29 / 03 / 2024

TOKİ Türk sanayisine örnek teşkil edecek uygulamalar yapacak!

TOKİ Türk sanayisine örnek teşkil edecek uygulamalar yapacak!

TOKİ, toplu konut ve kentsel dönüşümden sonra sanayiye de el attı. KOBİ'ler için yeni ve modern sanayi siteleri hayata geçiren kurum, yeni dönemde Türk sanayisine örnek teşkil edecek uygulamalar üstlenecek.



TOKİ, toplu konut ve kentsel dönüşümden sonra sanayiye de el attı. KOBİ'ler için yeni ve modern sanayi siteleri hayata geçiren kurum, yeni dönemde Türk sanayisine örnek teşkil edecek uygulamalar üstlenecek.


Kentsel dönüşümde tam gaz ilerleyen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) sanayiye de el attı. TOKİ, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri (KOBİ) tek çatı altında toplayarak Türk sanayisinin altyapısına destek sağlıyor. Hükümet, 2016 Eylem Planı'nda yer alan 'Anahtar teslim fabrika' için çalışmaları sürdürürken TOKİ, KOBİ ve esnafa yönelik çalışmalarına devam ediyor.  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, şehirleri planlarken sanayi tesisleriyle ilgili yeni modeller üzerinde durduklarını belirterek yeni şehirler kurarken planlı şekilde küçük ve orta ölçekli esnafın modern ticaret alanlarında iş yapmaları için yeni sanayi siteleri planladıklarını söyledi. Turan, bu konuda daha önce Kayseri'de mobilyacılar sitesini yaptıklarını Bursa'da da buna yönelik çalışma sürdürdüklerini belirterek, Anadolu sanayisine örnek teşkil edecek uygulama yürüttüklerini söyledi. 


KAYSERİ'DE UYGULANDI 

Küçük esnaf ve sanatkârların şehir içindeki işyerlerinden modern ticaret alanına taşınması amacıyla projeler yürüttüklerini belirten Turan, Kayseri- Kocasinan'da 688 işyerinden oluşan projeyi bitirme aşamasında olduklarını söyledi. Kayseri Mobilyacılar Sitesi projesini iki etap halinde yürüttüklerini belirten Turan, "688 işyerinden oluşan 1. Etap'ta 650 adet işyeri teslim edilmiş olup, 38 adet işyeri ise teslim aşamasında" dedi. Kayseri Mobilyacılar Sitesi ikinci etabında 228 işyeri bulunduğunu söyleyen Turan, uygulama tamamlandığı zaman Kayseri'nin can damarlarından birisi olan mobilya sektörünün daha modern şartlarda üretim yapacağını bunun da ülke ekonomisine ve KOBİ'lere ciddi destek sağlayacağını söyledi. 19 farklı sektörde faaliyet gösteren 2 bin 988 işletmeyi aynı çatı altında toplayan ve 125 dükkânlı projenin ilk etabının tamamlandığını vurgulayan Turan, "Projenin ikinci etabında altyapı çalışmalarına ağırlık verilecek. Bu kapsamda ihalesi daha önce tamamlanan, yol, köprü, dere ıslahı, arıtma tesisi, kanalizasyon, telekomünikasyon, fiber optik kablo, elektrik, su ve doğalgaz bağlantılarını içeren 126 milyon liralık çalışmalar gerçekleştirilecek" açıklamasında bulundu. 


35 TİCARİ BİRİM YER ALACAK

Sanayi sitesi, sosyal donatıları ve esnafın ihtiyaçlarına cevap verecek yapısıyla büyük bir yerleşke niteliğine de sahip olacak. Projede sosyal ihtiyaçları karşılamaya yönelik 35 ticari birimin yanında cami ve diğer sosyal donatılara da yer verilecek. Turan, sitede bulunacak meslek grupları ve işyeri sayılarını şöyle sıraladı: "Ayakkabıcılar 159, bıçakçılar 16, PVC ve camcılar 42, demirciler 480, elektrikçiler 78, gıdacılar 111, ısıtıcılar 136, matbaacılar 91, mobilyacılar 264, oto boyacılar 55, oto karoserciler 53, oto kauçukçular 123, oto tamirciler 515." 


BURSA'DA MODERN SANAYİ SİTESİ

TOKİ olarak ülkemizin birçok yerinde modern sanayi siteleri kurarak, KOBİ'lere destek olduklarını aktaran Turan, Bursa Kestel Sanayi Sitesi'nin, sosyal donatıları ve esnafın ihtiyaçlarına cevap verecek yapısıyla büyük bir yerleşke niteliğine de sahip olacağını vurguladı. Turan, projede 35 ticari birime de yer verileceğini ifade ederek, "Bursa Kestel Büyük Sanayi Sitesi'nde 2 bin 988 işyeri inşa ediyoruz. Proje için 1 milyar liralık yatırım yapılacak. Ayrıca, sanayi sitesinde çalışacak işçiler için 10-15 bin konutluk bir çalışmayı da hayata geçirdik" dedi. 


Sabah/Seda Tabak


Geri Dön