24 / 04 / 2024

Toki yapılarda yöresel taş kullanacak!

Toki yapılarda yöresel taş kullanacak!

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, "Yöresel mimariyi yansıtacak en önemli unsurlardan biri de yöresel taşlardır. Hem bölge ekonomisine katkı sağlasın hem de binalar daha sağlam, kalıcı olsun diye kullanıyoruz" dedi.



M. Ergün Turan, yaptığı açıklamada, dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak için önemli projeler yürüttüklerini ve bunu Türkiye geneline yaymaya çalıştıklarını söyledi. TOKİ'niıı konutta uzman bir kuruluş olduğunu belirten Turan, "Bugüne kadar 650 bin konutu vatandaşlarımıza imal ellik. 3,5 milyon insanımız, toplu konut binalarında oturuyor. Toplu Konut İdaresi olarak hem depreme dayanıklı hem dc bölgesel soğuğa, sıcağa karşı korunaklı binalar inşa ediyoruz" diye konuştu. 




Konut yapımı konusunda önemli birikime sahip olduklarının altını çizen Turan, "Bunun üzerine yeni bir şey daha ekledik ve son 6 aydır bu disipline göre hareket ediyoruz. Mutlaka yöresel mimariye dikkat ediyoruz. Hiçbir şehirde en yüksek bina,  TOKİ  binası olmayacak. Biz yöresel mimariye dikkat eden, yatay eksenli binalar inşa etmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı. Turan, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin yanında bölgesel taşları kullanarak, yeni mimari yapılar inşa ettiklerini belirtti. Erzurum'da da farklı bir mimari yapı uyguladıklarını dile getiren Turan, "Vatandaşlarımız memnun, mimarisi de güzel. Yeni etapta yöresel mimari de çok farklı olacak. Hem dükkanlarda hem de binalarda yöresel taşların da kullanıldığı daha güzel binalar göreceksiniz. Değer katacak binalar göreceksiniz" dedi. 




"Yöresel taşın kullanımını istiyoruz" 

Turan, TOKİ'nin son dönemde yaptığı bütün konutlarda yöresel mimariye dikkat etliğini ve çalışmalarını bu yönde yaptığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Yatay mimariyi esas alacağımızı söylüyoruz çünkü kadim şehirlerimizde, Anadolu şehirlerimizde gelenekten gelen yapılanma şeklimiz yatay mimaridir. 

Yöresel mimariyi yansıtacak en önemli unsurlardan biri de yöresel taşlardır. Dolasıyla biz bütün projelerimizde o yörede olan taşları hem bölge ekonomisine katkı sağlasın hem de binalar daha sağlam, kalıcı olsun diye kullanıyoruz. Yöresel taşlar, uzun yıllar boyunca binaların görselliğini arttıracaktır. Daha sağlıklı binalar olması için yöresel taş kullanımına önem veriyoruz. Projemizde mutlaka yöresel taşın kullanımını istiyoruz." Yöresel taşlardan çarşı ve binalar inşa edeceklerini belirten Turan, yöredeki taşların getirildiğini ve binalara yakışacak taşları kendilerinin seçtiğini ifade etti. 




"Her bölgeye özgü normlar inşa ediyoruz" Turan, her bölgenin iklim şartlarını göz önünde bulundurarak konut yaptıklarına dikkati çekerek, "Bu bölgeye, başka yerden taş gelirsek iklime uymayabilir. 

Yani batıdan buraya traverten gelmemiş. Dolasıyla tarihsel kullanımda da o taş. yöreyi hitap eder, yöreye uygun bir taştır" şeklinde konuştu. 




Konutlarda yapılacak mimariye ilişkin yarışma düzenlediklerini ve mimarların buna büyük katkı sağladığını anlatan Turan, şunları söyledi: "Biz tarihsel bir süzgeçten geçiyoruz. Selçuklu, Osmanlı izlerimiz var. Hatla bu coğrafyada oluşmuş başka medeniyetlerin izleri var. Bunlardan oluşan bir mimari disiplin söz konusu. Bugünkü versiyonu, geleceğe taşıyoruz. Geçmiş normları da içeren, bugiinii inşa edecek bir mimari oluşum. Bu kendiliğinden oluşmaz, yeni mimari üslup nasıl geliştirebiliriz diye her bölgeye özgü normlar inşa ediyoruz." 700'den fazla şantiyede inşaat sürüyor TOKİ'nin geçen yıl ürettiği yaklaşık 40 bin konutun yanında 16 büyük stadyum, 20 bin kapasiteli yurt ve 140 hastane inşaatının da devam elliğini aktaran Turan, şunları kaydetti: "Türkiye tarihinde bu kadar büyük çaplı bir çalışma yapılmamıştır. Tek başına konutta değil, 700-720 kadar büyük şantiyede aktif olarak çalışan ekibiz. Türkiye'nin her tarafından sadece biz değil, diğer ekip arkadaşlarımız da sahaları geziyor. 2015 yılında hedefimizi 50 bin konut olarak koyduk ama 50 bin nitelikli sosyal konut hedefini geçmiş olacağız. Kuruluş amacımız da budur. Amacımız, konuta erişmede zorlanan dar ve alt gelirli vatandaşın konul edinimini sağlamaktır. En son Gaziantep'te, Bilecik Bozüyük'te, Osmaniye'de konutlar yapıyoruz. 8-9-10 bin lira peşinatla. eve taşındıktan sonra ödenecek 350 ila 450 lira taksitlerle vatandaşlarımızı ev sahibi yapıyoruz. Bu ancak sosyal devletin yapacağı bir şeydir. Buna vesile olmakta sevindirici bir şeydir."



Erzurum Pusula Gazetesi



Geri Dön