26 / 04 / 2024

TOKİ'den KOBİ'lere kira öder gibi fabrika fırsatı!

TOKİ'den KOBİ'lere kira öder gibi fabrika fırsatı!

KOBİ'lere 'anahtar teslim fabrika' için harekete geçildi. Fabrikanın inşasını TOKİ'nin üstlenmesi bekleniyor. Projeyle, KOBİ'ler 3 yıl geri ödemesiz 20-30 yıl vadeyle fabrikaya kavuşabilecek. İşte ayrıntılar...



Hükümet 2016 Eylem Planı'nda yer alan 'Anahtar teslim fabrika' için düğmeye bastı. Edinilen bilgilere göre, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın katılımıyla, ilgili kurum ve kuruşların hazır bulunduğu bir toplantı yapıldı. Geçtiğimiz hafta bir araya gelen kamu yönetimi, projeye ilişkin taslak hazırladı. 3 yıl geri ödemesiz, 20 ve 30 yıllık vadelerde yapılması planlanan fabrikanın tüm inşasını üstlenmesi için TOKİ'ye görev verilmesi bekleniyor. KOBİ'ler her ay konutta olduğu gibi cüzi miktarlarda aylık ödeme yapacak. Arsa konusunda da KOBİ'lere kolaylık sağlanacak. 


MAKİNE DESTEĞİ DE VAR


Fabrika içindeki makine teçhizat yatırımları KOBİ'lere ait olacak. Hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2016'da teknoloji ağırlıklı yatırımlara toplamda 2.8 milyar TL'lik destek planlanıyor. Patent sahibi şirketlere özel makine-teçhizat finansman desteği de sağlanacak. Geri ödemesiz olarak verilecek desteklerin üst limitleri büyük işletmelerde 2 milyon, orta ve küçüklerde ise 10 milyon TL olarak belirlendi. Programın destek unsurlarını makine ve teçhizat, kredi faiz ve işletme gideri desteği oluşturuyor. Destek süresi kredili faizde 36 ay, işletme gideri unsurunda ise 2 yıl olarak belirlendi. Ayrıca her bir KOBİ için 1.5 milyon lira ve her bir risk grubu için 2 milyon lira olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2.5 milyon liraya çıkarılacak. 


283 OSB İNCELEMEDE


Edinilen bilgiye göre  TOKİ  öncelikle bu bölgelerdeki sanayi parselleri üzerine fabrika inşa edecek. Bugün Türkiye'deki OSB sayısı 283'e ulaşmış durumda. En fazla OSB bulunan illerin başında 18 ile  İzmir  gelirken, onu 13 OSB ile Bursa takip ediyor. OSB'lerin Türkiye genelinde yarattığı toplam istihdam ise 2.2 milyon kişiye ulaşıyor. Gebze, Çerkezköy, İzmir Atatürk, Kayseri ve Bursa OSB bu alanda ilk 5'te yer alıyor. Bu OSB'leri ilk 5'e sokan unsurları ise, yapılan yerliyabancı yatırımların büyüklüğü, alansal büyüklükleri ve yarattıkları önemli ticaret hacimleri oluşturuyor.


Sabah


Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 2016 Eylem Planı'nda yer alan "KOBİ'lere anahtar teslimi fabrika" için harekete geçildi. Fabrikaların inşasını TOKİ'nin üstlenmesi bekleniyor. Projeyle, KOBİ'ler 3 yıl geri ödemesiz 20-30 yıl vadeyle fabrikaya kavuşabilecek. Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın katılımıyla, ilgili kurum ve kuruşların hazır bulunduğu bir toplantı yapıldı ve projeye ilişkin taslak hazırlandı. 


MAKİNE DESTEĞİ VAR 

Fabrika içindeki makine teçhizat yatırımları KOBİ'lere ait olacak. 2016'da teknoloji ağırlıklı yatırımlara toplamda 2.8 milyar liralık destek planlanıyor. Patent sahibi şirketlere özel makine-teçhizat finansman desteği de sağlanacak. Geri ödemesiz olarak verilecek desteklerin üst limitleri büyük işletmelerde 2 milyon, orta ve küçüklerde ise 10 milyon TL olarak belirlendi. 


Öncelik sanayi parsellerinde 

TOKİ öncelikle organize sanayi bölgelerindeki arsalar üzerinde fabrika inşa edecek. Bugün Türkiye'deki OSB sayısı 283'e ulaşmış durumda. En fazla OSB bulunan illerin başında 18 bölge ile izmir gelirken, onu 13 OSB ile Bursa takip ediyor. OSB'lerin Türkiye genelinde yarattığı toplam istihdam ise 2.2 milyon kişiye ulaşıyor. Gebze, Çerkezköy, İzmir Atatürk, Kayseri ve Bursa OSB bu alanda ilk 5'te yer alıyor. 


Güneş



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


TOKİ, toplu konut ve kentsel dönüşümden sonra sanayiye de el attı. KOBİ'ler için yeni ve modern sanayi siteleri hayata geçiren kurum, yeni dönemde Türk sanayisine örnek teşkil edecek uygulamalar üstlenecek

Kentsel dönüşümde tam gaz ilerleyen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) sanayiye de el attı. TOKİ, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri (KOBİ) tek çatı altında toplayarak Türk sanayisinin altyapısına destek sağlıyor. Hükümet, 2016 Eylem Planı'nda yer alan 'Anahtar teslim fabrika' için çalışmaları sürdürürken TOKİ, KOBİ ve esnafa yönelik çalışmalarına devam ediyor. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, şehirleri planlarken sanayi tesisleriyle ilgili yeni modeller üzerinde durduklarını belirterek yeni şehirler kurarken planlı şekilde küçük ve orta ölçekli esnafın modern ticaret alanlarında iş yapmaları için yeni sanayi siteleri planladıklarını söyledi. Turan, bu konuda daha önce Kayseri'de mobilyacılar sitesini yaptıklarını Bursa'da da buna yönelik çalışma sürdürdüklerini belirterek, Anadolu sanayisine örnek teşkil edecek uygulama yürüttüklerini söyledi. 


KAYSERİ'DE UYGULANDI 

Küçük esnaf ve sanatkârların şehir içindeki işyerlerinden modern ticaret alanına taşınması amacıyla projeler yürüttüklerini belirten Turan, Kayseri- Kocasinan'da 688 işyerinden oluşan projeyi bitirme aşamasında olduklarını söyledi. Kayseri Mobilyacılar Sitesi projesini iki etap halinde yürüttüklerini belirten Turan, "688 işyerinden oluşan 1. Etap'ta 650 adet işyeri teslim edilmiş olup, 38 adet işyeri ise teslim aşamasında" dedi. Kayseri Mobilyacılar Sitesi ikinci etabında 228 işyeri bulunduğunu söyleyen Turan, uygulama tamamlandığı zaman Kayseri'nin can damarlarından birisi olan mobilya sektörünün daha modern şartlarda üretim yapacağını bunun da ülke ekonomisine ve KOBİ'lere ciddi destek sağlayacağını söyledi. 19 farklı sektörde faaliyet gösteren 2 bin 988 işletmeyi aynı çatı altında toplayan ve 125 dükkânlı projenin ilk etabının tamamlandığını vurgulayan Turan, "Projenin ikinci etabında altyapı çalışmalarına ağırlık verilecek. Bu kapsamda ihalesi daha önce tamamlanan, yol, köprü, dere ıslahı, arıtma tesisi, kanalizasyon, telekomünikasyon, fiber optik kablo, elektrik, su ve doğalgaz bağlantılarını içeren 126 milyon liralık çalışmalar gerçekleştirilecek" açıklamasında bulundu. 


35 TİCARİ BİRİM YER ALACAK

Sanayi sitesi, sosyal donatıları ve esnafın ihtiyaçlarına cevap verecek yapısıyla büyük bir yerleşke niteliğine de sahip olacak. Projede sosyal ihtiyaçları karşılamaya yönelik 35 ticari birimin yanında cami ve diğer sosyal donatılara da yer verilecek. Turan, sitede bulunacak meslek grupları ve işyeri sayılarını şöyle sıraladı: "Ayakkabıcılar 159, bıçakçılar 16, PVC ve camcılar 42, demirciler 480, elektrikçiler 78, gıdacılar 111, ısıtıcılar 136, matbaacılar 91, mobilyacılar 264, oto boyacılar 55, oto karoserciler 53, oto kauçukçular 123, oto tamirciler 515." 


BURSA'DA MODERN SANAYİ SİTESİ

TOKİ olarak ülkemizin birçok yerinde modern sanayi siteleri kurarak, KOBİ'lere destek olduklarını aktaran Turan, Bursa Kestel Sanayi Sitesi'nin, sosyal donatıları ve esnafın ihtiyaçlarına cevap verecek yapısıyla büyük bir yerleşke niteliğine de sahip olacağını vurguladı. Turan, projede 35 ticari birime de yer verileceğini ifade ederek, "Bursa Kestel Büyük Sanayi Sitesi'nde 2 bin 988 işyeri inşa ediyoruz. Proje için 1 milyar liralık yatırım yapılacak. Ayrıca, sanayi sitesinde çalışacak işçiler için 10-15 bin konutluk bir çalışmayı da hayata geçirdik" dedi. 


Sabah



Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye Seramik Federasyonu ve Orta Anadolu İhracatçıları Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Çenesiz başkanı olduğu dönemde TÜRKONFED'in 2011 yılı "Yeni Dönem, Yeni Hedefler" raporunda yer alan, "kira öder gibi fabrika sahibi ol" sloganı ile ortaya koydukları çalışmanın bugün Maliye Bakanlığı'nın gündemine alınmasından son derece mutlu olduklarını belirtti. Çenesiz bu çalışmayı desteklemeleri için iş dünyası örgütlerine çağrıda bulundu. 2011 yılında KOBİ leri desteklemek amacıyla önerilen sistemde TOKİ'nin dar gelirli vatandaşlara yönelik konut inşa modelinin benzeri kullanılarak, kısıtlı sermayesi olan KOBİ 1er için nitelikli yatırım tesisi inşa edilebileceğini detaylı olarak anlattıklarını ifade eden Erdem Çenesiz, 5 yıl sonra bu konunun acil eylem planına girmesinin ve Maliye Bakanlığı tarafından ciddiyetle ele alınmasından son derece sevindirici olduğunu belirtti. 



Yurt Gazetesi


Geri Dön