18 / 04 / 2024

TOKİ'nin Konya Sille Mahallesi’ndeki projesi iptal edildi!

TOKİ'nin Konya Sille Mahallesi’ndeki projesi iptal edildi!

Konya Selçuklu'ya bağlı Sille Mahallesi’ndeki dağlık kesimde 201 bin metrekare büyüklüğe sahip arazide TOKİ tarafından hayata geçirilen projenin iptal edilmesine karar verildi.



Konya Selçuklu'ya bağlı Sille Mahallesi’ndeki dağlık kesimde 201 bin metrekare büyüklüğe sahip hazine arazisine  TOKİ  tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi personeli için üniversite işbirliğiyle 450 konut, cami, ticaret merkezi, 24 derslikli ilköğretim okulu ile altyapı ve çevre düzenlemesini kapsayan bir proje düzenledi.

Sözcü'den Müslüm Evci'nin haberine göre; 2016'da yaklaşık 75 milyona ihale edilen projenin inşasına başlanmış ve üniversitedeki akademisyenler de satışına start verilmişti. 2 senede kaba inşaatının büyük ölçüde tamamlandığı ve şu ana kadar yaklaşık 11 milyon TL harcama yapılan proje için bölgede madencilik faaliyeti gösteren Baylar Harfiyat Nak. İnş. isimli taş ocağı firması konut alanın bir kısmının kendi ruhsatındaki alan içinde olduğunu ve yapılacak konut projesi sebebiyle madencilik faaliyetlerini yapamayacağını ileri sürerek, projenin iptali talebiyle Konya 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

TOKİ nin Konya Sille Mahallesi’ndeki projesi iptal edildi!

Dava sırasında gerçekleştirilen bilirkişi incelemesinde madencilik faaliyetinde bulunan şirkete ait hazine arazisi ile konut projesinin bir bölümünün kesiştiği belirlendi. Bilirkişi incelemesinde taş ocağının 2005'te faaliyete başladığı, ruhsat süresinin 2015'te sahanın bir kısmının 2025, bir kısmının da 2038 yılına kadar uzatıldığına dikkat çekti.

Konut projesi inşa edilen 201 bin metrekare büyüklüğündeki hazine arazisinin, 2004'te Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Gecekondu Önleme Bölgesi’ kapsamına dahil edilerek, imar değişikliği yapıldığı belirlendi.

TOKİ nin Konya Sille Mahallesi’ndeki projesi iptal edildi!

Bilirkişi incelemesinden sonra Bölge İdare Mahkemesi  heyeti, konut projesinin iptal edilmesi kararını aldı. Davalı  Maliye Bakanlığı, Valillik ve TOKİ karara itirazda bulundu. Konya 2’inci İdare Dava Dairesi’de şirketlerin istinaf başvurularını reddetti. Karar, temyiz için Danıştay’a taşındı. Danıştay 8. Daire Başkanlığı da toplu konut projesinin iptal edilmesini onadı.

TOKİ Esenler Atışalanı projesi için ÇED süreci başladı!


Geri Dön