26 / 04 / 2024

Toki Zonguldak'taki lojmanlara kentsel dönüşüm uyguluyor!

Toki Zonguldak'taki lojmanlara kentsel dönüşüm uyguluyor!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca, Türkiye Taşkömürü Kurumunun Zonguldak Üzülmez'deki lojmanlarına kentsel dönüşüm projesi uygulanacak...



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ), Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) Zonguldak Üzülmez'deki lojmanlarına da kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. 


Projeyle 388 lojmanla 877 gecekondu yıkılarak, yaklaşık 2 bin 560 konut, 90 iş yeri, ilköğretim okulu, lise, çıraklık eğitim merkezi, sağlık ocağı ve kültürel tesis inşa edilecek. Konutların bir kısmı, lojman olarak değerlendirilecek.


TOKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentleri plansız ve çarpık yapılaşmadan kurtarmak amacıyla başlattığı projelerle depreme dayanıklı modern şehirler inşa eden TOKİ, yerel yönetimlerin haricinde ilk kez bir kamu kurumuyla kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriyor.


İdare, TTK ile imzalanan protokol kapsamında, Zonguldak Üzülmez'deki lojmanları bölgenin tarihi yapısı, iklim şartları ve şehrin kimliğini dikkate alarak yenileyecek.


-Detaylı jeolojik ve jeoteknik etütler yapılıyor


Lojmanların da bulunduğu alan, Gecekondu Kanunu kapsamında 12 Nisan 2013 tarihli  TOKİ  başkanlık makamı oluruyla "Gecekondu Önleme Bölgesi" ilan edildi.


TOKİ,  Zonguldak'ta uygulayacağı kentsel dönüşüm projesi öncesinde bölgenin ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik etüt araştırmalarını da gerçekleştiriliyor. Bölgedeki çalışmalar, bilimsel araştırmaların sonucuna göre gerekli teknik ve yöntemler kullanılarak yapılacak.


-Hak sahiplerinin yüzde 75'i ile anlaşma sağlandı


Kentsel dönüşüm projesiyle, 45 hektarlık alanı kapsayan gecekondu önleme bölgesindeki 388 TTK lojmanı ile 877 gecekondu yıkılacak. Bunların yerine yaklaşık 2 bin 560 konutluk modern bir şehir inşa edilecek.


Konutlar farklı büyüklüklerde 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak planlandı.


Proje kapsamında hak sahipleriyle muvafakat görüşmeleri başlatıldı. Kira desteğinde de bulunulacak projede, bugüne kadar hak sahiplerinin yüzde 75'i ile anlaşma sağlandı.


-Sosyal donatılar inşa edilecek


Projede, konutların yanı sıra sosyal donatılar da planlandı.


Zonguldak'ın ilk kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyan çalışmayla, bölgede 2 bin 560 konut ile 90 iş yeri, ilköğretim okulu, lise, cami, çıraklık eğitim merkezi, sağlık ocağı ve kültürel tesis inşa edilecek. Konutların bir kısmı lojman olarak değerlendirilecek.


Ayrıca bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek proje kapsamında, otel alanı da tasarlandı.


AA


Geri Dön