02 / 05 / 2024

TOKİ'nin finans merkezine yargıdan geçit yok!

TOKİ'nin finans merkezine yargıdan geçit yok!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nden "TOKİ'nin finans merkezine yargıdan geçit yok!" açıklaması...



Açıklama yer alan cümleler şöyle;

TOKİ tarafından hazırlanan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 14.03.2008 tarihinde askıya çıkarılan, Anadolu Otoyolu kuzeyinde yer alan konut alanının Finans Merkezi olarak planlanmasına ilişkin 15.02.2008 tasdik tarihli Ataşehir Toplu Konut Alanı 1/5000 ölçekli Revizyon İmar Planı Değişikliği'ne Odamız tarafından açılan davada İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nce yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.

Tepeden inme kararlarıyla İstanbul'umuzun üzerinde rant oyunları oynamayı alışkanlık haline getirenler, helikopter turuyla köprü güzergahı belirledikleri gibi, haritaya bakıp Uluslararası Finans Merkezi yer seçimi için Ataşehir'e karar verdiler. İstanbul için tüm kararların planlama disiplininden uzak, siyasi çevreler tarafından üretildiğini Ataşehir'de Finans Merkezi kurulması kararı bir kez daha göstermiştir.  TOKİ  bu doğrultuda plan çalışmalarını yürütmüş, hazırlanan planlar İBB tarafından onaylanarak yürürlüğe sokulmuştur. Fakat planlamayı hiçe sayarak onaylanan bu siyasi karar da, yargıyı geçememiştir.

Böylece, asıl işlevi Türkiye'deki konut talebinin planlı bir şekilde karşılanmasını sağlamak olan ve bu amaçla yetkilendirilen TOKİ'nin icraatlarından biri daha yargıya takılmıştır. Ataşehir'e Uluslararası Finans Merkezi fonksiyonunu getiren ve yer seçimi yapılırken Anadolu ve Avrupa yakaları arasındaki dengeyi gözetmek dışında hiç bir bilimsel gerekçe açıklayamayan TOKİ, toplu konut alanı olarak planlanmış ve gelişmiş bir çevrenin, çevre ve imar bütünlüğünü bozmak, yoğunluk ve donatı dengelerini ortadan kaldırmak istemiştir.

İstanbul'un kaderini etkileyecek öncelikle ülke planlanmasını, sonrasında İstanbul'un planlamasını şekillendirecek böyle bir projenin hazırlanmış olması, çok geniş kapsamlı bir planlama sorunudur. Fakat hiçbir fizibilite çalışmasına dayanmadan konut alanında yapılacak bir Finans Merkezinin ve plan çalışmalarının İstanbul'da çözüm olmayacağı açıktır ve İstanbul'un böylesine bilimsellikten uzak bir plan kararına ihtiyacı yoktur. Ataşehir'de Toplu Konut projesi adı altında, Merkezi İş Alanı kararı alan ve plan yapma yetkisini çıkar gruplarına rant yaratmak için kullanan TOKİ'nin söz konusu planlarına, Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava neticesinde; yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Bu karar şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı adına önem teşkil etmektedir.

TOKİ, İstanbul'da hangi ihtiyaç doğrultusunda hazırlandığı açıklanamayan bu tip rant kokulu kararları üretme alışkanlığından artık vazgeçmelidir. Odamız, İstanbullular'ın kentte yaşama haklarına sahip çıkarak son derece keyfi ve rant odaklı olan, bilimsellikten uzak plan kararlarına karşı her zaman olduğu gibi, kamu adına kamunun hakkını arayacak ve gereken duyarlılığı göstermeye devam edecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

TMMOB Şehir Plancıları  Odası

İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu


Geri Dön