut, ticari birimler, sığınak ve otopark yapacağını, konaklama tesisi ve ticaret merkezinin yapımına ilişkin 24 Şubat 2010 tarihinde yapılan ikinci ihaleyi de 7 milyon 960 bin TL'ye alan Öz-Kar İnşaat'ın 18 Mart 2010 tarihinde sözleşme imzalayarak işe başladığını belirten Demir, projenin hayırlı olmasını diledi.

-DİĞER KONUŞMALAR-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural da kentin büyük bir dönüşüm yaşadığını, kentsel dönüşüm projeleriyle ilmek ilmek yeni bir kentin ortaya çıktığını söyledi.

Kentin yaşam kalitesinin artırılması ve depreme karşı daha güvenli bir kent oluşturulması için kentsel dönüşümün önemli olduğunu dile getiren Vural, Sulukule'nin de sağlıklı bir yaşam merkezi olmadığını, bu bölgeyi şimdi tarihi yarımadaya yakışır bir hale getirdiklerini ifade etti.

Vural, "Bu bölgeye bol yeşil alanı ve sosyal donatı alanları olan, çevre düzenlemesi yapılmış, modern bir yaşam merkezi kuruyoruz. Buna göre, Sulukule'de TOKİ tarafından tarihi Bizans surlarına uygun çağdaş standartlarda konutlar yapılacak. Yapılacak binalar Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Fatih İlçesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı kararlarına ve hedeflerine aykırı olmayacak. Ayrıca bu mahallelerle ilgili envanterde yer alan tescilli sivil mimari örnekleri de restore edilerek, sosyal ve kültürel amaçlı kullanılacak" dedi.

TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel de gecekondu dönüşüm çalışmaları kapsamında İstanbul'da 5 bin 787 konut yaptıklarını, ihale aşamasında olan konutlarla birlikte bu sayının 15 bin 175'e çıkacağını söyledi.

Sulukule'de 2, 3, 4 kat ve 8 tipte 166 bina 577 konut yapacaklarını, konut sayısının 620'ye çıkarılmasının hedeflendiğini, ayrıca 1 adet kervansaray otel, ticaret merkeziyle birlikte projenin toplam bedelinin 70 milyon 621 bin TL olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından, temel kazısı yapılan ilk binanın temeli, törene katılanlar tarafından atıldı.
AA


Geri Dön