29 / 03 / 2024

TOKİ Türkiye'de kentsel dönüşümü gerçekleştirecek!

TOKİ Türkiye'de kentsel dönüşümü gerçekleştirecek!

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ'nin ana hedefinin Türkiye'de kentsel dönüşümü gerçekleştirmek olduğunu söyledi



Başkan Bayraktar, "Suriçi Kentsel Dönüşüm Projesi" ile ilgili inceleme ve protokollerin imzalanması için geldiği Diyarbakır'da Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın da hazır bulunduğu görüşmede konuşan Başkan Bayraktar, Sur ilçesinde valilik ve büyükşehir belediyesi ile bir süre önce başlattıkları kentsel dönüşüm projesi için Diyarbakır'a geldiğini belirterek, projenin uygulanması konusunda Vali Mutlu ile Başkan Baydemir'in büyük çaba gösterdiğini bildirdi.

Proje için ilk etapta 6,7 milyon lira tutarında belediyeye para gönderdiklerini, proje için toplam 70 milyon TL'ye ihtiyaç olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle dedi:
"Proje kapsamında evleri yıkılacak vatandaşlara Çölgözeli bölgesinde ev vereceğiz. Evleri yıkılacak vatandaşların bir kısmıyla anlaştık. Bu proje devlet projesidir, Diyarbakırımızı tarihi konumuna kavuşturma projesidir. Bu konuda parayı esirgemeyeceğiz. Evleri yıkılan vatandaşlarımıza yaptığımız evleri maliyetinin yüzde 30 altında vereceğiz. Bu konuda sayın Başbakanımızdan olur aldık. Bu proje devlet iradesi olmadan olmazdı. Ancak halkın desteği olmadan bu proje yürümez. Burada bir takım açık gözlüler her bölgede olduğu gibi çıkacaktır.

Halkımızın, sivil toplum örgütlerimizin, basınımızın ve herkesin bu konuda bize destek vermesi lazım. Kentsel dönüşümü gerçekleştirmemiz lazım. İnsanlarımızı mağdur etmeden bu projeyi gerçekleştireceğiz.

TOKİ olarak Diyarbakır'a büyük önem veriyoruz. Bugüne kadar büyük bir hastane yaptık, 7 bin 500 konut yaptık. Yapacağımız projelerle 12 bin 500 konuta ulaşacağız. 20 tane okulun yapımı tamamlanmak üzeredir. Suriçi ile kalmayacağız, tüm kentte kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştireceğiz. TOKİ'nin ana hedefi Türkiye'de kentsel dönüşümü gerçekleştirmektir. Türkiye'nin 150 noktasında bu kentsel dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır hepsinden önemlidir. Herkesin desteğini istiyorum. 28 sahabenin bulunduğu bir kenttir Diyarbakır. Moral değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bugün yapacağımız toplantıda projeyle ilgili teknik detayları açıklarız."

Başkan Bayraktar, bir gazetecinin son günlerde "TOKİ'nin 3 yıldır yapımına başlanılan sınır karakollarını tamamlayamadığı ve bu karakolları yapacak müteahhitlerin güvenlik nedeniyle bölgeye gelmediğine ilişkin sorusunu, "3 yıl değil, bir yıldır çalışmalar sürüyor. Aksama yok" diye yanıtladı.

Vali Hüseyin Avni Mutlu ise Diyarbakır'daki kentsel dönüşüm projesinde TOKİ'nin rol almasının önemine değinerek, projenin Diyarbakır turizmine büyük katkı sunacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de 7 bin yıllık geçmişe sahip olan Diyarbakır'ın son yıllarda yoğun göç aldığını belirterek, "Suriçi bölgesi turizm potansiyeli açısından adeta hazinedir. Çok önemli bir proje gerçekleştiriliyor. Proje sayesinde Suriçini açık hava müzesi dönüştürmedeki ilk adım atılmış oldu" dedi.
AA


Geri Dön