18 / 04 / 2024

TOKİ'de Robin Hood modeli

TOKİ'de Robin Hood modeli

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ''Büyükşehirlerde geliştirdiğimiz konut projelerinden kazandığımız parayla fakirlere konut yapıyoruz" dedi



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, ''Büyükşehirlerde geliştirdiğimiz konut projelerinden kazandığımız parayla fakirlere konut yapıyoruz, bu modelle şimdiye kadar biz 5 milyar dolar kazandık, özel sektör daha fazlasını kazandı'' dedi.

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen ve dünyanın sayılı, Avrupa'nın en büyük yapı fuarlarından biri olarak nitelendirilen MİPİM'e, bu yıl ilk kez Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) da katılıyor.  TOKİ  ve Emlak Konut GYO birlikte açtıkları pavyonda, uygulamayı planladıkları projeleri ve değerli arsaları yabancı yatırımcılara tanıtıyor. Ankara, İstanbul, Bursa ve  İzmir  büyükşehir belediyelerine de aynı standda tanıtım yapma imkanı sağlandı.

TOKİ Başkanı Bayraktar, MİPİM fuarı kapsamında dün düzenlenen, BM Habitat, ABD, Brezilya, İspanya'dan yetkililerin konuşmacı olarak katıldığı ''sosyal konut ihtiyacı ve üretimi'' konulu panelde bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye'de TOKİ'nin konut üretim modeli hakkında bilgi veren Bayraktar, sosyal konutun önemine dikkat çekerken, ''Yoksul insanların varlıklı insanlar üzerinde hakları vardır. Yoksul insanların yaşam standartları yükselmediği sürece, dünya aradığı huzuru bulamayacaktır'' dedi.

Türkiye'de 72 milyonluk nüfusun yüzde 70'inin şehirlerde yaşadığını, 14,5 milyonluk konut varlığının yüzde 50'den fazlasının mutlaka yenilenmesi gerektiğini anlatan Bayraktar, son 7 yılda konut sorununun çözümü için çok önemli dönüşüm ve üretim modelleri uyguladıklarını, bu modeller ile 420 bin konutun üretimini sağladıklarını kaydetti.

Konutlarla birlikte, okul, ticaret merkezi, spor merkezi ve kütüphaneler gibi sosyal hayata ilişkin yapıların da yapıldığını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

''Türkiye'de konut sahipliği çok önemli. Halk, konutuna sahip olmak istiyor. Geliştirdiğimiz modelle halkın uzun vadeli ve uygun taksitlerle kendi konutuna sahip olmasını sağladık. Büyükşehirlerde geliştirdiğimiz konut projelerinden kazandığımız parayla fakirlere konut yapıyoruz. Özel sektörle birlikte çalışıyoruz. Son 7 yılda, özel sektör ile yaptığımız projelerden 5 milyar dolar gelir sağladık. Özel sektör bundan daha fazla para kazandı. 2007'de mortgage uygulamalarından kaynaklanan ve kredilerin geri dönmemesinden kaynaklanan kriz yaşanırken, dünyayı etkileyen bu krizden Türkiye daha az etkilendi. Bunun nedeni, TOKİ'nin projelerinin ayağının ciddi şekilde ayağa basması. Sosyal konut sorunu, sadece devletlerin tek başına çözebileceği bir konu değil. Özel sektörle mutlaka işbirliği yapmak, birlikte hareket etmek gerekiyor.''

Bayraktar, özel sektörle yapılan işbirliği ve uygulanan konut projeleri sayesinde, dünyada uygulanan en ileri inşaat teknolojilerinin de Türkiye'ye getirildiğini söyledi.

TOKİ Başkanı Bayraktar, bugün 50'den fazla belediye başkanının yer aldığı şehirleşme konulu think-tank (düşünce kuruluşu) toplantısına katıldı.

-KEY PARALARI ÖDENECEK-

TOKİ Başkanı Bayraktar, Konut Edindirme Yardımı (KEY) paralarının ödenmesinde esas alınacak listenin, Emlak Konut GYO tarafından 21 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanacağını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu listelere istinaden Ziraat Bankası'nın kendi belirleyeceği zamanda ödemelere başlayabileceğini söyledi.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası tarafından Şubat ayı sonunda Emlak Konut GYO'ya gönderilen listeler üzerinde, bazı yanlışlıklar ve tekrarlar nedeniyle yeniden çalışma yapıldı.

Emlak Konut GYO tarafından Resmi Gazete'nin 21 Mart tarihli sayısında yayımlanacak listede yaklaşık 1 milyon 685 bin 760 kişinin bulunduğu ve bu kişilere 567 milyon 928 bin lira lira civarında ödeme yapılacağı belirtildi.

KEY ödeme listeleri Emlak Konut GYO'nun internet sitesinde de aynı tarihte ilan edilecek. vatandaşlar bu listelerden adlarını ve alacakları parayı kontrol edebilecek.

Ziraat Bankası ödemeleri TC kimlik numarasına göre belirli günlerde yapacak.
Star

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Yoksulun konutu olmazsa, dünya huzur bulamaz
Cannes'da 'Sosyal konut ihtiyacı' konulu panelde konuşan TOKİ Başkanı Bayraktar, sosyal konutların önemine dikkat çekti: Dünya huzuru için yoksulun standardı yükselmeli. Sosyal konut bu yüzden önemli

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen ve dünyanın sayılı, Avrupa'nın en büyük yapı fuarlarından biri olarak nitelendirilen MIPİM'e, bu yıl ilk kez Toplu  Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) da katıldı. TOKİ ve Emlak Konut GYO birlikte açtıkları pavyonda, uygulamayı  planladıkları projeleri ve değerli arsaları yabancı yatırımcılara tanıtıyor. Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir büyükşehir belediyelerine de aynı standda  tanıtım yapma imkanı sağlandı.

YOKSULUN HAKKI VAR
TOKİ Başkanı Bayraktar, MİPİM fuarı kapsamında dün düzenlenen, BM Habitat, ABD, Brezilya, İspanya'dan yetkililerin konuşmacı olarak katıldığı 'sosyal konut ihtiyacı ve üretimi' konulu panelde bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye'de TOKİ'nin konut üretim modeli hakkında bilgi veren Bayraktar, sosyal konutun önemine dikkat çekerken, ''Yoksul insanların varlıklı insanlar üzerinde hakları vardır. Yoksul insanların yaşam standartları yükselmediği sürece, dünya aradığı huzuru bulamayacaktır'' dedi.

CANNES'DA ÇADIR KURACAK
MIPIM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, MIPIM'de Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir belediyeleri ile katıldıklarını hatırlatarak, 'Ekimde Münih'te düzenlenen Expo Real'e de birlikte gideceğiz. Buradaki Londra standında kentin maketinin yer aldığı gibi biz de İstanbul'un maketini yaptırıp fuarlara götüreceğiz. Seneye MIPIM'de bir çadır kurabiliriz. En azından bir sokağı kapatacağız' dedi.

45 MİLYARLIK İŞ YAPTIRDIK
TOKİ'nin son 7 senede 32 milyar TL'lik ihale yaptığını ve bugüne dek 20 milyar TL'lik hak ediş ödediğini ifade eden Bayraktar, 'Ama yaptırdığımız işe bakınca, 45 milyar TL değerinde iş yaptırmışız. İnce eleyip sık dokunuyoruz' diye konuştu. Bayraktar 'Şarklıyız, lüksü çabuk öğreniyoruz. Öğrenmemiz gereken ucuz yapı teknolojisi. Şaşaalı değil, pratik, basit, fonksiyonel konut üretebilmeliyiz' dedi.
Esin Gedik / Akşam


Geri Dön