28 / 03 / 2024

TOKİ Ulusal Mimari Proje Yarışması ödülleri sahiplerini buldu!

TOKİ Ulusal Mimari Proje Yarışması ödülleri sahiplerini buldu!

TOKİ ve Emlak Konut’un “Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda” ödüller sahiplerini buldu. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan: “TOKİ şehirlerimizi geleceğin Türkiye’sine taşıyacak değişimlerin adımlarını atmaya başladı” dedi.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile iştiraki Emlak Konut GYO tarafından düzenlenen; “7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu. Bugünün beklentileri ve ihtiyaçlarının dünkünden farklı bir konuma geldiğine dikkat çeken  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, TOKİ’nin bu çerçevede yeni bir hedef ve heyecanla, şehirlerimizi geleceğin Türkiye’sine taşıyacak değişimlerin adımlarını atmaya başladığını söyledi. Turan, “TOKİ olarak istiyoruz ki, bugünkü yarışma gibi programlarla, TOKİ ve özel sektörün projelerine örnek teşkil edebilecek nitelikte eserler ortaya konulabilsin.” diye konuştu. 


TOKİ’nin İstanbul’daki Hizmet Binası’nda düzenlenen törene; TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’un yanı sıra jüri üyeleri ve ödül sahipleri ile geniş bir katılımcı yer aldı. 


TOKİ Başkanı Turan törende yaptığı konuşmada, 62. Hükümet’in programında Sayın Başbakanın artık dikey mimariden yatay mimariye geçileceğini ifade ettiğini hatırlatarak, Hükümetin çizdiği doğrultuda TOKİ olarak yeni bir vizyonla yola çıkmaya karar verdiklerini ifade etti. 


“Birbirinden değerli eserlerini emeklerini ortaya koydular” 


“Toplu Konut İdaresi olarak istiyoruz ki bugünkü yarışma gibi programlarla, TOKİ ve özel sektörün projelerine örnek teşkil edebilecek nitelikte eserler ortaya konulabilsin.” diyen TOKİ Başkanı Turan, “Bu açıdan yarışmaya katılan değerli mimarlara ve mimarlık öğrencilerine gösterdikleri gayret ve hazırladıkları projeler için bir kez daha teşekkür etmek isterim. Çünkü çok önemli bir amaç için buradalar. Her biri birbirinden değerli eserlerini emeklerini ortaya koydular. Kazansın kazanmasın bütün bu eserlerle yeni projelere ilham kaynağı olacaklarına eminim.” diye konuştu. 


Türkiye’nin son yıllarda büyük bir gelişim kaydettiğine işaret eden TOKİ Başkanı Turan, şehirlerin büyüdüğünü, insanlarımızın hem sosyal hem de ekonomik anlamda zenginleştiğini söyledi. Turan, yakın zamana kadar başını sokabilecek bir eve rıza gösteren insanlarımızın haklı olarak çocuklarıyla birlikte daha güzel şehirlerde yaşamak istediğini belirtti. 


TOKİ şehirlerimizi geleceğin Türkiye’sine taşıyacak 


M. Ergün Turan, “Buna bağlı olarak da en başta Hükümetimizden, sektörden ve TOKİ’den yeni açılımlar beklemektedirler. Bugünün beklentileri ve ihtiyaçları dünkünden farklı bir konuma gelmiştir. TOKİ bu çerçevede yeni bir hedef ve heyecanla, şehirlerimizi geleceğin Türkiye’sine taşıyacak değişimlerin adımlarını atmaya başlamıştır. Geçmiş dönemde imkânlarımız çerçevesinde milyonlarca dar gelirliyi ev sahibi yaptık. Bugünse bu başarıların, kazanımların artık yetmediğini görmekteyiz.” şeklinde konuştu. 


TOKİ olarak bu zamana kadar yapılanların verdiği güven ve özeleştiri imkânıyla artık yeni bir dönemi başlatmak istediklerini ifade eden TOKİ Başkanı, vatandaşlarımıza huzurlu bir hayat sürebilecekleri yaşam alanları ve estetik konutların bulunduğu mahalleler imar etmek isteklerini bildirdi. 


Dikey mimari yapıdan yatay mimariye geçiş 


M. Ergün Turan, “Sayın Başbakanımızın önerileri ve bilgileri dâhilinde konutlarda dikey mimari yapıdan yatay mimariye geçiş için hazırlıklarımızı tamamladık ve buna yönelik projelerimizi uygulamaya başladık. Şehirlerimizde, kendine has kimliği olan kaliteli ve nitelikli konutlar, mahalleler imar edeceğiz. Bu bakış açısını yansıtacak yeni çalışmalarımızda hedef kitlemiz; alt ve orta gelir gruplarıdır. Buna uygun projeler geliştirilmeye başlanmıştır.” dedi. 


“Yaşam alanlarıyla öne çıkan projeler gerçekleştireceğiz” 


“Barınma merkezi” anlayışıyla değil, sosyal donatılardan çevre düzenlemelerine, estetiği gözeten konforlu yaşam alanlarıyla öne çıkan projeler gerçekleştireceklerini söyleyen TOKİ Başkanı Turan, yeni konut projelerinin vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde olmasına dikkat edileceğine vurgu yaptı. Turan, ödül törenindeki konuşmasında, “Sizlerin ortaya koyduğu değerli projeleri bu açıdan önemsiyor ve değerli buluyoruz.” diye seslendi. 


Bir başka önceliğimiz Kentsel Dönüşüm 


TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Hükümetin ve TOKİ’nin bir başka önceliğinin ise Kentsel Dönüşüm olduğunu kaydetti. Afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu şehirlerde, farklı ihtiyaçları ve değişimleri göz önüne alarak; kentsel yenileme, kentsel dönüşüm ve arsa üretimine özel bir önem ve öncelik verileceğini ifade eden TOKİ Başkanı, “Bu konuda Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm Programı eylem planı önceliğimiz olacaktır.” dedi. 


M. Ergün Turan sözlerini şöyle sürdürdü; “TOKİ’nin sosyal konut üretimi içinde Kentsel Dönüşüm projelerinin oranı yüzde 15’tir. Önümüzdeki süreçte İdarenin inşa edeceği konutların yüzde 40’ını Kentsel Dönüşüm içerikli projeler oluşturacaktır. TOKİ, 51 İlde, Belediyelerle toplam 337 adet Kentsel Yenileme projesi yürütmektedir. Bu kapsamda yaklaşık 94 bin konut başlatılmış ve yaklaşık 67 bin konut tamamlanmıştır.” 


“Birinci önceliğimiz kalitesi ve nitelikleri arttırılmış konut üretimi” 


“Kalitesi ve nitelikleri artırılmış konut üretimi İdaremizin birinci önceliğidir. 2023 Vizyonuna ulaşmak için temel hedefimiz daha kaliteli, daha nitelikli üretim olacaktır.” diyen TOKİ Başkanı, “Göreve geldiğimiz günden itibaren de bu niyetle hareket ettik. Bu zamana dek gösterilen olağanüstü performansı bütün yönleriyle irdeledik. Değişen taleplerin, ihtiyaçların neler olduğunu görmeye, anlamaya çalıştık. Bundan sonra da Hükümetimizin çizdiği program doğrultusunda milletimizin bizden beklentisini yerine getirebilmek için çalışacağımızı bilmenizi isterim.” şeklinde konuştu. 


İnşa faaliyetlerini insanımızın, ülkemizin değişimi ve gelişimine paralel olarak dönüştürmek istediklerini söyleyen TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, bu amaçla ülkemizde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın talep ve ödeme güçleri dikkate alınarak nitelikli, kaliteli konut üretimi hızla sürdürüleceğini, geliştirileceğini ve TOKİ’nin sektördeki öncü, yönlendirici, denetleyici, eğitici kurumsal kimliğinin ön plana çıkarılacağını kaydetti. 


“Sizlerin verdiği destekle bu hizmetlerimizi ve projelerimizi daha ileriye götüreceğiz.” diye seslenen TOKİ Başkanı, yarışmaya katılan tüm mimarlara ve öğrencilere şükranlarını sunduğunu belirtti. 


Turan, “Sözlerimi bitirirken, başta değerli jüri üyeleri olmak üzere bu yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçen bütün arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.” diyerek sözlerini tamamladı. 


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “Barınma hakkı kutsaldır” 


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, çok anlamlı bir sonucu birlikte alkışlayacaklarını belirterek, yarışmaya katılan meslektaşlarına teşekkür etti ve ödül alanları tebrik etti. 


Dünya mirası birçok esere ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Kadir Topbaş, “İnsanların doğuştan hakları arasında yaşam, inanç gibi barınma hakkının da kutsal olduğunu söylemek isterim. Yoğunlaşan kent yaşamıyla vatandaşların yaşam tarzlarını mimarlar veya yöneticiler belirleyici oldu. Nasıl öngördülerse insanları o yaşama itmek zorunda kaldık. Hele savaş sonrası yıllarda geleneksel değerlerimizi bir tarafa iterek, bir farklı yoğunlaşmaya doğru gittik. Hızla gelişen dünya kentleşme süreci içerisinde bazı şeylerin ipinin ucunun kaçtığını görmekteyiz. Maalesef yoğunlaşan kentler, bunun karşılığında beklentilerin yüksekliği, rantlar ve bunun getirdiği sorunlarla karşılaşıyoruz.” diye konuştu. 


Türkiye'nin ulusal planların yapılmadığı bir ülke olduğuna işarete eden Kadir Topbaş, bölgelerin ve kentlerin ulusal planlara göre şekillenmesi gerektiğini vurguladı. 


Topbaş, yüksek yapıların insanın doğasına aykırı olduğunu söyleyerek, “Topraktan koptukça insanlarda birtakım sıkıntıların ortaya çıktığı bir gerçektir” diye konuştu. 


TOKİ'nin ortaya koyacağı modellemelerle bu konuda öncülük yapabileceğini dile getiren Kadir Topbaş, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ortaya çıkan mimari güzelliklerin ne yazık ki devam ettirilmediğini, 1940'lı yıllardan itibaren başlayan sanayileşme süreciyle ortaya çıkan yoğun göç dalgası ile tarih ve doğada ciddi tahribat oluştuğunu ifade etti. 


Kentsel dönüşümün bir rant dönüşümü olmaması gerektiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, özellikle TOKİ'nin burada bir modelleme yapması gerektiğini ifade etti. 


Yarışma mimarlar ve mimarlık 4. sınıf öğrencilerine açık düzenlendi 


“7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması” , mimarlara ve mimarlık 4. sınıf öğrencilerine açık olarak düzenlendi. Serbest, ulusal ve tek kademeli olarak gerçekleştirilen yarışmada başvuruların jüri tarafından değerlendirilmesi ile birlikte sonuçlar belirlendi. 


Birincilere 150 bin lira ödül 


Ulusal Mimari Proje Yarışması’nı kazanan mimarlardan 1. olanlara 150 bin TL, 2. olanlara 100 bin TL, 3. olanlara 50 bin TL para ödülü verildi. Yarışmada mansiyon ödülüne hak kazananlar ise 25 bin liranın sahibi oldu. 

Katılan öğrenciler arasında ödül alan projenin sahibine 30 bin TL ödül verildi. Bu kategoride mansiyon ödülüne hak kazanan üç öğrenci ise 15 bin liranın sahibi oldu. 


Seçkin Jüri Üyeleri 

Projeler seçkin bir jüri ekibi tarafından değerlendirildi. Yarışmanın asli jüri üyeleri, Prof. Dr. Sinan Mert Şener (İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı), Dr. Halil Onur (İstanbul SİT Alanları Alan Yönetimi Başkanı-Mimar), Fatma Varank (TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı –Mimar), Mustafa Levent Sungur (TOKİ Toplu Konut Projeleri ve Araştırma Dairesi Başkanı – İnşaat Müh), Hicran Çakmak (Emlak Konut GYO Etüt Proje Müdürü- Mimar) , Y. Mimar Bünyamin Derman (DB Mimarlık) ve Y. Mimar Ali Reyhan Esen (Reyhan Mimarlık) idi. 


Ödül Kazananlar Listesi: 

1-Mimarlar 

Ege Bölgesi-Ekip Başları 

1.lik ödülü: Cihan Sevindik-Mimar 

2.lik ödülü: Orhan Ersan-Y.Mimar 

3.lük ödülü: Ata Kurt-Mimar 

1. Mansiyon: Nevzat Kasal-Mimar 

2. Mansiyon: Yavuz Selim Sepin-Y.Mimar 

3. Mansiyon: Süleyman Akkaş-Mimar 

Akdeniz Bölgesi-Ekip Başları 

1.lik ödülü: Fatma Tuğba Okçuoğlu-Mimar 

2.lik ödülü: Rıdvan Fil-Mimar 

3.lük ödülü: İrem Çiçek-Mimar 

1.Mansiyon: Ozan Özdilek-Mimar 

2.Mansiyon: İlker İğdeli-Y.Mimar 

İç Anadolu Bölgesi-Ekip Başları 

1.lik ödülü: Zeynep Canan Aksu-Y.Mimar 

2.lik ödülü: Özlem Eren-Mimar 

3.lük ödülü: Korkut Yıldırım-Mimar 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi-Ekip Başları 

1.lik ödülü: Ahmet Yılmaz-Mimar 

Not: Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde ödül ve mansiyona değer proje bulunamadı. 


2-Öğrenciler 

Ödül: Ekip başı, Ahmet Uğurtan Ünal (Öğrenci) Mimar 

Mansiyon: Ekip, Melih Akça, Ezgi Atçakan, Jülide Arzu Uluçay (Öğrenci) Mimar 

Mansiyon: Ekip başı, Okan Turan (Öğrenci) Mimar 

Mansiyon: Ekip, Mesut Altun, Gökhan Değirmenci, Yakup Ekin, Miromid Kabiri (Öğrenci) Mimar 


Ayrıntılı bilgiye http://7iklim7bolge.com/ adresinden ulaşılabilir.


TOKİ 


Geri Dön