29 / 03 / 2024

TOKİ'nin Karadeniz Ereğli'deki emekli projesi TBMM'de!

TOKİ'nin Karadeniz Ereğli'deki emekli projesi TBMM'de!

TOKİ tarafından Karadeniz Ereğli'de emeklilere yönelik olarak yapılacak projenin ne zaman başlayacağı meclis gündeminde konu oldu. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,  TOKİ  tarafından Karadeniz Ereğli'de emeklilere yönelik olarak yapılacak projenin ne zaman başlayacağına ilişkin soru önergesi hazırladı. Demirtaş, sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

CHP'li Demirtaş, ''Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 2985 sayılı Toplu Konut Kanumpe 1984 yılında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı adı ile kurulmuştur. Toplu konut yapımının dünyadaki uygulamalarına bakıldığında temel amacın daha çok dar ve orta gelirli kesimin konut ihtiyacını karşılamak, bunun yanında sosyal donatı alanları ile tesisleri inşaa etmek ve kamunun kullanımına sunmak olduğu ortaya çıkmaktadır. 1984 yılında yasa ile kurulan ve şimdiki adını 1990 yılında alan Toplu Konut İdaresi Başkanlığımın birincil hedefi; en temel haklardan biri olan barınma ihtiyâcının, toplumun düşük ve orta gelirli kesiminde de karşılanabilmesi olmalıdır. Ancak zaman içinde yurt içinde hatta yurt dışında daha çok prestij konutları İle gündeme gelen Toplu Konut İdaresi Başkanlığı temel amacından sapmış görünmektedir. Nitekim 2016 yılında, 81 ilde,3 bin şantiyede 700 bin konut hedefinin açıklandığı projede emekliler için “İkinci Bahar” adı ile ayrılan kontenjan yüzde 25 olarak açıklanmıştır. Bugün emekliler kazanç açısından bakıldığında dar gelirli kesim içinde tanımlanmaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre 100 emekliden 80’i asgari ücretin altında maaş alırken, yine 100 emekliden 50’si de kirada oturmaktadır. O halde temel amacı dar gelirli vatandaşlara konut edindirmek olan TOKİ, prestij konutları ile kar elde etmek yerine, yıllarını bu ülkenin ekonomik kalkınması için çaba harcamış emeklilerimize , uygun koşullarda konut sahibi yapacak kar amacı gütmeyen projelere yoğunlaşmalıdır. Huzur içinde başları sokacakları bir ev edinme derdinde olan emeklilerimize uygun koşullar altında daha fazla olanak sunulması sosyal devletin de gereğidir. Ülkemizde sayısı 12 milyonu bulan emeklilerimizin yoğun olarak yaşadığı yerlerden birisi de Zonguldak ilimizdir'' diye konuştu.

Demirtaş, şu açıklamalarda bulundu: ''Zonguldak’ın Kdz. Ereğli İlçesi’nde, Türkiye Emekliler Derneği Kdz. Ereğli Şubesi ile TOKİ, 2015 yılında, emeklilerimizin ev sahibi olabilmesi için ortak bir çatışma yapmıştır. Bu çalışmanın sonucunda TOKİ’ye konut yapımı için kaymakamlık tarafından Kdz. Ereğli Korubaşı Mahallesinde, 4  parsel yer gösterilmiştir. Bunun üzerine TOKİ tarafından talep toplama süreci başlatılmıştır.Tahsis edilen 4 parselden 2’sinin imar planı, tarım arazisi vasfı taşıdığı gerekçesi ile iptal edilmiştir. Kalan 2 parselden biri (1748 parsel)için imar planı yapılmış, askıya çıkarılmış ve herhangi bir itiraz yapılmamıştır.

Ancak buna rağmen, o tarihten bu yana Kdz. Ereğli’de imar planı tamamlanan parsel de dahil olmak üzere tek bir çivi bile çakılmamıştır. Üstelik, büyük umutlarla ev sahibi olacaklarını düşünen emekli vatandaşlarımıza da bu süreçte hiçbir bir açıklama yapılmamıştır. Karabük, Bartın gibi çevre illerde emeklilerle ilgili projeler tamamlanırken, Kdz. Ereğli adeta üvey evlat muamelesi görmüştür. Ne acıdır ki geçen 4 yıllık sürede kurada hak sahibi olan emeklilerimizden bazıları ev sahibi otamadan geçen dört yılda hayatlarını kaybetmiştir.

Talep yoğunluğu göz önüne alındığında barınmanın, emeklilerimiz açısından ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğu daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Kdz. Ereğli’de hak sahibi olan emeklilerimizin en büyük isteği, yapımı yılan hikayesine dönen bu projenin biran önce tamamlanmasıdır.''

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın soruları:
1) Çevre illerdeki emekliler için yapılan projelere başlanırken, TOKİ’nin Kdz. Ereğli’deki projesi neden başlatılmamıştır?

2) Kurada çıkan 334 emeklimiz için Kdz. Ereğli’deki TOKİ projesine başlamayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız ne zaman başlayacaksınız? 334 emeklilerimizin mağduriyetlerini ne zaman gidereceksiniz?

3) Söz konusu projenin talep toplama sürecinde yapılan başvuru sayısı 6 bin kişidir. 334 kişi ancak hak sahibi olabilmiştir. Kalan 5 bin 700 emeklimiz için Kdz. Ereğli’de yeni bir toplu konut çalışması yapmayı düşünüyor musunuz?

4) Bu konuyla ilgili olarak şimdiye kadar neden bir açıklama yapılmamıştır?
 


Geri Dön